SAMARBEIDSAVTALE: Rektor Curt Rice ved OsloMet og konsernsjef Yngvar Tov Herbjørnssønn I NHC Group har signert en avtale om samarbeid som vil omfatte forskning, undervisning og praksisplasser.

Foto

Sonja Balci/OsloMet

OsloMet inngår samarbeid med kommersielt velferdskonsern

Publisert: 28. oktober 2020 kl 10.42
Oppdatert: 29. oktober 2020 kl 09.52

Fredag 23. oktober signerte rektor Kurt Rice ved OsloMet og konsernsjef Yngvar Tov Herbjørnssønn i NHC Group en intensjonsavtale som skal bane veien for et bredt samarbeid mellom universitetet og velferdskonsernet.

Ifølge en nyhetsmelding fra OsloMet skal samarbeidet omfatte forskning, undervisning og praksisplasser.

– Vi ser frem til å utvikle mer detaljerte aktiviteter, og at vi sammen kan bidra til å utvikle fremtidens helse- og omsorgstjenester, sa OsloMet-rektor Curt Rice da avtalen ble undertegnet.

Les også: OsloMet-ansatte kritiserer avtale med omstridt velferdskonsern

Velferdsgigant

NHC Group er en av Nordens største kommersielle velferdsaktører. Selskapene i konsernet driver virksomhet innen helse og omsorg, barnehager, barnevern og avlastning, drift av asylmottak, integreringstiltak og tolking.

Konsernet har hovedkontor i Oslo, men har i tillegg til virksomhet i Norge også virksomhet i Sverige, Finland, Nederland, Tyskland og Polen. Konsernet oppgir på sine nettsider å ha til sammen over 10.000 ansatte.

Saken fortsetter under annonsen

NHC Group omfatter følgende selskaper

Hero: Jobber særlig med tjenester rettet mot flyktninger og innvandrere. Selskapet har virksomhet i Norge, Sverige, Finland og Tyskland. I Norge inkluderer virksomheten blant annet drift av asylmottak, tolketjenester og arbeidsrettede kurs i norsk.

NorlandiaDriver blant annet barnehager, pasienthotell, sykehjem, hjemmetjenester og medisinsk klinikk. I følge nettsidene til Norlandia driver de 64 barnehager fra Mandal i sør til Tromsø i nord.

Kidsa Barnehager: Driver 28 barnehager i Bergen.

Aberia: Leverer tjenester innen barnevern, helse, brukerstyrt personlig assistanse (BPA) og bo- og avlastningstjenester for personer med psykiske utviklingshemminger.

Intensjonsavtale

Velferd.no har bedt om en kommentar fra OsloMet til innholdet i den nye avtalen med NHC Group. Vi har fått svar på e-post fra viserektor for FoU, Per Martin Norheim-Martinsen, som opplyser at det foreløpig ikke foreligger konkrete samarbeidsprosjekter.

«Det er signert en intensjonsavtale, der hensikten er mulig samarbeid om undervisning, praksis, og forsknings- og utviklingsprosjekter. Det er ikke kommet i gang noen forpliktende eller konkrete samarbeid, men samarbeid om praksisplasser, nærings-PhD’er og utviklingsprosjekter innenfor helseteknologi, kan i første omgang være aktuelt», skriver han i e-posten.

Samarbeider med offentlige og private

Samarbeid med private aktører er ikke noe nytt for OsloMet, ifølge Norheim-Martinsen.

Han viser blant annet til prosjektet MIT REAP, som har handlet om å knytte seg til et større nettverk av private og offentlige institusjoner, bedrifter og kapitaleiere.

Saken fortsetter under annonsen

«OsloMet har jobbet for eksternt samarbeid med ulike aktører lenge, blant annet på oppfordring fra våre eiere om mer samarbeid med både arbeids- og næringsliv», skriver han.

«OsloMet jobber allerede i dag sammen med private aktører, for eksempel knyttet til studentoppgaver innenfor både samfunnsfag og teknologifag, og gjennom et prosjekt med samarbeid i utvalgte universitetsbarnehager. Vi har også nærings-PhD’er innenfor ulike fagområder.»

– Har det vært foretatt noen vurderinger knyttet til forskningens uavhengighet og mulige bindinger når man inngår samarbeid om forskning med en kommersiell aktør?

«OsloMet foretar alltid vurderinger knyttet til forskningens uavhengighet når vi inngår i forskningssamarbeid med enhver aktør, offentlige som private. Dette har vi rutiner for og bred erfaring med, blant gjennom vår omfattende oppdragsforskningsportefølje gjennom våre fire oppdragsforskningsinstitutter», svarer Norheim-Martinsen.

Mulig med spleiselag

På spørsmål om den nye samarbeidsavtalen innebærer økonomiske bidrag til Oslomet fra NHC Group, svarer han følgende:

«Det ligger ingen føringer for finansiering i avtalen. Intensjonen er at videre aktiviteter reguleres av egne spesifiserte avtaler.»

Saken fortsetter under annonsen

– Vil det være aktuelt at aktiviteter finansieres gjennom økonomisk bidrag fra NHC Group, for eksempel som et spleiselag mellom NHC Group og OsloMet?

«Dette ønsker vi å diskutere med NHC fremover. Vi har inngått en intensjonsavtale for nettopp å se på hvilke områder vi eventuelt kan utvikle sammen. Det kan bli aktuelt med en deling av kostnader, for eksempel innenfor rammen av Forskningsrådets ordning for nærings-PhD, eller utviklingen av FoU- og innovasjonsprosjekter i fremtiden», svarer Norheim-Martinsen.

«I samhandling med arbeidslivet rundt oss utforsker OsloMet løpende alternative samarbeidsformer med offentlig og privat sektor for å kunne levere bedre og mer relevant undervisning til våre studenter og ledende forskning», skriver han i e-posten til Velferd.no.