OPPRØRT: «En samarbeidsavtale med et konsern som NHC Group svekker vår uavhengig og troverdighet som universitet og som profesjonsutdannere. Derfor er mange opprørt nå», skriver 23 OsloMet-ansatte i et opprop.

Foto

Benjamin A. Ward/OsloMet

OsloMet-ansatte ber ledelsen si opp avtale med velferdskonsern

Publisert: 5. november 2020 kl 13.33
Oppdatert: 5. november 2020 kl 16.29

Onsdag i forrige uke fortalte Velferd.no at OsloMet hadde inngått en samarbeidsavtale med velferdskonsernet NHC Group, som er en av Nordens største kommersielle velferdsaktører.

«Det er signert en intensjonsavtale, der hensikten er mulig samarbeid om undervisning, praksis, og forsknings- og utviklingsprosjekter», fortalte viserektor for forskning og utvikling ved OsloMet, Per Martin Norheim-Martinsen, til Velferd.no.

Selskapene i NHC Group driver virksomhet innen helse og omsorg, barnehager, barnevern og avlastning, drift av asylmottak, integreringstiltak og tolking.

Konsernet har hovedkontor i Oslo, men har i tillegg til virksomhet i Norge også virksomhet i Sverige, Finland, Nederland, Tyskland og Polen. Konsernet oppgir på sine nettsider å ha til sammen over 10.000 ansatte.

Ansatte protesterer

Dagen etter at Velferd.no omtalte avtalen med velferdskonsernet, skrev nettmagasinet Khrono at flere ansatte hadde reagert mot at OsloMet hadde reagert på avtalen.

– Å inngå en intensjonsavtale med et stort internasjonalt, kommersielt og kontroversielt selskap svekker vår uavhengig og troverdighet, sa professor i barnehagepedagogikk ved OsloMet, Anne Greve.

Saken fortsetter under annonsen

Avtalen gir legitimitet til en omstridt aktør.

«Mange er opprørt»

Nå har motstanden mot avtalen økt i omfang. 23 OsloMet-ansatte har undertegnet et opprop der de ber ledelsen om å tre ut av avtalen.

Ifølge oppropet kom avtalen overraskende på de ansatte ved OsloMet, og er svakt forankret i fagmiljøene. Underskriverne deler Greves beskymring om avtalens potensielle skadevirkninger.

«En samarbeidsavtale med et konsern som NHC Group svekker vår uavhengig og troverdighet som universitet og som profesjonsutdannere. Derfor er mange opprørt nå», skriver de OsloMet-ansatte i oppropet som er publisert på Khrono.no.

De poengterer at de ikke er imot samarbeid med private aktører generelt, men at kritikken er rettet konkret mot samarbeidet med NHC Group.

«Avtalen gir legitimitet til en omstridt aktør, og OsloMet vil ikke ha noen kontroll på hvordan avtalen blir brukt i deres markedsføring av for eksempel tolketjenester, barnehageplasser, sykehjemsdrift og barnevernstjenester», heter det i oppropet.

Saken fortsetter under annonsen

De 23 OsloMet-ansatte ber om at avtalen med NHC Group blir sagt opp.

«Vi oppfordrer ledelsen ved OsloMet til å tre ut av avtalen med det samme. Vi kan ikke se at verken studenter eller ansatte ved OsloMet er tjent med et slikt samarbeid og tror ikke dette er veien å gå for å styrke forskning, undervisning og praksis», skriver de i oppropet.