NEDJUSTERER: Nav nedjusterer antall berørte av trygdeskandalen fra 2.400 til i underkant av 2.000, ifølge arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng. 

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nav nedjusterer tallet på berørte i trygdeskandalen

Publisert: 19. februar 2020 kl 08.31
Oppdatert: 19. februar 2020 kl 11.11

– Nå har vi gjennomgått en så stor del av saksmengden at vi har grunnlag for å nedjustere anslaget, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Nav anslår at de 2.000 personene vil få utbetalt om lag 80 millioner kroner til sammen, og at de vil få slettet gjeld til Nav på omtrent samme beløp.

I tillegg kommer etterbetalinger på bakgrunn av urettmessig stans og avkorting.

Har utbetalt 34 millioner

Bakgrunnen for oppryddingen er at Nav i en årrekke har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land.

Nav har gått gjennom tilbakekrevingssaker tilbake til 2012 for å finne personer som er berørt av feilen. Så langt er det  utbetalt om lag 34  millioner kroner til  540  personer.

Det er store variasjoner i utbetalingsbeløpene. 160  personer har ikke fått noe etterbetalt fordi de ikke har innbetalt noe på sine krav, opplyser Nav.

Saken fortsetter under annonsen

Minst 78 er feilaktig dømt

Målet er å ha ferdigbehandlet tilbakekrevingssakene i midten av april, ifølge Vågeng.

Da gjenstår behandlingen av saker hvor personer feilaktig har fått stanset eller avslått en av de aktuelle ytelsene. Det er for tidlig å anslå hvor mange dette gjelder.

Påtalemyndigheten har så langt avdekket at 78 personer trolig er feilaktig dømt for trygdesvindel. Av disse er 48 personer idømt ubetinget fengsel, 21 betinget fengsel og 9 personer samfunnsstraff.

Fakta om trygdeskandalen

* Siden 2012 eller før har Nav feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land. Feiltolkningen kan også gå lenger tilbake.

* Minst 78 personer antas å være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av feil rettsanvendelse.

* Av disse er 48 personer idømt ubetinget fengsel. De resterende er enten idømt betinget fengsel eller samfunnsstraff.

* I underkant av 2.000 trygdemottakere har urettmessig fått krav om tilbakebetaling. Nav har omgjort en rekke feilaktige saker og hadde i midten av februar utbetalt rundt 34 millioner kroner til folk som har fått urettmessige krav.

* Riksadvokaten har bedt Nav om å avklare om feilen også gjelder andre trygdeytelser, samt om den gjelder lenger tilbake i tid.

* Nav konkluderte 22. januar med at det ikke er funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for andre ytelser.

* Regjeringen har nedsatt et utvalg som skal granske saken og levere sin rapport innen 1. juni.

* Samtidig undersøker Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité saken.

* Rødt, SV og MDG har allerede varslet mistillit mot tidligere arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Etter at Hauglie gikk av, sier SV at de vurderer et såkalt daddelvedtak – den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan gi uten å fremme mistillit – direkte mot statsminister Erna Solberg (H).

(Kilde: Riksadvokaten, Nav, NTB)