Nær dobbelt så mange får ekstra støtte i barnehagen som i 1. klasse
Ifølge direktoratet kan noe av årsaken være at det tar tid før et barns utfordringer kommer til syne og at noe av hjelpen i barnehagen settes inn som skoleforberedende tiltak.
– Jeg tror noen tenker at problemet kanskje forsvinner på skolen i en ny setting, men ofte forsterkes det bare, sier førsteamanuensis Heidi Omdal ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Agder til Utdanningsnytt.
Hun viser til at barna ikke automatisk får med seg ressursene de hadde i barnehagen over i skolen, ettersom PP-tjenesten må gjøre en ny sakkyndig vurdering når barna kommer inn i skolen.
Omdal peker på at det ved overgang til skolen skal være overføringsmøter mellom barnehage og skole for barn med særskilte behov.
– Men det varierer nok veldig hvor godt dette organiseres og fungerer, sier Heidi Omdal, som forsker på og underviser i spesialpedagogikk.
Andelen barn som får vedtak om hjelp, vokser jevnt og trutt gjennom barnehageløpet, og det samme skjer i skolen. På 1. trinn får 3,6 prosent av elevene vedtak om spesialpedagogisk hjelp, mens det vokser til nærmere 10 prosent av elevene på 7. trinn.