KLASSEREISE: I «Tante Ulrikkes vei» fulgte vi klassereisen til en ung mann fra Groruddalen. I «Gul bok» møter vi hovedpersonen når klassereisen er gjort, forteller Zeshan Shakar.

Foto

Øivind Fjeldstad

Nå kommer oppfølgeren til «Tante Ulrikkes vei»

Publisert: 18. mai 2020 kl 11.59
Oppdatert: 18. mai 2020 kl 12.02

Zeshan Shakar fikk en brakdebut som forfatter med romanen «Tante Ulrikkes vei». Boka solgte i mer enn 150.000 eksemplarer og ga nordmenn et innblikk i oppvekstvilkårene til minoritetsungdom i Groruddalen.

– For mange lesere tror jeg det handler om at de har fått et slags vindu til å kikke inn i en virkelighet de ikke kjenner. At gardinene trekkes litt fra. Samtidig – for dem som er fra Groruddalen, er det en gjenkjennelse. De er opptatt av at endelig er det noen som skriver en historie de kan kjenne seg igjen i, sa Shakar da Velferd.no intervjuet ham i fjor høst.

I intervjuet med Velferd fortalte Shakar om sin egen klassereise og om hvilken betydning velferdsstatens institusjoner hadde hatt for ham. 

– For min del var Lånekassa helt avgjørende. Uten den hadde jeg ikke kunnet ta gratis offentlig utdanning. Velferdsstaten var helt avgjørende, sa han

Om å jobbe med statsbudsjettet

I august kommer en ny bok fra Zeshan Shakar: «Gul bok».

– Tematisk er «Gul bok» en oppfølger til «Tante Ulrikkes vei». I «Tante Ulrikkes vei» fikk vi være med på klassereisen til en av hovedpersonene. I «Gul bok» møter vi hovedpersonen når klassereisen er gjort, forteller Shakar til Dagsavisen.

Saken fortsetter under annonsen

Tittelen på den nye boka er knyttet til noe så prosaisk som statsbudsjettet.

«Gul bok» er utkastet til statsbudsjett og resultatet av alle departementsansattes iherdige innsats i spennet mellom politikeres visjoner og virkelighetens begrensninger, forklarer Gyldendal i en forhåndsomtale av den kommende boka.

Les også: Zeshan Shakar: En klassereisende fra Tante Ulrikkes vei

Fra Haugenstua til Y-blokka

Deler av handlingen i «Gul bok» foregår i korridorene i Y-blokka. Vi møter Mani, en nyutdannet økonom som nettopp fått jobb i Oppvekstdepartementet. Han er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua, og som har en kjæreste han tror han skal gifte seg med.

Helst ville han ha brukt evnene sine i det private næringsliv, der prestisjen og pengene sitter, for han er smertelig klar over at både kjæresten og miljøet rundt ham bare ser med forakt på «offentlig sektor». Lavt lønnet er det også.

Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka.

Saken fortsetter under annonsen

Helt galt er det imidlertid ikke, for Mani blir «en stolt bidragsyter til det store felles prosjektet som kalles Staten», ifølge forlaget.

«Gul bok er en roman om klasse og tilhørighet, om livet vi lever og rammene rundt det. Det er også en fortelling om hvor man kommer fra og hvor man er på vei. Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka», skriver Gyldendal i omtalen av romanen.

Mens du venter på den nye boka, kan du lese intervjuet Velferd.no gjorde med Zeshan Shakar i fjor høst.