Fra skattedirektør til Nav-topp
Skattedirektør Hans Christian Holte startet sin karriere i statsforvaltningen med ansvar for å hindre nasjonal datakollaps ved overgangen til et nytt årtusen. 20 år senere skal han ta fatt på en vanskeligere oppgave: å løse problemene i Nav.
Dette er et utdrag fra et større intervju med skattedirektør Hans Christian Holte i Dagens Perspektiv. Hele intervjuet kan du lese her.
– Du er jo blitt noe i nærheten av en populær skattedirektør, og bare det er jo litt av et kunststykke. Men nå skal du altså bli sjef i Nav. Hva skjedde? Som Nav-sjef er vel det å bli omtalt som «respektert» den høyeste utmerkelsen du kan forespeile deg. Hvorfor ta en slik uriaspost?
– Det er veldig givende å jobbe med utvikling av offentlig sektor, svarer Hans Christian Holte.
Svaret kommer omtrent like automatisk som Skattemeldingen og er omtrent like overraskende. Faktum er at det gikk to dager fra søkerlisten til jobben som ny Nav-sjef ble offentlig kjent til arbeidsministeren kunne presentere Holte som Sigrun Vågengs etterfølger.
Vel jobber også regjeringen raskt i koronamodus, men ansettelsen av Holte krevde tilsynelatende svært kort betenkningstid. Hvis gud og korona vil, starter han i jobben i august.
Selv viser han til at han er inne i det andre åremålet som skattedirektør.
– Det er jo en mening med åremål. Det er lurt å ikke bli for lenge på samme sted i slike roller.
Meningsfull oppgave
– Du kunne sikkert ha fått en annen jobb enn Nav-direktør hvis du prøvde?
– Rent personlig så ser jeg ingen oppgave som jeg kunne gå til som er så utfordrende og samtidig dypt meningsfull. Vi har nå innpå en halv million helt eller delvis arbeidsledige og Nav må bygge opp tilliten etter den store saken med feiltolkning av EØS-retten, sier Holte.
– Nav står i store utfordringer på vegne av Norge. Vel, vi trenger ikke si «utfordringer» en gang. Dette kan vi helt klart si er store problemer.
– Jeg trigges av det oppdraget. Og de mulighetene som ligger der, erkjenner han. – Så får populariteten komme i annen rekke.
Må ta hensyn til de mest sårbare
– Hva blir det første du vil ta tak i når du starter opp i Nav i august?
– Den store mengden arbeidsledige, samt oppgaven med å bygge opp tillit etter trygde-saken vil ligge på bordet mitt uansett. Så det blir selvsagt viktig.
– Skal du gå i gang å omorganisere Nav også?
Hans Christian Holte er medievant og dreven i intervjusituasjoner. Her stopper han bittelitt opp. I alle fall virker det som om det bufres litt i dataskjermene. Men bare et øyeblikk.
– Nav er en stor organisasjon. Jeg må bli kjent med den før jeg bestemmer hva som skal skje videre. Men jeg har med meg mye god erfaring med utviklingsarbeid fra Skatteetaten. Det vi gjorde der var både egeninitiert og etter oppdrag fra regjeringen, sier han diplomatisk.
– Hva med de mest sårbare. De nederst ved bordet. De med varig nedsatt arbeidsevne, de unge uføre og de psykisk utviklingshemmede. Vil de skyves enda lenger ned mot bordenden nå når så mange «vanlige folk» blir Nav-klienter?
– Jeg tror generelt at krisesituasjoner, som den vi står i nå, er mest vanskelig for de som er mest sårbare. Derfor må vi være gode på å ta de hensyn vi normalt gjør overfor disse gruppene. Også i den vanskelige situasjonen vi står i nå, svarer han.
– At så mange nå er i kontakt med Nav, kan jo ta jo vekk en del av det av stigmaet mange føler. Men det er ikke tvil om at det store antallet med «nye arbeidsløse» vil kreve nye tiltak.
Vil bli en tydelig «Nav-stemme»
– All forvaltning bunner i politiske beslutninger. Som toppsjef i statsforvaltningen kan skillet mellom fag og politikk plutselig bli syltynt. Det blir ofte mye politisk støy rundt Nav. Har du tenkt på det?
– Jeg ser at den politiske interessen rundt Nav er sterkere og mer konstant enn på skatteområdet, selv om det fort kan bli politikk av sakene vi steller med her også. Men politikken rundt Nav er av en annen karakter. Så, ja, det har jeg tenkt på, sier den kommende Nav-direktøren.
Holte forteller at han nok blir nødt til å «lese seg godt opp» på hvordan hans handlingsrom blir i Nav.
– Når jeg nå går over i en ny sektor må jeg forstå den, sier han.
Men Hans Christian Holte har ambisjoner om å mene ting på Navs vegne. Han vil være en stemme i offentligheten.
– Jeg mener det er rom for en faglig stemme. Og et rom for en stemme som reiser Nav-spørsmål, sier han.
Holte har tidligere uttalt at han mener at det bør være rom for enhver organisasjon å ha sin stemme i offentligheten. Moderne, offentlige virksomheter trenger å samarbeide tett med andre etater. Det gjelder Skatteetaten og det gjelder også Nav.
– Og for å klare det må vi kunne være tydelig på hvor vi står i en del spørsmål.
Les hele intervjuet med Holte her: Fra 2000-utfordringer til 2020-problemer: Superbyråkraten