GLADMELDING: Før helgen kom kulturminister Abid Raja med en gladmelding til to tv-kanaler av og for utviklingshemmede.

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Fra bekymring til jubel i tv-kanal for utviklingshemmede

Publisert: 14. desember 2020 kl 11.17
Oppdatert: 15. desember 2020 kl 10.04

Stemningen var laber blant medarbeiderne i TV Bra i høst. Bekymringen var stor etter at det ble klart at tv-kanalen ikke var nevnt i regjeringens forslag til statsbudsjett.

TV Bra er en tv-kanal der utviklingshemmede får slippe til på en måte man sjelden ser i andre medier, og kanalen har fått mye positiv oppmerksomhet. Men uten støtte over statsbudsjettet, ville framtiden vært usikker.

– Ja, dette truer helt klart vår eksistens, sa redaktør og daglig leder Camilla Kvalheim til Bergensavisen i oktober.

Stortingsrepresentant Silje Hjemdal fra Fremskrittspartiet karakteriserte da den manglende støtten til TV Bra som et svik mot utviklingshemmede.

Millionstøtte

Nå har imidlertid stemningen snudd, etter at kanalen er sikret millionstøtte for neste år.

Øremerking og påplussing etter budsjettforhandlingene mellom regjeringen og Fremskrittspartiet har ført til at TV Bra er sikret to og en halv million i støtte over statsbudsjettet for 2021.

Saken fortsetter under annonsen

På toppen av dette kom kultur- og likestillingsminister Abid Raja med nok en gladnyhet før helgen. Da kunngjorde han at TV Bra vil få en engangsbevilgning på 750.000 kroner. Dette kommer i tillegg til midlene kanalen er sikret over statsbudsjettet.

En tilsvarende engangsstøtte blir gitt til Empo TV, en annen TV-kanal av og for personer med utviklingshemming.

TV Bra skal bruke støtten til å gjennomføre et pilotprosjekt for å øke valgdeltakelsen blant personer med utviklingshemming, og kanalen har planer om egne valgsendinger.

– Et av hovedmålene er å få flere utviklingshemmede til å stemme, sier reporter Karianne Revheim i TV Bra til TV 2.

Synliggjøring

Da Abid Raja fortalte om ekstrabevilgningen til de to tv-kanalene, understreket han at de spiller en viktig rolle med å synliggjøre utviklingshemmede.

– Dette er en gruppe som trenger å bli sett og hørt, og det er viktig å ha medier som løfter sakene deres, på deres premisser. Samtidig som det er et mål med mer mangfold og representasjon i ordinære medier, er det behov for egne kanaler og programmer, sa kulturministeren.

Saken fortsetter under annonsen