FLERE I JOBB: En økende andel av deltakerne i kvalifiseringsprogrammet går over i ordinært arbeid.

Foto

Tore Meek/NTB scanpix

Flere i jobb etter kvalifiseringsprogram

Publisert: 13. august 2020 kl 09.02
Oppdatert: 13. august 2020 kl 09.02

Da kvalifiseringsprogrammet ble etablert i 2007, omtalte den daværende rødgrønne regjeringen det som sin viktigste satsing for å bekjempe fattigdom.

Målet med programmet var og er å kvalifisere personer med nedsatt arbeids- og inntektsevne for deltakelse i arbeidslivet.

Flere i jobb

Andelen som går over i arbeid etter fullført kvalifiseringsprogram har økt jevnt de siste årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

42 prosent av dem som fullførte kvalifiseringsprogrammet i fjor, gikk over i ordinært heltids- eller deltidsarbeid,

Blant dem som ikke går over i ordinært arbeid etter avsluttet program, er det vanlig å gå over på arbeidsmarkedstiltak i statlig regi eller utdanning.

Over én milliard i kvalifiseringsstønad

Saken fortsetter under annonsen

Deltakerne i kvalifiseringsprogrammet får utbetalt en kvalifiseringsstønad, og 2019 var første året da utbetaling av kvalifiseringsstønad oversteg én milliard kroner.

Utbetalingene økt med 18 prosent fra 2018 til 2019, og en fjerdedel ble utbetalt i Oslo.

I forholdet til folketallet var Oslo den kommunen som brukte mest penger på kvalifiseringsstønad i 2019 av alle landets kommuner, med 581 kroner per innbygger. Sogn og Fjordane var det fylket som brukte minst, med 60 kroner per innbygger.

Lavere andel sosialhjelpsmottakere

Fra begynnelsen var langtidsmottakere av sosialhjelp en hovedmålgruppe for kvalifiseringsprogrammet, men i årenes løp har det blitt en lavere andel av deltakerne som tilhører denne gruppen.

I fjor hadde 38 prosent av deltakerne sosialhjelp eller sosialhjelp kombinert med andre ytelser som viktigste kilde til livsopphold de to siste månedene før oppstart av programmet.

«Det er nærliggende å slutte at et slikt nivå og en slik utvikling innebærer at kvalifiseringsprogrammet når færre personer fra målgruppen som programmet var utformet for», skriver SSB i en presentasjon av de nye tallene.

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig understreker SSB at det er fylkesvise forskjeller som nyanserer bildet.

I fjor mottok eksempelvis 54 prosent av deltakerne i Hordaland sosialhjelp før programmet, og dette gjaldt også for halvparten av deltakerne i Oslo,