MER ENN BARE KLÆR: For allmennheten er Fretex kanskje mest kjent for å drive med klær og klesinnsamling, men de er også Norges største tiltaksarrangør. Det var dessuten arbeidsinkludering som var deres opprinnelige beskjeftigelse da de startet opp i Kristiania i 1905.

Foto

Berit Roald / NTB scanpix

Fretex største tiltaksleverandør til Nav i 2018

Publisert: 28. juni 2019 kl 14.19
Oppdatert: 2. juli 2019 kl 10.48

I en gjennomgang som Velferd.no har gjort går det frem at Fretex var den tiltaksarrangøren som fikk utbetalt mest fra Nav i 2018.

Fretex er en ideell leverandør, som vil si at de ikke tar ut utbytte av driften. I en rapport fra 2017 kom det frem at offentlige og ideelle aktører taper mot de kommersielle i kampen om å levere tiltak. Dette vises altså ikke hvis man skal dømme etter hvem som fikk utbetalt mest fra Nav i 2018.

Det er allikevel en overvekt av kommersielle velferdsleverandører blant de som har fått utbetalt aller mest.

TO I TOPP: Fretex og Din Utvikling ligger godt over de andre tiltaksleverandørene hva gleder størrelsen på utbetalingene. Beløpene er avrundet til nærmeste million. Kilde: Nav

Til sammen utbetalte Nav over 460 millioner kroner til de ti største tiltaksleverandørene i 2018.

Fretex og Din Utvikling i toppen

Også i 2016 var Fretex den tiltaksarrangøren som fikk mest midler utbetalt, mens Din Utvikling fikk mest utbetalt i 2017. Men Fretex var i toppsjiktet også i 2017, som den tiltaksleverandøren som fikk utbetalt nest mest. Fretex og Din Utvikling har dermed vært de to største leverandørene de tre siste årene. 

Saken fortsetter under annonsen

 I tallene som Velferd.no har fått fra Nav, går det også frem at det er et forholdsvis stort hopp fra de to største tiltaksleverandørene og ned til de som er litt mindre.

Slik var det også i 2017 og i 2016. Din Utvikling og Fretex har konsekvent ligget forholdsvis høyt over de andre tiltaksleverandørene når det kommer til størrelsen på utbetalingene.

Foto

DE STORE FORBLIR STORE: Det er de samme ti tiltaksleverandørene som har gått igjen på topp ti-lista over utbetalinger de tre siste årene. Kilde: Nav

Fra lokal til nasjonal

Fretex driver i dag tiltak over hele Norge, og har en tiltaksbedriftshistorie som strekker seg tilbake til 1905, da de åpnet hjemmet Elevator i Kristiania. Intensjonen var den gang å løfte opp hovedstadens vanskeligstilte, gjennom å tilby dem enkel overnatting og å hjelpe dem inn i arbeid gjennom arbeidstrening.

I 2018 formidlet Fretex 1365 jobbsøkere til arbeid, i tillegg til 158 personer til utdanning.

Ekspansiv vekst

Saken fortsetter under annonsen

Den andre bedriften som troner på topp, Din Utvikling, mer enn firedoblet verdien av oppdragene sine mellom 2014 og 2017, slik Velferd.no skrev om i fjor. I 2018 gikk selskapet sammen med Oppfølgingsenheten Frisk og dannet ett selskap, Frisk Utvikling.

Oppfølgingsenheten Frisk lå i 2018 på femte plass når det gjaldt størrelsen på utbetalingene fra Nav. Sammenslåingen innebar altså at to av de største leverandørene til Nav fikk felles eier.

I 2019 har imidlertid Din Utvikling tapt viktige anbudsrunder i Viken, og hva det vil si for størrelsen på utbetalingene i 2019 gjenstår å se. Oppfølgingsenheten Frisk på sin side har vunnet alle kontrakter på oppfølging og avklaring i hele Agder.

Til sammen vil selskapet dermed uansett opprettholde en sterk posisjon som tiltaksleverandør. Både Din Utvikling og Oppfølgingsenheten Frisk er såkalte kommersielle velferdsaktører.

De store forblir størst

Anbudskonkurransene til Nav har generelt resultert i en nedgang i antall leverandører flere steder, og ikke overraskende er det stort sett de samme selskapene som roterer på de ulike plassene på topp 10-listen over utbetalinger gjennom alle tre årene.

Størrelsen på utbetalingene varierer imidlertid. Ser man for eksempel på tiltaksleverandøren AS3, fikk de mer enn doblet utbetalingene fra Nav fra 2016 til 2017, fra 52 millioner kroner i 2016 til 106 millioner kroner i 2017. I 2018 fikk de litt mindre utbetalt igjen, men det var fremdeles nært dobbelt så mye som i 2016, med 90 millioner kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Euroskolen ble en del av Sonans karriere i 2016. I 2018 er Sonans blitt den tredje største velferdsleverandøren, og Sonans har dermed også klatret stødig oppover, og har også mer enn doblet utbetalingene siden 2016.

Antallet personer som jobber med å utføre velferdsoppgaver har økt fra 2010 og frem til i dag. En rapport fra Fafo som Velferd.no nylig omtalte, konkluderte med at veksten har vært kraftig blant de kommersielle leverandørene, mens den blant de ideelle og de kommunale aktørene har stagnert eller holdt seg stabil.