FLEST KVINNER: Försäkringskassan anmeldte 3 182 personer for trygdesvindel i 2018. Av disse var 1 725 kvinner og 1 436 menn.

Foto

Försäkringskassan 

Sverige

Dobling av anmeldelser for trygdesvindel

Publisert: 28. mai 2019 kl 09.47
Oppdatert: 28. mai 2019 kl 14.19

Den svenske Försäkringskassan, Sveriges Nav, anmeldte 3 182 tilfeller av juks ned trygdeytelser til politiet i fjor. Det var nesten dobbelt så mange som året før, da tallet på anmeldelser var 1 680, viser Försäkringskassans årsrapport for 2018.

– Prognosen tilsier at det vil bli enda flere anmeldelser i år, sier Thomas Falk, som er nasjonal koordinator for arbeidet mot organisert kriminalitet i Försäkringskassan.

– En av forklaringene på økningen er at kontrollen er blitt styrket. Vi har blitt bedre på å oppdage trygdesvindel. Vi har fått et mer finmasket nett.

Det er imidlertid sjelden at anmeldelsene ender med at folk blir dømt for trygdesvindel. Bare én av ti saker endte med fellende dom i fjor, forteller Falk.

– Det er et spørsmål om prioritering og ressurser hos politiet. Men nå har politiet fått beskjed om å bedre håndteringen av anmeldelser fra oss, og det vil trolig føre til at flere blir dømt.

Foto

FÅ BLIR DØMT: Bare én av ti saker politianmeldelser for trygdesvindel endte med fellende dom i fjor, forteller Thomas Falk, som koordinerer arbeidet mot organisert kriminalitet i Försäkringskassan. (Foto: Försäkringskassan)

20 000 undersøkelser

Saken fortsetter under annonsen

I løpet av fjoråret gjennomførte Försäkringskassan drøyt 20 000 undersøkelser i saker der det var mistanke om trygdesvindel. Det var om lag 20 prosent flere enn året før.

– 40 prosent av undersøkelsene som ble gjort i fjor, skjedde etter tips fra publikum, forteller Falk.

Flest undersøkelser og politianmeldelser gjaldt ordningen tillfällig föräldrapenning. Det er en stønad foreldre kan få når de må ta seg av syke barn.

Försäkringskassan betaler hvert år ut om lag seks milliarder svenske kroner over denne ordningen. Etter at krav om dokumentasjon av fravær for å få slik stønad ble tatt bort i 2012, har bruken av ordningen økt kraftig. Det har bidratt til bekymring om at det kan være et stort misbruk av ordningen.

Sykepenger, foreldrepenger og bostøtte

I alt undersøkte Försäkringskassan i fjor om lag 4 700 saker der det var mistanke om misbruk av stønaden til pass av sykt barn. Det var en fordobling sammenlignet med året før. Nesten 1 100 undersøkelser førte til politianmeldelse, også det en fordobling fra 2017.

 Loven sier at man er forpliktet til å gi beskjed til oss dersom man tror at man har fått – eller vil få – for mye utbetalt.

Saken fortsetter under annonsen

Sykepenger, foreldrepenger og bostøtte er andre ordninger som lå høyt i antall undersøkelser og politianmeldelser i fjor.

Dagpenger er ikke med i statistikken, fordi støtte til arbeidsledige ikke er Försäkringskassans ansvar. Försäkringskassan har heller ikke ansvar for pensjoner, så juks på det området er heller ikke med i statistikken.

Styrket innsats mot juks

Sverige har siden 2008 hatt en lov om opplysningsplikt ved feilaktige utbetalinger fra velferdssystemet. Loven gjelder utbetalinger fra Försäkringskassan og en rekke andre offentlige etater.

– Loven sier at man er forpliktet til å gi beskjed til oss dersom man tror at man har fått – eller vil få – for mye utbetalt, forteller Thomas Falk.

Loven er et av flere redskaper i arbeidet mot trygdesvindel.

De siste årene har Försäkringskassan også styrket samarbeidet og informasjonsutvekslingen med andre offentlige etater for å hindre slik svindel.

Saken fortsetter under annonsen

Informasjonsutvekslingen skjer blant annet med den svenske skatteetaten, Skatteverket.

Samarbeidet med Skatteverket har pågått i ti år, og informasjonen Försäkringskassan har mottatt derfra har i løpet av disse årene forhindret feilutbetalinger på til sammen 420 millioner svenske kroner.

I tillegg har informasjonsutvekslingen med Skatteverket resultert i krav om tilbakebetaling og erstatningskrav på til sammen 232 millioner kroner, ifølge tall fra Försäkringskassan.

Fiktive skilsmisser

Når svenskene leverer sin årlige skattemelding til myndighetene, kan Skatteverket sammenholde det som står der med informasjon fra Försäkringskassan. Da kan man oppdage folk som har høye inntekter, samtidig som de har høye ytelser fra Försäkringskassan.

– Det kan bety at man jobber mens man har full ytelse, for eksempel sykepenger, fra Försäkringskassan, forklarer Falk.

Han forteller at svindel også oppdages ved kontroll av bostedsadresser. Da kan man blant annet avdekke juks med barnebidrag.

Saken fortsetter under annonsen

– Det kan dreie seg om at man skiller seg på papiret, men at man fortsatt bor sammen, sier Falk.

Kontroll av bostedsadresser kan også avdekke at folk ikke har gitt beskjed om at de har flyttet fra Sverige og dermed har mottatt ytelser de ikke har krav på.

Økt innsats mot organisert kriminalitet

Samtidig som kontrollen av enkeltpersoner er skjerpet, styrker svenske myndigheter innsatsen mot organisert kriminalitet.

Försäkringskassan er en av åtte offentlige etater som har fått i oppdrag av regjeringen å utvikle en felles kontroll for å motvirke fusk, regelbrudd og kriminalitet i arbeidslivet. Satsingen skal blant annet avdekke organisert trygdesvindel i regi av nettverk av personer eller virksomheter som systematisk forsøker å få utbetalt ytelser på sviktende grunnlag.

Denne satsingen skal pågå i perioden 2018-2020.

Dette samarbeidet er nødvendig fordi Försäkringskassan ikke har mulighet til å avdekke og forhindre slike lovbrudd på egen hånd, påpeker Försäkringskassan i sin årsrapport.

Saken fortsetter under annonsen

Færre anmeldes for trygdesvindel i Norge

Mens anmeldelser for trygdesvindel øker i Sverige, går det i motsatt retning i Norge. De siste tre årene har det vært en markant nedgang i antall personer som er anmeldt for trygdesvindel her i landet. Gjennomsnittlig anmeldt beløp i hver sak har også gått ned, viser tall fra Nav.

  • Nav gikk til 968 politianmeldelser i saker om trygdesvindel i fjor. Det var nesten 200 færre enn i 2016, da 1 166 personer ble anmeldt. I 2017 var antall anmeldelser 1 048.
  • 94 prosent av sakene som ble anmeldt i fjor, gjaldt svindel av dagpenger og arbeidsavklaringspenger (AAP). 905 personer ble anmeldt for juks med disse ordningene.
  • Flertallet av de anmeldte har jobbet og tjent penger, men latt være å informere Nav. Dermed har de fått utbetalt stønad de ikke har krav på.
  • Det samlede beløpet i sakene som ble anmeldt i for, var på 166 millioner kroner. Det var en nedgang på 20 millioner fra året før og 67 millioner lavere enn i 2016.
  • Nedgangen henger sammen med bedre kontrollmetoder og at sakene avdekkes tidligere, skriver Nav i sin årsrapport for 2018. Dette er mulig gjennom a-meldingen, som krever at arbeidsgivere månedlig rapporterer inn ansattes inntekt til Skatteetaten, ifølge årsrapporten.