1246_brettet_va.jpg

Ukeavisen Ledese nr. 46, 2012

Publisert: 14. desember 2012 kl 09.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

 

 

Saken fortsetter under annonsen

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

10 veier til endring

Å ha endringsplaner er ikke nok. Hva skal til for at endringer faktisk skjer? Morten Hansen, professor i ledelse ved Berkeley og Insead, gir råd.

Spør om arbeidsrett:

Firmaets julebord

Spørsmål: Vi har nettopp hatt julebord på jobben. En av våre mellomledere ble overstadig beruset og oppførte seg på en meget utilbørlig måte, ved og både bruke sterke ord i forhold til sine kolleger samt gitt noen av våre selgere uønsket seksuell oppmerksomhet. Vi har hatt et møte med han rett etterpå hvor vi han har fått beskjed at denne oppførselen ikke er akseptabel og at dette kan ha konsekvenser for arbeidsforholdet hans. Han svarte tilbake med at dette ikke kan brukes mot han siden han ikke var på jobb da dette skjedde. Har han rett i dette?

Saken fortsetter under annonsen

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Lederspeilet:

Rettferdighetsjegeren

Engasjementet og interessen for politikk og idrett brakte Anders Solheim til topps i idrett-Norges etikkhøyborg. Antidoping Norge-sjefen har vært opptatt av rett og galt så lenge han kan huske.

Krydret karrieren i India

At det var nesten umulig å holde på hemmeligheter i India, kom som en stor overraskelse på Geir Olav Guttuhaugen. Å jobbe utenlands var både krevende og utfordrende. Men samtidig utviklede, både faglig og på det menneskelige plan.

Innlegg:

Saken fortsetter under annonsen

Offentlige investeringer sikrer privat konkurranse

I Ukeavisen ledelse nr. 45 konkluderer administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri med at det lovpålagte kommunale ansvaret for håndtering av husholdningsavfall må mykes opp fordi loven ikke passer Norsk Industris medlemmer. Heldigvis er det slik at norsk lovverk har målsettinger utover å tjene ulike særinteresser i samfunnet.

Innlegg:

Ledelse etter gamle sannheter?

Fremtidens gode kunnskapsorganisasjoner har medarbeidere som evner å lede seg selv. Taperne er virksomhetene der medarbeiderne fremdeles står og venter på lederens styringssignaler.

Innlegg:

Hverdagsangst

Saken fortsetter under annonsen

Det er et viktig møte med kunden i morgen. Etter timer med flikking på rapporten, er du fornøyd. Nå gjenstår bare en god natts søvn. Rett etter du har krabbet under dyna, får du flere ideer. Du må opp for å skrive dem ned. Nå er det klart for søvn, må jo være frisk og rask i morgen. Klokka blir ett, men du har fortsatt mange gode ideer.

Lederverktøyet:

Samarbeid med kunden

I jungelen av sosiale medier har bedrifter samtidig fått nye muligheter til å posisjonere seg og sine produkter. De tradisjonelle markedsføringsaktivitetene er utdatert.

Bedre leder med trening

Norske sjefer liker å trene. Aller mest trener lederne i finansbransjen. Regionbanksjef Inglen Haugland i SpareBank 1 SR-Bank er opptatt av å holde seg i form. Hun tror at treningen har bidratt til at hun er en bedre leder.

Selskapet Porter grunnla søker konkursbeskyttelse

Saken fortsetter under annonsen

Konsulentselskapet Monitor Group, som ble grunnlagt av strategiguruen Michael Porter, har søkt konkursbeskyttelse. Deloitte kjøper selskapet.

Antall med doktorgrad fordoblet siden 2000

Antall doktorgrader som avlegges i Norge er rekordhøyt, og er mer doblet siden 2000.
Statistikken viser også at en av fire stipendiater ikke fullfører graden, og at antall faste forskerstillinger ikke samsvarer med veksten i doktorgrader.

Tiden er inne for en kreativ økonomi

Andelen som jobber i et kreativt yrke er stigende. Sammen med tjenestesektoren er det "den kreative klassen" som tar over arbeidsmarkedet.

Samfunn, etikk & kultur

Energirike land går i ressursfella

Ekstrem rikdom kan skape ekstrem grådighet, og det har gjort at mange av verdens fattigste mennesker lever i noen av verdens rikeste land. Ikke minst gjelder dette i land som er rike på energiressurser.

Vil redde opphavsretten med reform

Opphavsretten er rammet av en legitimitetskrise og kan stå foran et sammenbrudd, frykter eksperter.

Kunst på jobb:

Historisk sus

I Statstilsattes hus i Oslo sentrum pryder gamle, historiske fotografier veggene.