Ukeavisen Ledelse nr. 9, 2010

Publisert: 5. mars 2010 kl 08.50
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Ledere som ikke bruker følelser kan ikke ta beslutninger

En leder som ikke bruker følelser i tillegg til fornuft er ikke i stand til å ta beslutninger av noe slag - eller de beslutningene han tar kan bli katastrofale.

Følelsenes forsvarere

De topplederne Ukeavisen Ledelse har snakket med hevder alle at de bruker både fornuft og følelser når de tar beslutninger. Slår Wenstøp og Koppang inn åpne dører?

Hva kommer etter to-nivå-modellen i kommunal organisering?

Det er på høy tid å gjøre noe med den samlede organisering i den enkelte kommune, skriver Victor Jensen. Dette gjelder både for de kommuner som har beholdt den gamle sektorbaserte modellen (etatsjefsmodellen) og for de som har gått over til ulike varianter av to-nivåmodell (såkalt flat struktur).

Lederspeilet: Tilfeldigvis leder

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg fikk et tilbud. Slik har det vært i alle år. Tilfeldighetene har fått bestemme, sier Bente Erichsen, direktør for Nobels Fredssenter i Oslo.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Arbeidsavtale», og «Ansiennitet».

Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett, hvor du kan sende inn egne spørsmål til spalten.

Innlegg: Er orkesterdirigenten på vei til å bli prosjektleder

En fast dirigent har en sentral rolle når det gjelder å bygge det ønskede miljø. Kall det gjerne å finne den gode tonen, skriver Jacob Falck.

Lær å mingle

Saken fortsetter under annonsen

Kvier du deg for å ta kontakt med helt ukjente mennesker?

Innlegg: Høyere utvikling, hjerneintegrasjon og fremragende ledelse

Vi og mange andre forskere mener at det er selvinnlysende at personlighetsutvikling gir bedre leder­egenskaper, skriver professor Fred Travis (hjernen) og førsteamanuensis og professor Harald Harung (ledelse).

Lederverktøy: Den menneskelige faktoren

Norske ledere investerer tungt i brannmurer og virusoppdateringer. Men den største sikkerhetstrusselen kan finnes blant de ansatte. Det blir for det meste oversett.

Nå hårete mål på en annerledes måte

- Nordiske ledere må komme seg ut av komfort­sonen. Altfor mange av dem går rundt og skaper middelmådige resultater, sier konsulenten Jesper Elling.

Saken fortsetter under annonsen

Nykåret som ung ledertopp

Solfrid Flateby ble kåret til «årets unge leder» på BIs årskonferanse i slutten av januar i år, blant 100 andre nominerte.

Mer enn jobben: På leting etter en god sak

Etter noen år kommer suget etter en mer direkte link til å gjøre noe som har en umiddelbar betydning for et annet menneske som trenger det sårt, skriver Steinar Hopland.

Sykehusene har farlige og naive varslingsrutiner

Advokat advarer: Bedre interne varslingsrutiner i helseregionene ville antakelig kunnet avverget flere av de skandalepregete mediehistoriene vi har sett fra norske sykehus de senere årene. Og enda viktigere, man kunne kanskje unngått noen av de tragediene rutinesvikten har medført for pasientene.

Vil ha varslere til å gå tjenestevei

Saken fortsetter under annonsen

Ingen av de fire helse­regionene har pålagt sine enheter å opprette eller leie inn sær­instanser med en egen kompetanse på varsling.

-Jeg ville ha fått sparken

Creuna-sjef Arne Hjeltnes slår hardt til mot Utenriks­departementet. Han mener han hadde fått sparken hvis han hadde holdt på som dem i næringslivet, å prioritere markeds­undersøkelser og kultur framfor de inntekts­bringende salgsjobbene.