Ukeavisen Ledelse nr. 6, 2010

Publisert: 11. februar 2010 kl 15.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Omskolerer for millioner

1000 ansatte mister jobben i Nortura. Selskapet bruker mange millioner kroner på å hjelpe oppsagte å skaffe seg ny jobb. Omstillingsarbeidet i konsernet er unikt.

Trives bak rattet

Inge Åndahl har byttet ut skjærkniv med ratt. Han stortrives med det.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Innleid arbeidstaker» og «Ved konkurs».

Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett, hvor du kan sende inn egne spørsmål til spalten.

Saken fortsetter under annonsen

Lederfokus: Internasjonal corporate governance

Dette er atikkel nummer fire i en serie på fem om styrets rolle, skrevet av Paul O. Olson. Olson er psykolog, rådgiver og styreleder i Valmu. Han har lang fartstid som headhunter og organisasjonsutvikler.

Lederspeilet: Skoleeksempelet

Da Per Solli ble rektor ved Elvebakken videregående skole i 1997 var dette en «slumskole» nesten ingen ville gå på. Nå er alt annerledes.

Kunst på jobb: Undring, energi og debatt

Kjetil Helliesen er salgssjef hos Kverneland Bil Stavanger-Sandnes, og ansvarlig for salget av nye Ford, Volvo og Mazda. Han har valgt seg ut et kunstverk av Leon Tarasewicz.

Lederverktøy: Summen av åpenhet og troverdighet

Saken fortsetter under annonsen

Et dårlig kommunika­sjons­klima i en virksomhet vil gi lavere produktivitet og høyere sykefravær, og tap av verdifulle medarbeidere. Dette er særlig viktig å vite hvis du leder en kunnskapsbedrift.

Melkebonden styrer Tine

I Tinekonsernet er det fremdeles melkebøndene som bestemmer. Sammen med ansatte besitter de samtlige stoler i styret. Det vekker oppsikt i styrekretser.

Kunsten å lede kunnskaps arbeidere

Å lede kunnskapsbedrifter sies å være noe av det vanskeligste en sjef kan gi seg inn på. Inge Jan Henjesand, leder for kunnskapspolitikk i Abelia og tidligere BI-rektor, forstår ikke helt hvorfor.

Mindre om vinteren

I døgnets mest sexy timer er vi to kokonger, skriver Terje Borg.

Saken fortsetter under annonsen

Hengende suksess

Mannlige investorer forsto ikke gründer­prosjektet til bedriften Onmii. Kvinner, stahet og målbevissthet skaffet dem likevel millioner til sin internasjonale satsing.

-TTO fungerer ikke i Norden

Legg ned TTO-kontorene og lag i stedet skatteregler som gjør det attraktivt for forskere å utvikle kommersialiserbare produkter som de selv kan ha en direkte eierandel i, sier svenske Magnus Herekson.

Lønn vs. utbytte

Eksperter ved revisjons­huset BDO Noraudit Oslo skriver månedlig om økonomi, ledelse og andre saker som er viktig for nystartede bedrifter.

Nytt fra EU: EU ser på EØS og Sveits

Saken fortsetter under annonsen

Europaparlamentet ser på EØS - og Sveits. Hvorfor? Det fungerer ikke spesielt godt.

Spør juristene om forretningsjuss: Datalagringsdirektivet

Regjeringen har sendt forslag til innføring av datalagringsdirektivet på høring. Direktivet oppsto på bakgrunn av terroraksjonene i USA, Spania og England på første halvdel av det forrige tiåret. Hensikten var å gi politi- og påtalemyndighet et bedre verktøy for å avdekke, etterforske og rettsforfølge alvorlig kriminalitet.

Innlegg: Ny måleenhet for innovasjon

Det viktigste i Innovation Index er å måle de årlige investeringer i innovasjon og betydningen dette har for økonomisk vekst og produktivitet, skriver Rasmus Falck.

Varslingsplikt i Telenor

Mens det mange steder diskuteres hvor risikabelt det er å stikke hodet fram og varsle om kritikkverdige eller ulovlige forhold, har Telenor innført varslingsplikt.

Saken fortsetter under annonsen

Lærer OL-helter fandenivoldskhet

Black metal-bandet Satyricon mener idretten trenger deres kvaliteter. Selv har de bruk for idrettens mentale teknikker.

Innlegg: Kommunal stollek

Færrest mulig vil ha de slitsomme jobbene, skriver Arvid Tunholt.