1205_brettet_va.jpg

Ukeavisen Ledelse nr. 5, 2012

Publisert: 3. februar 2012 kl 09.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

 

 

Saken fortsetter under annonsen

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Få en mer effektiv ledergruppe

Psykologene Henning Bang og Tomas Nesset Midelfart forteller om de ti viktigste grunnene til at en ledergruppe skaper gode resultater. Direktør Ellen Hambro og resten av ledergruppen i Klif har tatt i bruk forskernes oppskrift.

Spør om arbeidsrett:

Endring av arbeidstid

Spørsmål: Vårt firma har besluttet å gjennomføre en endring for nesten alle våre ansatte hva gjelder deres arbeidstid. Er det tilstrekkelig at vi informerer dem i et generelt skriv, eller må dette gjøres på en bestemt måte?

Saken fortsetter under annonsen

Feilutbetaling v/lønnskjøring

Spørsmål: Vi har oppdaget at lønningskontoret vårt gjorde en feil ved siste lønnsutbetaling, ved å utbetale ca. 5 000 kroner mer til en ansatt enn hva vedkommende skulle hatt. Vi har sjekket den ansattes ansettelsesavtale og her står det at arbeidsgiver, ved feilutbetaling, har rett til å foreta lønnstrekk den påfølgende måned. Er dette tilstrekkelig for at vi denne lønnsutbetalingen kan trekke i vedkommendes lønn, eller må vi også informere på annen måte?

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Lederspeilet:

Pantekongen

Tomrasjef Stefan Ranstrand sier en god leder må ha interesse for mennesker. Og for at bedriften skal lykkes må alle de ansatte tro på retningen lederen staker ut.

Innlegg:

Saken fortsetter under annonsen

Forvirring om praktisering av arbeidstid

Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen skriver i Ukeavisen Ledelse 27. januar at arbeidstidsbestemmelsene er gode og fleksible. Spekter er enige om at yttergrensene i loven må bevares. Innenfor disse grensene er det mulig å finne løsninger som gjør at vi både kan sørge for at de ansatte får et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, samtidig som vi kan legge forholdene til rette for at folk kan jobbe mer. Problemet er at det ikke alltid skjer i praksis.

Profesjonalisering kan gjøre frivillige mindre motiverte

– Økt profesjonalisering i en frivillig organisasjon kan føre til brudd på den psykologiske kontrakten mellom organisasjon og frivillige, med tap av motivasjon som konsekvens, sier forsker Kari Steen-Johnsen.

- Bruk dine sterke sider

– Presentasjon handler om å bruke dine sterke sider, og om å få tilhørerne til å se på deg og ikke på et powerpoint-bilde, sier Siri Lill Mannes. Det tidligere nyhetsankeret i TV2 har sluttet med presentasjon på fjernsyn og jobber i stedet med å lære bort presentasjonsteknikk til andre.

Lederverktøy:

Saken fortsetter under annonsen

Skap jobbengasjement!

Tilfredse medarbeidere er vel og bra, men det er engasjerte medarbeidere som skaper de største verdiene. Det sier Karoline Kopperud som nylig la fram en doktoravhandling om ulike sider ved fenomenet arbeidsglede.

Hærlig ledelse:

Oppdragsbasert ledelse

Mange tror at militært lederskap er ensbetydende med harde enkeltordre og kommandorop på oppstillingsplass. Noen er klar over at Forsvarets doktrine sverger til oppdragsbasert ledelse. Få vet nok om hva oppdragsbasert ledelse er. Denne artikkelen gir deg en kort innføring i oppdragsbasert ledelse.

Samfunn, etikk & kultur

Bevisstløse tipsere bidrar til svarte inntekter

Saken fortsetter under annonsen

Hvis vi gir drikkepenger til servitøren, drosjesjåføren eller frisøren er sjansene store for at pengene ender som skattefri svart inntekt. Ille mener servitørenes fagforening, men skattemyndighetene har ingen spesielle planer om å gjøre noe med saken. Og arbeidsgiverne, de mener det ikke er deres problem.

Kunst på jobb:

Fysiske spor

Med bildet «Elle Melle» kan Trude Tjensvold drømme seg tilbake til barndommen, da hun lekte cowboy og indianer.