Ukeavisen Ledelse nr 43, 30. november 2007
Ukens svarteper
Ola Sundt Ravnestad har gått av som sjef for Terra-Gruppen etter skandalen der meglerhuset Terra Securities fikk fire kraftkommuner til å investere gjennom amerikanske Citibank.
Ukens navn: Ville vekk fra Valla
Førstesekretæren i LO, Ellen Stensrud (54), hadde sluttet hvis ikke Gerd- Liv Valla hadde trukket seg som LO-leder.
Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «Arnstad som rettsløs», «Grådigheten i Terra» og «Leiros sviktende omdømme». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:
Arnstad som rettsløs
De ansatte i Enova bruker den redskapen politikerne har gitt dem: Med arbeidsmiljøloven i hånd påstår de at Eli Arnstad er en arbeidskriminell mobber. En ny profilert kvinnelig leder kaster kortene istedenfor å kjempe for sin opplevelse av virkeligheten. LES MER
Grådigheten i Terra
I Terra har ledelsen hatt kraftfulle incitamenter til å kjøre så remmer og tøy kunne holde - helt til de kjørte utfor stupet og dro en liten flokk fortvilete kommuner med seg. Tro ikke at det bare er i Terra den samme grådigheten finnes. LES MER
Leiro svikter Terra
Styrer bør sky folk som Sverre Leiro og andre sjefer med panisk omdømmeskrekk. I gode tider hever de fete styrehonorarer. Når det blir problemer, flykter de med halen mellom beina, redd for å tape sitt eget omdømme. LES MERKortfattet sammendrag av sommerens viktigste saker innen næringsliv, samfunn, etikk, miljø og samfunnsansvar.
- Den enes død den andres brød
- Kvinnerush på børsen
- Kjemper i Russland
- Norge langt fra topplassering
- Skjebnetimen
- Tror rådmenn må gå
- Svir av 10 000 kroner timen
- Alvorlige brudd på loven
- Tre av fire vil ha arbeidsinnvandrere
- Venter enda lavere ledighet
- Kraftig ut mot Storberget
- Norge helt sykt
- Nye milliontap
- Oppfordrer til å kreve erstatning
- Flere er redd for å varsle
- Og bakom synger regnskogene …
- Pepsi-Gro - merkevarekrigen
- Tjener fett på krig
- Klimakrisen skaper jobber
- - Uendelig potensiale
- Fem grep for et bedre klima
Politisk analyse: Nordisk forsvar
Ved starten av dette tiåret var de aller fleste politikere enige om at det nordiske samarbeidet var stein dødt, skriver Aslak Bonde.
Går etter motstand fra ledergruppen
Brit Kyllingstad, administrerende direktør i Stavanger Aftenblad ASA gikk på dagen på grunn av manglende støtte i ledergruppen til å gjennomføre vedtak gjort av styret. En svært uvanlig begrunnelse, fastslår styreeksperter Ukeavisen Ledelse har snakket med.
Ukeforum: «Velkommen til Norge!»
Tom Bolstad mener vi må endre det norske samfunnet til et sted hvor det er godt å være arbeidsinnvandrer.
StatoilHydro-fusjonen: Jobber for LIKEVERD mellom partene
- StatoilHydro-fusjonen berører 31 000 medarbeidere.
- Et viktig mål er å få blandet de to organisasjonene. - Vi ønsker ikke å ha Hydro-siloer og Statoil-siloer i organisasjonen, sier konserndirektør Hilde Merete Aasheim.
- I dette intervjuet forteller hun hvordan de har jobbet med mennesker, systemer og prinsipper frem mot fusjonen.
Å overse myke verdier koster dyrt
Mindre enn en tredjedel av fusjonene og oppkjøpene skaper nye, vesentlige verdier, viser undersøkelse.
Fra gründer til sjef: Gründer og leder fra hun var 12
Bare tolv år gammel etablerte hun sin første bedrift og ble både gründer og sjef på en gang. Siden den gangen har hun etablert og ledet flere bedrifter.
Pappaer attraktive sjefer
Når menn blir fedre øker sjansen for at de blir sjefer. For mødre står karrieren på stedet hvil.
Dette setter sjefer pris på
5 smarte vaner for den som vil gjøre det bra på jobb og bli likt av sjefen.
Lederspeilet: Sjef med lattermål
Ahus-direktør Erik Kreyberg Normann har helt klare meninger om hvordan han skal lede en bedrift med over 4600 ansatte i en bransje som både er mediefokusert og som alle har et forhold til.
Spør om arbeidsrett
Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Bonus», «Bevegelige helligdager og lønn» og «Feriefastsettelse». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)
Innlegg: Ny medarbeider på jobben - gråstein eller gullgruve?
Å gjøre gråstein til gull er sannsynligvis vanskeligere enn å gjøre vann til vin, og det sistnevnte har som kjent ikke skjedd på nærmere 2000 år, skriver Gunnar Krogh- Tonning.
Lederverktøy: Du kan bli Kreativ
Det er ikke så vanskelig. Alle kan bli kreative. Også du. Ordene kommer fra en ekspert på området, fra en mann som ønsker absurde ideer velkommen.
Lederfokus: Hauge som inspirator for moderne ledelse
Hans Nielsen Hauge var en datidens kombinasjon av Kjell I. Røkke og Gunnar Stålsett: effektiv kapitalisme med et religiøst etisk verdigrunnlag, skriver Jørn Bue Olsen.
Ledelse i fokus hos politiet
Rune Glomseth ved politihøgskolen ønsker å utvikle mer kompetente ledere i politiet. Mandag var justisminister Knut Storberget på besøk for å holde foredrag for 26 politiledere fra hele landet som ønsker å bli bedre på ledelse.
Litteratur og ledelse: Brand blant oss
Ledelse er en krevende men givende arbeidsutfordring. Den kan muligens læres. Men ingen blir en dyktig leder uten å like og forstå mennesker, skriver Finn Bergesen jr.
Fremragende fagfolk: Verktøykasse for medarbeiderundersøkelser
- Nøyaktighet og velfundert utforming utgjør forskjellen mellom en god og en dårlig medarbeiderundersøkelse.
- Bedrifter kan få stort utbytte av medarbeider undersøkelser som er grundig utformet. Gode undersøkelser identifi serer spørsmål og problemstillinger bedriften trenger informasjon om, samtidig somde gir en objektiv tilbake melding på et overordnet nivå fra medarbeiderne.
Mer enn jobben: «Katedral» - en mulig ledelsesmodell?
«Å være nysgjerrig og lete etter menneskers ressurser og hemmelige lidenskaper kan være en måte å gi mennesker energi på, skriver Gry Espedal.
Ingen klimagjennombrudd på Bali
3. desember går startskuddet for forhandlingene om en ny Kyoto-avtale. Det er ingen øvelse for de utålmodige.
Verdiforum:Pengene må betales tilbake!
Rundt 12 billiarder kroner årlig eller fem prosent av verdensøkonomien skriver seg fra kriminelle, økonomiske transaksjoner på verdensbasis, skriver Jan Borgen.
Pensum: Sosial forretningsdrift
Sosialt entreprenørskap brer om seg. Nå dukker de første spesialiserte studiene opp ved universiteter og høyskoler i Norge.