1143_brettet_va.jpg

Ukeavisen Ledelse nr. 43 2011

Publisert: 2. desember 2011 kl 09.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Saken fortsetter under annonsen

Toppsjefen:

Omdiskutert TV2-topp

Meningene om TV 2-sjef Alf Hildrum spriker i alle retninger, viser Ukeavisen Ledelses Toppsjefen-analyse. Men noe er folk enige om: Han er en besluttsom og handlekraftig sjef, og han leverer resultater.

Spør om arbeidsrett:

Sesongpreget virksomhet

Spørsmål: Vår virksomhet er sterkt sesongpreget, og vi har regelmessig langt mer å gjøre på nyåret enn ellers. Tidligere har våre faste ansatte arbeidet mye overtid på grunn av dette, men neste år vurderer vi i stedet å leie inn ansatte fra et vikarbyrå. Vi er ikke bundet av tariffavtale. Kan vi gjøre det slik?

Kan vi ansette hvem vi vil?

Saken fortsetter under annonsen

Spørsmål: Er det juridisk greit at den som leder ansettelsesprosessen ved en stillingsutlysning selv får jobben? Jeg kjenner til et tilfelle hvor det ble utlyst en stilling som lederen for avdelingen (som også ledet ansettelsesprosessen) selv ble ansatt i. Det ble sagt at mange godt kvalifiserte søkere hadde meldt seg ved søknadsfristen. Vedkommende leder hadde naturligvis ikke søkt på stillingen ved søknadsfristen. I første runde ble rundt åtte kandidater innkalt til intervju. Deretter gikk fire kandidater videre til annengangsintervju. Så ble det stille i noen måneder før søkerne mottok beskjed om hvem som var ansatt i stillingen. Det hører med til historien at vedkommende som ble ansatt mangler kvalifikasjoner som ble fremhevet som ekstra viktige for stillingen. Det er likevel klart at vedkommende scorer høyt på andre kvalifikasjoner som også er viktige for stillingen.

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Lederspeilet:

Skal sette motstanderne sjakk matt

Politiinspektør Erik Hauglands første tanke da det smalt i regjeringskvartalet og på Utøya var om de hadde sviktet. Som leder av seksjonen for kontraetterretning i PST er det hans oppgave å sette motstanderne sjakk matt før de får gjort noe galt.

Lederverktøy:

Gode ledere er ikke nok

Saken fortsetter under annonsen

Uten et fungerende styre duger bedriften ikke. Relasjonen mellom styremedlemmene blir stadig viktigere, og bidrar til økt verdiskaping.

– Suksess over tid er umulig for kulturledere

– Å være en suksessrik kulturleder over tid er faktisk nesten umulig. Det sier Grete Wennes, førsteamanuensis ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Wennes har doktorgrad i kulturledelse.

Slik spres ledelseskonsepter

Ledelseskonsepter kommer og går. Hvorfor blir noen av dem værende?

Nyskaping & næringsliv

Innadvendte småklynger bekymrer

Saken fortsetter under annonsen

Norske næringsklynger er små, lite internasjonalt orientert og har få forskningspartnere sammenlignet med klynger i andre land, viser en stor internasjonal benchmarking. Men de får ros for god ledelse, organisering og synlighet.

Spør om forretningsjuss:

Skattelister til glede og besvær

Er offentliggjøringen av skattelistene et lovbrudd?

Av advokat Arve Føyen i Føyen Advokatfirma DA.

Nytt fra EU:

EU satser på forskning

Saken fortsetter under annonsen

EU satser på forskning som en av veiene til ny økonomisk vekst. Denne uken ble Horizon 2020, EUs nye rammeprogram for forskning og innovasjon, lagt frem av Kommisjonen. Det skal ikke stå på penger! EØS-avtalen sikrer norsk deltakelse.

Av Espen Søilen, direktør for NHOs avdeling for internasjonalisering og samfunnsøkonomi.

Økonomi:

Topp 10 om forberedelse til årsoppgjøret

Det nærmer seg slutten av 2011, og det er tid for å legge til rette for en effektiv gjennomføring av årsavslutningen. Artikkelen tar for seg 10 gode råd som kan spare deg for tid og kostnader.

Av Henning Arne Dalsegg og Jacob Andreassen i revisjonshuset BDO.

Samfunn, etikk & kultur

2500 stiftelser kan slippe tilsyn

Sjef for Lotteri- og stiftelsestilsynet, Atle Hamar, har sendt et lovforslag til Justisdepartementet der de foreslår at små stiftelser skal slippe regnskaps- og revisjonsplikt.

Spillerom:

Se de snakker sammen!

I kjølvannet av «Tippenøkkelaksjonen» våren 2011, som samlet rundt 50 kulturorganisasjoner, ønsker Norsk musikkråd og Musikernes fellesorganisasjon å utvide samarbeid. Og 14. desember samles 16 kulturorganisasjoner til konferansen Kulturen i kunnskapssamfunnet, skriver Kultmag-redaktør Esben Hoff.

Kunst på jobb:

Cathrines reise

På vei inn i Aschehoug forlag passerer du Henrik Bulls omhyggelig ornamenterte inngangsport i smijern. Du skjønner at i dette huset tas kunst på alvor.