Ukeavisen Ledelse nr. 43, 2009

Publisert: 10. desember 2009 kl 12.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Møt de ulike kreative personlighetene

  • Kreative mennesker er ulikt skrudd sammen personlighetsmessig.
  • Ulike grupper spriker i følelsesmessig stabilitet og har svært varierende holdninger til planer og orden, viser ny norsk studie.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Vikariat» - om tre problem­stillinger; om man har rett til fortsatt arbeid ved arbeid utover vikariatets varighet, fortrinnsrett til stilling for midlertidig tilsatte og diskriminering ved tilsetting. og «Arbeidsgivers styringsrett» - om hva arbeidsgiver kan bestemme i forbindelse med ferieavvikling.

Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett, hvor du kan sende inn egne spørsmål til spalten.

Obamas vert

Når kommer han? Hvor lenge blir han? Hva ønsker han mens han er her? Hotellsjefen på Grand har lagt planer, forkastet dem og lagt nye i et kjør den siste tiden. Han mener selv han har et ekstra gen som gjør at han takler uvissheten.

Saken fortsetter under annonsen

Innlegg: En bedre indikator

Jeg har lært meg til å se etter handlingsmønsteret i lederrekruttering som en pekepinn for hva vi har i vente, og synes at endringer her gir en god pekepinn, skriver Steinar A. Hopland.

Innlegg: Bedriftene frykter ikke kvinner

Bedrifter i Norge velger stort sett å drive som aksjeselskaper, skriver Halvor E. Sigurdsen.

Lederverktøy: Lag en klimavennlig arbeidsplass

Denne uka kom det ut en kokebok for den som ønsker seg en miljøbevisst arbeidsplass. Her får du vite hvordan transport, innkjøp, energibruk og avfallshåndtering kan bedrives slik at jobben din blir en mindre belastning for natur og klima enn den ellers ville vært.

-Politilederne er for feige

Saken fortsetter under annonsen

- Dere er altfor feige og altfor snille, sa Arthur Buchardt da han møtte deltagerne på politiets høyeste lederutdanning. Buchardt mener politiledere må synes mer og mene mer.

- Nyttige innspill

- Vi jobber for at politiledere skal bli faglig sterke, og mer aktive og synlige samfunnsaktører, sier Rune Glomseth ved Politihøgskolen.

Lederfokus: Makt og avmakt i ledelse

Til daglig opplever og aksepterer vi maktutfoldelse som en naturlig del av ledelse, men likevel er makt et tema som det ikke snakkes høyt om. skriver John-Erik Stenberg.

Mer enn jobben: Død over Nittedal

Sjakk er en kampsport uten vold, skriver Terje Borg.

Saken fortsetter under annonsen

Som en paraply over samfunnsansvaret: En standard for alle

Oslo i september neste år: En global standard for bedrifters og andre organisasjonens samfunnsansvar blir vedtatt. Den vil påvirke slikt arbeid på de fleste samfunnsområder.

Vær pragmatisk

For små bedrifter og organisasjoner er det viktig at de ikke tar på seg for mye, men går pragmatisk til verks, begynner i det små og heller utvider engasjementet etter hvert.

Topp forankring

Det er en forutsetning at den nye ISO-standarden er forankret i toppledelsen og er bredt integrert i organisasjonen om den skal føre til et økt samfunnsansvar - og ikke bare som et fikenblad.

Ansatte mer miljøbevisste enn sjefene

Saken fortsetter under annonsen

Ni av ti akademikere mener at de selv er miljøbevisste, men bare to av tre mener at sjefen legger til rette for at de kan være det på jobben. Nå vil de ansatte at lederne skal bli like opptatt av miljø som de er selv.