Ukeavisen Ledelse nr. 42, 2009

Publisert: 3. desember 2009 kl 14.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Kvinne hjelper kvinne

Det er langt fra Shanghai til det norske arbeidsmarkedet. Da er det godt å ha en mentor.

Klare for runde to

Første runde med Womentor går mot slutten. Runde to er i gang. Denne gangen skal også Bergen med.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Fraskrivelse av krav» - om avsluttet arbeisdforhold og utestående lønn og «Utenlandsk selskap» - om hvilke regler som gjelder for utenlandske selskaper i Norge.

Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett, hvor du kan sende inn egne spørsmål til spalten.

Saken fortsetter under annonsen

Lederfokus: Forutsetninger for å være en god omstillingsleder

Skal en intern leder gjennomføre snuoperasjonen nå krisen er ett faktum?
Etablerte relasjoner og psykologiske bånd til både til kollegaer og egne medarbeidere, samt problemstillingene ved «å møte seg selv i døra» på tidligere avgjørelser, er gjerne sperrer som hindrer dette, skriver Ola Kleiven, styreleder og eier av Anoco Management AS.

Kunst på arbeidsplassen: - Energisk kunst

Vi presenterer i samarbeid med Forum for kultur og næringsliv kunst som betyr noe for folk på jobben. Denne gang fra det statlige transportselskapet Gassco.

Lederspeilet: - Lærte meg ydmykhet

Når en av de nærmeste velger å ta sitt eget liv, får man nye perspektiver på livet, sier Trond Østgaard, direktør ved Handelshøyskolen BI i Drammen. Han har opplevd det to ganger.

Lederverktøy: Veidekke-sjef Terje Venold: Blogger - og vet det lønner seg

Saken fortsetter under annonsen

Veidekke-sjef Terje Venold har blogget i tre kvart år. - Det er virkelig et univers av muligheter, og jeg har bare så vidt tatt steget ut der, sier han.

Mer enn jobben: Folkets røst

Demokrati er en utmerket styreform så lenge du har et folk der kraften av ytre trusler og utfordringer er større enn egoismens kraft, skriver Morten Müller-Nilssen.

Bedriftene rømmer fra kvinnetvang

Halvparten av ASA-selskapene har omdannet seg til AS-er etter etter at kvoteringsloven begynte å virke. De som forble ASA-er har blitt mer åpne bedrifter. Det viser en studie fra Center for Corporate Diversity.

Børsløft av kvinneløft

Børsselskaper med etablerte nettverk og null kvinner i styrerommet, fikk en kraftig vekst da kvoteringsreformen ble pålagt dem, ifølge en studie fra Norges Handelshøyskole.

Saken fortsetter under annonsen

Norges første kvinneforlag

Kvinner leser dobbelt så mange bøker som menn, så hva er mer naturlig enn å starte et kvinneforlag?

Spør juristene om forretningsjuss: Ny plan- og bygningslov - privat reguleringsplan blir ferskvare

Stortinget vedtok i 2008-2009 en ny plan- og bygningslov som medfører flere endringer i forhold til de eksisterende reglene på området. En viktig endring er blant annet at det innføres en tidsbegrenset varighet for private reguleringsplaner. Her besvares spørsmål knyttet til hva utbyggere må være oppmerksom på i den sammenheng.

Nyttig nytt fra EU: Sysselsettingen i EU

Kan EU gjøre noe for å redusere arbeidsledigheten, eller er arbeidsmarkedet kun et nasjonalt anliggende?

Fotballøkonomi - mulighetenes marked

Saken fortsetter under annonsen

Norske toppklubber vil i 2009 presentere grove røde tall. Den fremstilte grunnen til dette er enkel; inntekter og utgifter er ikke tilpasset hverandre - mer presist betyr vel dette at utgiftssiden i majoriteten av norske toppklubber ikke er i nærheten av å være tilpasset inntektssiden. Inntekter som på sin side har vokst enormt takket være interesse fra publikum, media og sponsorer.

Børsspeilet: Perfekt for spekulasjon

Etter meldingen om gjeldsproblemer i Dubai har aksjemarkedet gått inn i en mer risikabel fase. Men klimaet på børsen er en perfeke grobunn for spekulasjon og dannelse av finansielle bobler, sier Stig Myrseth. Børsspeilets eksperter tror på videre oppgang.

En varig endring

De ideelle organisasjonene har blitt mer profesjonelle og har fått fram alternative julegaver som appellerer til folk - en trend som har blitt til en varig endring i folks handlevaner.

En ny verden

Saken fortsetter under annonsen

Finanskrisen er på det meste over her i landet, men relativt sett bruker hver av oss stadig mindre penger på julehandelen enn tidligere, mens gaver til ideelle organisasjoner øker.

Suksess-geit

Geiter ble en populær julegave i 2006. Etter hvert har flere dyr kommet til, samt minefrie veier, skolepulter og et hundretall andre muligheter for de som vil gi alternativt.

Innlegg: Lureri … innsamlinger til all verdens gode formål?

Vi som ønsker å støtte gode formål må etterlyse regnskap, skriver Hans Petter Nissen.

Skjerper kontroll etter eksplosjonen i Gulen

Eksplosjonene i tanker med ulovlig avfall ved Vest Tank i Gulen i 2007 rystet Norge. Nå går fem statlige etater sammen for å skjerpe kontrollen med eksport og import av farlig avfall med skip.