Ukeavisen Ledelse nr. 4, 2010

Publisert: 28. januar 2010 kl 14.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Har vært i krigen før

Begge de to første direktørene ved Nasjonalmuseet krasjlandet så det sang. Hva skal Audun Eckhoff gjøre for å slippe å lide samme skjebne?

Innlegg: Strategi i et kvalitetsperspektiv

Daglig leder har en tosidig rolle i strategiarbeidet, en mot styret og en mot ledelsen. Begge steder har han en innsalgsjobb, skriver Kolbjørn Grønner.

Kunst på jobb: Kreativ pådriver

Vi presenterer i samarbeid med Forum for Kultur og Næringsliv kunst som betyr noe for folk på jobben. Denne gang er det Signex AS som har tatt stafettpinnen videre.

Spør om arbeidsrett

Saken fortsetter under annonsen

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Inndrivelse av lønnskrav» - om rettigheter når tidligere arbeidsgiver skylder lønn og «Permisjon» - om pappaperm i oppsigelsestiden.

Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett, hvor du kan sende inn egne spørsmål til spalten.

Lederfokus: Lytting og ledelse av kunnskapsarbeidere

En forutsetning for all lytting er å frigjøre seg fra forutinntatte forestillinger om medarbeidergruppers motiver for å reagere på beslutninger, skriver Rune Lines og Inge Jan Henjesand.

Ti lærdommer etter finanskrisen

Rune Bjerke så ingen skyer på bankhimmelen da han tiltrådte som konsernsjef i DnB i 2007. Men så kom finanskrisen.

Lederspeilet: 26 år og headhuntet:Bibliotekets supersjef

Saken fortsetter under annonsen

De stramme damene med oppsatt hår og hornbriller er heldigvis borte fra de fleste bibliotekene, fastslår Heikki Knutsen. Den påtroppende biblioteksjefen i Bærum ønsker seg flere servicearbeidere i sektoren, og færre nedstøvede lesehester.

Produktiv latskap

Mye arbeid må ikke bety framgang. Late folk finner ofte lettere måter å gjøre tingene på.

Womenomics: «Mommy-omics»

«Cybermoms» - den nye mektige og lukrative forbrukergruppen!

Lederverktøy: Jakter i blinde

Du må sikre deg best mulig kunnskap om den lederen du ansetter, mener førsteamanuensis Ole I. Iversen på Handelshøyskolen BI. Han slår et slag for personlighetstester.

Saken fortsetter under annonsen

Bredbeint ledelse

Når du er teatersjef på Svein Sturla Hungnes' måte, har du ett bein i knusktørr administrasjon og ett blant sydende følelser, som instruktør. Da blir det lett å skli ned i spagaten.

Vindmøllene og osteklokken

Tror virkelig Jens Stoltenberg at vi befinner oss inne i en osteklokke, der vi ikke trenger å sette inn de samme tiltakene som verden rundt oss?

Politiske perspektiver på innovasjon: Opposisjon og regjering like svake

Regjeringspartiene mangler tydelige perspektiver i innovasjonspolitikken. Men det er de ikke alene om, for opposisjonen er ikke stort bedre.

Spør advokatene om foretningsjuss: Sosiale medier

Saken fortsetter under annonsen

- nye utfordringer for bedriftene

Nytt fra EU: Vikarbyrådirektivet - til glede eller besvær?

EU vedtok i november 2008 et eget direktiv om vikarbyråer. Arbeidet med å implementere direktivet i norsk rett har så smått begynt i Arbeidsdepartementet. Vil dette arbeidet gå som smurt, eller er det grunn til å frykte skumle skjær i sjøen?

Store penger å spare

Du tror kanskje virksomheten din er så stor og profesjonell at den får inn varene på billigst mulig måte. Da tar du sannsynligvis feil.

Glansbildetriksene

BI-professor Øyvind Ihlen har funnet fem retoriske knep som verdens største selskap benytter seg av for å overbevise verden om hvor fortreffelige de er.

Saken fortsetter under annonsen

Filantropi på norsk

Sjokoladekongen og Freias grunnlegger Johan Throne Holst, Hydro-kongen Sam Eyde, gåten og aksjespekulanten Rolf Stenersen, fabrikkeier og riksantikvar Harry Fett ga til samfunnet. Norge har hatt flere av dem, men kommer de tilbake, og har vi bruk for dem?

Sjefen kan forlange innsyn

Sitter dine ansatte og twitrer eller facebooker i arbeidstiden og på å arbeidsplassens pc? Da kan du som sjef forlange at de gir deg innsyn i sine sider og viser deg hva de driver med.