Ukeavisen Ledelse nr. 39, 31. oktober 2008

Publisert: 31. oktober 2008 kl 08.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Vinn terreng i nedgangstider

Hvilke grep bør ledere ta i nedgangstider? Tre partnere fra Boston Consulting Group - Udo Jung, Reinhard Mennsbock og Harold L. Sirkin - gir i denne artikkelen seks konkrete tips.

Tid for mer sentralstyring

Nå er det tid for å revurdere styringsstilen i selskapet. Den økonomiske krisen vil skille klinten fra hveten.

Skummelt negativt

- Med finanskrisen har mange bedrifter fått en «god grunn» til å ikke gjøre det bra, advarer bedriftsrådgiver Amund Fjeldstad.

Lederspeilet: Stjernesanker på Aker Brygge

Saken fortsetter under annonsen

Heiarop og klapping farer gjennom meglerbordet til SEB Enskilda i sjette etasje på Filipstad Brygge. Sjefen har dukket opp. Han skal fotograferes, det er moro. Grafene kollapser, sjefen får backing.

Lederverktøy: Bygg innovative team

Har ledelsen samhandling og samspill som et uttalt mål for hvordan organisasjonen skal arbeide innovativt, og vil vise at de mener alvor, er team-strukturen den beste for å nå et slikt mål.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Overtid inkludert i lønn», «Manglende overtidsbetaling» og «Avgangsklausul». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

Fra gründer til sjef: Suksess av særpreg

Mange mener gründere bør holde seg langt unna sjefsstolen i egen bedrift. Gründer Steinar J. Olsen tenker ikke som alle andre. Det har han hatt alt igjen for.

Saken fortsetter under annonsen

Lederutfordringen: Gaper høyt

Jon Fredrik Baksaas leder et av Norges mest ekspansive selskaper. Telenor opererer nå i 12 land. I mange av disse landene er brudd på menneskerettigheter og uverdige arbeidsforhold svært utbredt. Utfordringen for Baksaas er å tjene gode penger, men sørge for at profittenkning ikke ødelegger Telenors omdømme.

Fjernarbeid

Alvin og Heidi Toffler ser for seg at samfunnet har utviklet seg gjennom tre store «bølger» - fra jordbrukssamfunn til industrisamfunn til informasjonssamfunn. I hver av de tre store epokene vil makt og innflytelse utarte seg forskjellig. I informasjonssamfunnet, som vi nå beveger oss inn i, blir informasjon og kunnskap gradvis de viktigste maktfaktorene.

Bruker mer på konsulenter

- Det er et paradoks at styrene, som har det overordnede ansvarlig for virksomheten, betales forholdsvis mye dårligere enn de konsulentene som leies inn, mener admin. dir. i Geodata AS, Hege Skryseth.

Indisk stein ble etisk vekker

Saken fortsetter under annonsen

En omdømmesmell i full offentlighet, og en erkjennelse av at det man trodde var et fokus på etiske innkjøp likevel ikke hadde den ønskede effekten. Det var to av grunnene til at Stavanger i fjor ble et av de første kommunale medlemmene i Initiativ for etisk handel (IEH).

Motstrøms i oljebyen

Som fagautoritet på solenergi er Harald Røstvik en av de store. Som gründer og næringsdrivende er han en av de små. Arkitekten fra Stavanger var en pioner i den industrien som REC (Renewable Energy Corporation ASA) senere har gjort til milliardbutikk, men i stedet for å surfe på bølgen sitter han fortsatt alene på et ikke spesielt prangende kontor.

Globalt utsyn: Hvor mye risiko er akseptabelt?

Det store spørsmålet nå er dette: Kan staten sørge for deg? Det gjelder finansiell sikkerhet i en global krise. Sikkerheten er revet bort som et flygende teppe som har tatt av ut i det store intet.