1139_brettet_va.jpg

Ukeavisen Ledelse nr. 39 2011

Publisert: 4. november 2011 kl 09.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Saken fortsetter under annonsen

Kriser på rekke og rad

Da Lars-Erik Årøy ble toppsjef Toyota Norge i 2008, kom han til en solskinnshistorie av en bedrift. Kort tid etterpå begynte krisene å komme. Da var ikke den nye jobben hans så grei lenger.

Spør om arbeidsrett:

Tilsetting ved offentlig skole

Spørsmål: Jeg jobber ved en offentlig ungdomskole som lærer. En av mine kolleger skal ha svangerskapspermisjon ett år, i den sammenheng blir det ledig et vikariat. Skolens inspektør har ansatt en av sine venner i et politisk parti som er 1. kandiat på det politiske partiets liste – til stor irritasjon for oss andre kolleger. Denne personen vil være mer på politiske møter enn på skolen. Vi har kvalifiserte lærere på skolen som har vist interesse til å dekke opp dette vikariatet. Personen han har ansatt er ikke lærer, har ingen pedagogisk utdannelse. Er dette juridisk riktig, kan en inspektør bare "plukke en fra gata" og sette han som vikar, uten å rådføre seg med andre?

Overtidsbetaling

Spørsmål: Kan vi kreve at ansatte tar ut overtidsarbeid som avspasering, eller må vi utbetale kompensasjon for arbeidet? Hvis dette må utbetales, hva er da minimumssatsene?

Saken fortsetter under annonsen

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Tema: Juss

Nye regler for vikarbruk

Det omstridte vikarbyrådirektivet til EU ble vedtatt i 2008 og gitt en frist for implementering den 5. desember i år. Få tror at den fristen vil overholdes. Det har vært stor debatt mellom arbeidsgiversiden og arbeidstakerorganisasjonene rundt direktivet.

Tema: Juss

Avtalerett – 5 råd

Ukeavisen Ledelse har bedt Marie Vaale-Hallberg, senioradvokat ved advokatfirmaet Haavind om å komme med tips og råd om hva man bør tenke på ved inngåelse av forretningsavtaler.

Saken fortsetter under annonsen

Tema: Juss

Nye regler på vent

De nye reglene om konkurranseklausuler lar vente på seg. Arbeidsrettsadvokat Runar Homble anbefaler imidlertid bedrifter å ta høyde for kommende lovendringer ved inngåelse av nye avtaler om konkurranseklausuler.

Tema: Juss – Lederverktøy

Når du må si opp ansatte

Det hender dessverre at man er nødt til å si opp ansatte. Da gjelder det å gjøre det på en riktig måte. Stikkordene for en riktig oppsigelse er oppfølging og god kommunikasjon.

Lederspeilet:

Saken fortsetter under annonsen

Vokter Norges verste terrorist

Tre etasjer over bakken ligger kontoret til sjefen for Ila fengsel. Fra 1940 til 1945 satt det gestapister i det samme rommet. Den gang het stedet Grini fangeleir. Nå er det Knut Bjarkeid som bestemmer spillereglene i en institusjon som har forvaring som kjernevirksomhet.

Skandinavisk lederskap - en eksportartikkel til Kina?

Sissel Thune Hammerstrøm ved Handelshøyskolen BI mener at den norske og skandinaviske modellen for lederskap vil kunne ha mye for seg i fremvoksende asiatiske økonomier som den kinesiske.

Nyskaping & næringsliv

Utforsker nye markeder i Brasil

Saken fortsetter under annonsen

Høyangerbedriften SafeCleans plan var å satse videre i Norge. Like fullt ble de håndplukket av Innovasjon Norge til et internasjonaliseringsprogram i Brasil.

Spør om forretningsjuss:

IT i praksis – velg en proaktiv tilnærming

I kapitlet "Strategiske utfordringer" i "IT i praksis 2010" utarbeidet av Rambøll Management Consulting i samarbeid med Den Norske Dataforening, nevnes på side 11 at det i bransjer som er sterkt regulert, for eksempel finans- eller helsesektoren, ofte er prosjekter som primært er drevet av nye lovkrav og standarder. Da kan gjennomføringen ofte bli preget av at man halser etter for å nå tidsfristene for implementering uten å løfte blikket og se på hva som kan oppnås av innovasjon og endringer i samme åndedrag.

Av advokat Arve Føyen i Føyen Advokatfirma DA.

Nytt fra EU:

Drømmen om transnasjonale bedriftsavtaler

Tariffoppgjør foregår som den helt klare hovedregel på nasjonalt nivå. Arbeidsvilkårene, og ikke minst lønn, varierer såpass sterkt fra land til land at det er få bedrifter som finner nytte i å inngå grenseoverskridende avtaler med sine ansatte.

Av advokat Henrik Munthe i NHO.

Økonomi:

Nyttige råd til selskapets styre i et utfordrende og urolig marked

I dagens urolige marked er det viktig å være klar over hvilke oppgaver og ansvar du som styremedlem i et selskap innehar.

Av Henning Dalsegg og Kjell-Fredrik Kristiansen i revisjonshuset BDO.

Samfunn, etikk & kultur

Gjorde Asker bibliotek til landets beste

– En biblioteksjef må være på jobb alltid. Lørdag er det burlesk aften, da stiller nok jeg i dyp utringning og det som ellers hører med, humrer Live Gulsrud, som har ledet Asker bibliotek i 26 år.

Spillerom:

«Lægg dokker sammen og gjør nåkke»

Da Bergen for noen år tilbake opplevde synkende fødselstall, oppfordret daværende ordfører Bengt Martin Olsen byens befolkning til å gjøre «nåkke». Nå kommer en ny oppfordring fra byen mellom de syv fjell, skriver Kultmag-redaktør Esben Hoff.

Kunst på jobb:

Det går i familien

Kunstverket i resepsjonen i Radisson Blu Hotel Nydalen er laget av kunstneren Maria Veronica Solem. Det morsomme for Lars Kristian Amundsen er at hans far i 1975 åpnet SAS hotellet på Holbergsplass, og så lenge han kan huske har et bilde av samme kunstner prydet også det hotellet.