1137_brettet_va.jpg

Ukeavisen Ledelse nr. 37 2011

Publisert: 21. oktober 2011 kl 09.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Saken fortsetter under annonsen

Merkevarebyggeren

Hilde Midthjell, gründeren som bygget opp kosmetikkselskapet Dermagruppen, er hovedaksjonær i Dale of Norway. Planen er å bygge en merkevare som er så sterk at kvalitet og merke blir viktigere for kunden enn pris.

Metodene til å treffe med prisen er der, fastslår Raymond Berggren. Han har mange eksempler på at bedrifter undervurderer kundenes betalingsvillighet.

Spør om arbeidsrett:

Forbigått ved ansettelse?

Spørsmål: Jeg mener meg forbigått i en ansettelse på grunn av min alder. Jeg tror at det ble ansatt en annen i stedet for meg, som var yngre, men som ikke har de kvalifikasjoner eller den erfaring som jeg har. Stillingen var i en privat virksomhet. Har jeg rett til å se søkerlisten?

Oppsigelsestid

Saken fortsetter under annonsen

Spørsmål: Vi har en ansatt som sa opp sin stilling den 10. oktober. Oppsigelsestiden er 3 måneder. Arbeidstaker mener at oppsigelsestiden løper til den 10. januar, men vi mener oppsigelsestiden skal løpe ut januar måned. Hvem av oss har rett?

Oppsigelse i prøvetid

Spørsmål: Vi er inne i en nedbemanningsprosess, og har i den forbindelse et spørsmål. Kan man si opp ansatte som er i prøvetid? Det ser ut som oppsigelser i prøvetid må gjelde tilpasningen til arbeidet, den faglige dyktighet eller pålitelighet, jf. arbeidsmiljøloven § 15-6, men dette er jo ikke tilfelle ved nedbemanninger?

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Lederspeilet:

Sjefen for Osloskolen

– Jeg er en ambisiøs, kravstor og utålmodig leder, sier Astrid Søgnen, skoledirektør i Oslo.

Saken fortsetter under annonsen

– Et styremedlem uten aksjer har ingen verdi

– Hvis ikke styremedlemmene i et styre tar personlig risiko, har de ingenting der å gjøre, sier investor Riulf Rustad. Mange av Norges viktigste bedrifter er uenige.

Statoil-ledelsen vil gi karantene

Ledelsen i Statoil blander seg inn i de ansattes valg av hovedverneombud. Dermed er det duket for rettssak.

Lederverktøy:

Irrasjonell motivasjon – rasjonell ledelse

Dersom du innser at arbeidstakere ikke kun er nyttemaksimerende roboter, er det mange grep en og god leder kan gjøre for å motivere og inspirere sine medarbeidere.

Saken fortsetter under annonsen

Styremøter fra sykehuset

Da studierektor Eldbjørg Gui Standal ble alvorlig syk, ble lederjobben enda viktigere for henne enn før. Da så hun nemlig hvor viktig den var for helsen hennes.

Litteratur og ledelse:

"Magefølelsen når det gjelder"

Denne overskriften fant jeg i Dagens Næringsliv den 5. september. Umiddelbart ble jeg fanget av emnet ettersom det var knyttet til kriseberedskapen i forbindelse med ugjerningene mot Regjeringskvartalet og Utøya den 22. juli, skriver Øyvind Fylling-Jensen.

Nyskaping & næringsliv

Ny næringspolitikk

Saken fortsetter under annonsen

Den globale økonomiske krisen baner veien for næringspolitisk nybrottsarbeid. Pick the winner-tenkningen erstattes av en ny pick the problem-strategi.

Spør om forretningsjuss:

Når er aldersgrenser aldersdiskriminering?

Norsk politikk handler om inkludering og tilrettelegging for eldre arbeidstakere. Vi vet at andelen eldre i norsk arbeidsliv vil øke de neste årene. Likevel har Høyesterett tviholdt på fastsatte aldersgrenser for avslutning av arbeidsforholdet som lovlige og skjermet fra diskrimineringsforbudet. Etter en ny dom i EU-domstolen må Høyesterett legge om kursen.

Av advokatfullmektig Tina Storsletten Nordstrøm i Føyen Advokatfirma DA.

Nytt fra EU:

Norge europamester i implementering?

Europakommisjonen og ESA har igjen presentert listen over hvor flinke EØS-landene er til å implementere EU-direktivene. Norge havner vanligvis høyt på listen, men hva betyr egentlig dette resultatet?

Av Espen Søilen.

Økonomi:

"Whistleblowing" – et verktøy for bedre internkontroll

Det å behandle varsling om kritikkverdige forhold fra ansatte (whistleblowing) kan være en stor utfordring for mange ledere. Feil beslutning kan få konsekvenser for både ansatte og virksomheten.

Av Bjørn Tore Saltvik, director i revisjonshuset BDO.

Samfunn, etikk & kultur

Med hånden i et vepsebol

Operasjef Mary Miller har ikke noe imot sterke meninger og heftig diskusjon blant sine ansatte. Tvert imot oppmuntrer hun til kritikk og innspill. For henne handler det om å skape et rom for den dialektiske prosessen, å få det beste ut av samspillet mellom sterke, kreative ildsjeler.

Spillerom:

Stjernene lokker

For tiden funkler København med flest Michelin-stjerner i Norden, men flere kokker i Oslo sikter nå mot stjernene.

Kunst på jobb:

En europeisk landsby midt i Nydalen

Lyset strømmer inn gjennom de store vindusflatene og menneskene myldrer hit og dit i byggets "gater". Det er som å komme inn i en liten landsby. Et pulserende, arkitektonisk kunstverk.