Ukeavisen Ledelse nr. 36 12. oktober 2007

Publisert: 11. oktober 2007 kl 15.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Ukens hellighet

Trond Giske er gjennom årene blitt beskyldt for å opptre som det meste fra linselus til festløve og oppblåst pave. Nå hevder opposisjonen at han opptrer som selvutnevnt erkebiskop.

Navn i uken: Favoritten

Marit Arnstad (45). Verdens største operatør til havs, Statoil Hydro ASA, kan få kvinnelig styreleder i høst.

Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «Hullet etter Reiten», «Jakten på hoder» og «10 milliarder-sprekken». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:

Tapet av Reiten

Helge Lund og Eivind Reiten var det beste tospannet som kunne oppdrives. Det er ryddig, og Reiten viser godt lederskap når han trekker seg fordi han har funnet ut at Lund sannsynligvis vil kunne nå målet raskere med en annen styreleder ved sin side.
Saken fortsetter under annonsen
LES MER

Jakten på hoder

Professor Odd Nordhaug bør mane til etisk ansvarlig opptreden, ikke tute med omdømmeulvene. Direktører, selv de med feite opsjoner, kan man ikke kappe hodet av selv om det ropes «korsfest, korsfest» i fagforeningsgatene, på omdømmekontorene og i media. LES MER

10 milliarder-sprekken

Hadde andre bommet med ti milliarder hadde det blitt et saftig bråk. Men politikerne svelger unna milliardene fordi billige barnehager til alle er noe alle nå vil ha. LES MER
Saken fortsetter under annonsen

Kortfattet sammendrag av sommerens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.

  • Milliardærene blir
  • Kan fjernes fra Hydro-gransking
  • Møter motbør
  • - Feil person som går
  • Spår gratis flybiletter
  • Pose og sekk
  • Truer med streik
  • Kommunene tar over
  • - For lettvint
  • Kjemper videre
  • Vil heve skattene
  • - Vi er ikke i mål
  • Mest forgjeldet
  • Beklager ikke

Politisk analyse: AFP-kampen

I europeisk sammenheng er det en bragd at man har fått vedtak om levealders­justering og indeksering som sikrer at pensjons­utbetalingene ikke går rett til himmels, skriver Aslak Bonde.

Asker og Bærum lite attraktive

Til tross for kraftig vekst i nye jobber, flytter folk fra Asker og Bærum. Regionen er en av de minst attraktive i landet å flytte til, viser ny rapport.

Saken fortsetter under annonsen

Fortsatt en lang vei å gå

Det er ti år siden EU-landene undertegnet Amsterdamtraktaten om styrking av arbeidet for likelønn og like­behandling i nærings- og arbeidsliv. Norge henger med, gjennom EØS-avtalen.

En jobbstrategi

- Den europeiske sysselsettingsstrategien er en av EUs viktigste suksesser, uttalte Arbeids- og sosialkommissær Vladimír Špidla på en konferanse i Lisboa denne uken.

Et eksperiment

Som et tidligere diktatur hadde Portugal en ekstra lang vei å gå forhold til like rettigheter mellom kjønnene. I dag må alle offentlige etater vurdere sine budsjetter også i forhold til kjønn.

Saken fortsetter under annonsen

Ukeforum: «Verdens beste land å bo i»

En høy inntekt og et høyt utdanningsnivå gjør nok at vi har det ganske godt, skriver Kristin Clemet.

Hinsides budsjettering

Budsjettering blir ofte en rituell øvelse. Mange prøver ikke engang å koble budsjett med strategiarbeid.

StatoilHydro dropper budsjettene

StatoilHydro skal styres uten budsjetter. Det lå inne som en forutsetning da Statoil skulle fusjonere med Hydros olje- og gassvirksomhet.

Fra ambisjon til handling

Saken fortsetter under annonsen

- Den nye modellen er skuffende enkel. Den største endringen ligger i det vi tar vekk, nemlig budsjettet, sier Bjarte Bogsnes i StatoilHydro.

Lederspeilet: Vant toppjobben

Intern uro har tynget Universitetet i Stavanger i flere enkeltsaker. Den nyvalgte rektoren lover en helt ny ledelsesmodell.

Innlegg: La dinosaurene hvile

Jeg tror også svunne tiders lederdinosaurer bør få hvile i fred og ikke vekkes til live igjen, skriver Ole Irgens.

Innlegg: Tidsklemma

Det handler ikke om tidsklemma men om prioriteringsklemma, skriver Turid Torbergsen.

Fra gründer til sjef: Talentspeider og stjerneskaper

Visjonen var å oppdage ukjente artister og gjøre dem kjente. Nå er Jan Fredrik Karlsen blitt sjef og har styringen med karrièren til tre kjente artister. Hver uke får han talenter til å utfolde seg og tårene til sprette hos dem som ikke holder Idol-standard.

Lederfokus: Ledere og hjelpere

Det burde være selvsagt at moderne ledere over mellomnivået leser litt ledelsesfilosofi og finner frem til sin egen lederfilosofi, skriver Paul O. Olson.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Hyppig fravær» og «Manglende lønnsutbetaling». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

Innlegg: Feilinformasjon fra informasjonsrådgiver Irgens

Jeg har aldri 'slått et slag for den harde, hensynsløse og koleriske' ledertypen, skriver Steinar Hopland.

Mer enn jobben: Må jeg lære å finne kjæreste?

Kontaktferdigheter er kompetanse alle må skaffe seg for å klare livets sosiale utfordringer, skriver Jan Spurkeland.

Tysklands falne kjempe

Flaggskipet i tysk industri er nede for telling etter en opprivende korrupsjonsskandale i mange milliarders klassen. Nå skal den falne kjempen gjenoppbygges.

-Retningslinjer er ikke nok

- Etiske retningslinjer er ikke nok i seg selv. Det viktigste er å sikre at retningslinjene forstås og følges av alle ansatte, sier informasjons­direktør Gry Rhode Nordhus i Siemens Norge.

Lurte Forsvaret for millioner

Siemens Business Services i Norge har fakturert Forsvaret for mange millioner mer enn de skulle. Saken etterforskes av Økokrim.

Analyse: Alle protestanter i arbeid!

For 100 år siden lanserte sosiologen Max Weber sin tese om protestantisk arbeidsetikk som drivkraften i moderne kapitalisme. Nå mener en tysk-engelsk forsker å ha bevist at det kan være noe i teorien om at protestantiske samfunn trives bedre på jobben enn andre.

Måler bevissthet om klimaproblemer

Carbon Disclosure Project har gitt seg selv i oppdrag å måle næringslivets bevissthetsnivå omkring klimautslipp. I oktober kom organisasjonen ut med sin første rapport om de største selskapene i Norden.

Adjø solidaritet

Den britiske tenketanken New Economics Foundation mener brukerne i fremtiden vil betale for klimagassutslipp direkte, og ikke produksjonslandene eller landene de bor i.

NRK som pengespiller

Norsk Tipping vil gå i gang med nettspill og NRK stiller opp med trekninger hver dag.

Peanuts-budsjettet

Lavslippsutvalget mener miljøbudsjettet er som peanøtter å regne.