Ukeavisen Ledelse nr. 35, 5. oktober 2007

Publisert: 5. oktober 2007 kl 01.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Ukens statsminister

Lars Sponheim kunne torsdag denne uken nyte synet av seg selv som statsminister.

Navn i uken: Sjefen for skandalen

Tore Torvund (54) Norgessjef i nye StatoilHydro, tidligere leder for Hydros oljedivisjon, ansvarlig for selskapets mulige korrupsjonssak fra Libya.

Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «Snakk, Reiten», «Prinsessen og erten» og «Veiviseren». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:

Snakk, Reiten

Saken fortsetter under annonsen

Eivind Reiten bør delta i den svinejakten som er startet ved å formelle alt jo før jo heller. Hvis ikke vil han oppleve at rød grønne står fram etter tur og skaper inntrykk av at han er det store svinet. LES MER

Prinsessen og erten

Prinsesse Märtha Louise kommer smilende og bestemt til å nedkjempe Tor Erling Staff i rollen som olm okse, Pål Bang-Hansen som gammel, hissig surpomp uten dømmekraft og Publicom-sjefen som en kommersiell råtass - og vinne halve kongeriket. Prins har hun. LES MER

Veiviseren

Thorbjørn Jagland sprenger rollen som Stortingets seremonimester og ordstyrer. Han vil være veiviser og ideolog. Han kvier seg ikke for å gi beskjed til Jens Stoltenberg om å lytte mer til SV. LES MER
Saken fortsetter under annonsen

Kortfattet sammendrag av sommerens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.

  • Da David felte Goliat
  • SAS-fly på vingene igjen
  • Spår byggeboomens død
  • Kan bli det nye Nokia
  • - Totalt meningsløst
  • Varige verdier
  • Han ba Valla trekke seg
  • Vil skape grønn revolusjon
  • Ønsker norske fly i Afghanistan
  • Ingen utvidelse neste år
  • - Vi har likelønn
  • Forsvarer Märtha
  • Forskningsløftene som brast
  • Vil ha Hydro-høring i Stortinget
  • Aldri regjering med Frp

Politisk analyse: Sentrum i evig utakt

Nå er det Sponheim som legger føringer for Kristelig Folkepartis, og kanskje Senterpartiets, valg, skriver Aslak Bonde.

Færre universiteter - høyere kvalitet

Sverige vil nedgradere ni av sine 14 universitet til høyskoler, Danmark har alt redusert, mens Norge fortsetter å bygge nye.

Saken fortsetter under annonsen

Ukeforum: Manglende næringsfradrag - Uakseptabel diskriminering av næringsdrivende

Selvstendig næingsdrivende er tapere i statsbudsjettene. De får ikke ta del i den skatteletten som er gitt ved stadig økende minstefradrag, skriver Tom Bolstad.

Borettslagbeboere med lederegenskaper?

De er spesielle hver for seg, men alle skapt og spilt av én og samme person - Robert Stoltenberg. Hvordan ville fire av dem fremstå som leder?

Bygde eliteskole for ledere

Flere professorer sluttet da den norske rektoren Peter Lorange innførte sin radikale ledelsesfi losofi ved handelshøyskolen IMD i Sveits.

Saken fortsetter under annonsen

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Utløpt vikariat», «Forlenget oppsigelsestid?», «Lønnskrav ved konkurs» og «Innstramminger». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

Lederspeilet: Svensk pedagog med lav jålefaktor

Eliteserietrenerne har Norges mest vurderte lederroller. De lever farlig.

Innlegg: Refleksjoner omkring humankapital

Det er sammenheng mellom klare mål og oppgaver, evne og vilje til å handle riktig og de resultater som skapes, skriver Grim
Okstad.

Lederverktøy: - Forbudt å være uhøflig

Saken fortsetter under annonsen

- Elin Ørjasæter slår inn åpne dører når hun sier at de som undersøker mobbesaker må se etter fakta. Samtidig tar hun feil når hun sier at det er «mobbing», og ikke «ubehøvlet opptreden» som er forbudt i Norge. Arbeidsmiljøloven forbyr faktisk både «trakassering» og «annen utilbørlig opptreden».

Utholdenhet og sjenerøsitet hos en fighter

Går man Hilmar Reksten nærmere etter i sømmene, tegner det seg et bilde av en leder med mange verdifulle kvaliteter.

Innlegg: Bruddet i coaching

Vi tror ikke det er mulig å være hjelper for andres arbeid med selvinnsikt, dersom du ikke arbeider med din egen, skriver Lilliann Andreassen.

Innlegg: Slaget om kompetansemenneskene

Gjett hva som motiverer mest? Jo, følelsen av å bli anerkjent for sitt arbeid, følelsen av å yte noe, følelsen av å ha ansvar, skriver Terje Lundgaard.

Mer enn jobben: Er det enkle det beste?

Det er relasjonen mellom oss det handler om, og forsoning som er målet, skriver Ellen Kjos -Kendall.

Mobile moter belaster miljøet

Virksomheter som inngår bedriftsavtaler om mobilabonnement får jevnlige tilbud om å kjøpe nye subsidierte telefoner hvert år. De som slår til på dette, bidrar til en omfattende ressursbruk som i stor grad er drevet av mote og ikke av bruksbehov.

Ungdom bytter hvert år

24 prosent av de mobiltelefonene som var i bruk i Norge i april 2006 var seks måneder gamle eller nyere. Dette var også bytteraten til brukere mellom 30 og 60 år, den gruppen som utgjør hovedtyngden av den yrkesaktive delen av befolkningen.

Datamaskinene varer litt lenger

Det selges oppunder en million pc-er i Norge hvert år. De har en gjennomsnittlig levetid på fi re til fem år, rundt regnet det doble av en mobiltelefon.

Ungdom verstinger også på gjenvinning

De unge, som er storforbrukere av mobiltelefoner, er samtidig verstinger når det gjelder forsvarlig avhending av elektronisk avfall.

Svinger svøpen mot korrupsjonen

Korrupsjonsmistankene mot nye StatoilHydro la en alvorlig demper på mandagens festdag i Stavanger. Nå skal oljebransjen få drahjelp i antikorrupsjonsarbeidet.

Lite åpne om klimautslipp

Store norske bedrifter er lite åpne omkring sine utslipp av klimaskadelige gasser. Det fremgår av årets rapport fra Carbon Disclosure Project, en organisasjon som tar sikte på å fremme klimabevisstheten i det internasjonale næringslivet.

Skal lære u-landene åpenhet

Petter Nore forlater et korrupsjonsmistenkt Hydro for å bekjempe korrupsjon i utviklingland.

Skeptisk til bussvekst

Ekspressbussene får stadig flere passasjerer. Hardere konkurranse gir flere avganger, mer trafikk og lavere priser.