Ukeavisen Ledelse nr. 34, 28. september 2007
Ukens aksjeeier
Tidligere eiendomssjef Frank Murud i Undervisningsbygg i Oslo kan se frem til en rekke år bak murene etter å ha tilstått omfattende underslag fra sin tidligere arbeidsgiver.
Navn i uken: I maktposisjon
Den «hemmelige» oljegruppa i Arbeiderpartiet møtes igjen, med tidligere statsråd, nåværende styremedlem i Hydro, Microsoft-direktør Grete Faremo (51), som innleder.
Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «(Miljø)Kong Frederic Hauge», «Brustads pengesluk» og «Halvorsen den mektige». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:
(Miljø)Kong Frederic Hauge
Frederic Hauge er i ferd med å synke ned på et "Tuppen og Lillemor" nivå i sin omtale av Kristin Halvorsen. Han bør jekke seg ned, ikke sutre fra sin høye hest og forvente at folk ydmykt skal bøye seg for de premisser han har lagt. LES MER
Brustads pengesluk
Når Helse Sør-Øst går med 1, 4 milliarder i underskudd, kunne Bente Mikkelsen i god tradisjon hylt om mer penger. Når hun fokuserer på egne innsparingsmuligheter, kan Sylvia Brustad fortsatt late som om sykehusene kan klare å gå i balanse. LES MERHalvorsen den mektige
Som finansminister har Kristin Halvorsen fått utrettet mer på to år enn hun har klart et helt liv i politikken. De blir ikke flere stemmer til SV om hun søker seg mindre makt for å bruke mer tid på partikontoret. LES MERKortfattet sammendrag av sommerens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.
- Oljeindustrien anno 2046
- 500 millioner i opsjoner
- Telenor til sak
- Verdens beste forretningsland
- Europas sterkeste merkevarer
- Kommissæren
- Mister pengestøtten
- Vil kutte flyprisene
- Oljegruppa møtes igjen
- Skal vokte Oljefondet
- - Vi har veldig dårlig tid
- Slutter i protest
- - Svekker velferdsstaten
- Ny velferdspermisjon
Politisk analyse: Haga-effekten
Hoveddelen av Åslaug Hagas virke som statsråd vil være å legge til rette for en fortsatt sterk olje- og gassindustri, skriver Aslak Bonde.
Korrupsjon er fortsatt et verdensproblem
Burma har ikke bare et av verdens mest brutale regimer, det er i tillegg verdens mest korrupte land. Norge på sin side er fortsatt svakest i Norden når det gjelder korrupsjon, men holder seg inne blant de ti beste på listen.
Ukeforum: Eksport, import og omdømme
Norges verdiskaping og velstandsutvikling er avhengig av gode rammevilkår, skriver Vibeke H. Madsen.
Lederutfordringen:På stram line
Eivind Reiten må belage seg på en vanskelig balansegang mellom politikk og næringsliv når han fra 1.oktober overtar som styreleder i den nye norske oljegiganten Statoil/Hydro, og som konsernsjef i det nye Hydro-selskapet. Etter opsjonsbråket i Hydro for en måned siden er tilliten til Reiten svekket. Nå blir han fulgt med argusøyne og blir nødt til å vise hva han duger til.
Ta vitenskapen i bruk
- Ved å ta i bruk vitenskapelig anerkjente metoder for å forebygge og rehabilitere helseskader på arbeidsplassene, kan både produktivitet og lønnsomhet økes betraktelig, professor Irene Jensen ved Karolinska Institutet.
1900 per sykedag
- Hver sykedag koster bedriftene i gjennomsnitt 1900 kroner pr. ansatte som er fraværende sier samfunns-økonom Karl-Gerhard Hem.
- Har menn familie?
- Har menn familie, spør professor Kaisa Kauppinen, på bakgrunn av inntektsforskjellene som straks oppstår mellom menn og kvinner når det kommer barn inn i familien.
Lederspeilet: Leder som Jesus
Bondevik kunne tenke seg en film om livet sitt. Det måtte bli en spenningsfilm.
Unngå e-post-tabbene
Unngå følgende syv e-post-flauser:LES MER
Lederverktøy: - Utbrenthet kan stoppes
- Utbrenthet fører alle til økt sykefravær for bedriften og nedsatt livskvalitet for den enkelte - men kan både forebygges og stoppes, sier spesiallege i arbeidsmedisin, Marianne Borritz.
-Å være leder er et trist liv
Du har en grådig og voldelig legning, og inni deg, bak den store eikepulten og de skinntrukne dokumentmappene sitter en liten gutt som er veldig redd.
Det mener Gunnar Kagge - 'lederekspert' fordi han ikke hverken er leder eller ekspert.
Lederfokus: Tverrfaglighet ved håndtering av mobbing og konflikter
Om arbeidstaker fratas meningsfulle arbeidsoppgaver, uten forutgående dialog og rimelig oppførsel fra leder sin side, er det påregnelig at personen reagerer sterkt psykisk. Samfunnet har pålagt arbeidsgiver å ivareta helse, miljø og sikkerhet for den ansatte, skriver juristen Stig Matthiesen og psykolog Jan Gunnar Kaaresen.
Spør om arbeidsrett
Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Krav på lønnsjustering?», «Urettmessig trekk i lønn?» og «Begynne hos oppdragsgiveren». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)
Innlegg: Facebook - venn eller fiende?
Ikke bare jobbsøkere, men også potensielle kjærester og forretningspartnere, bør derfor tenke seg om to ganger før de legger noe ut på nettet, skriver Espen Skorstad.
Innlegg: Kan undersøkelsen til Temo Synovate være misvisende?
I seg selv kan kanskje ordet empati bli for abstrakt og litt vanskelig å forholde seg til, skriver Laila Hove og Eduardo Verdu.
Mer enn jobben: Mamma, helt enkelt
Mamma-biten er ikke en rolle, det er et definerende trekk i min karakter, skriver Berit Cappelen.
- Kompromisset har for lav status
Tidligere fredsmegler Thorvald Stoltenberg ruslet atskillige turer på Balkan, med henholdsvis Izetbegovic fra Bosnia, Tudjman fra Kroatia og Milosevic fra Serbia. I håp om å få til et kompromiss.
Bygger ikke huset på miljø
- Feil at miljøhus er mye dyrere, mener arkitekt.
Vil tegne framtidas miljøhus
Femteårsstudent Fisnik Haxhimehmedi følger kurset til Butters om miljøvennlige bygninger. Han synes vi bygger oss vekk fra naturen.
Kampen om klimatronen
Vår nye olje- og energiminister, Åslaug Haga, hadde knapt fått satt seg i sin nye statsrådsstol før hun reiste seg for å møte miljøbevegelsen.