1134_brettet_va.jpg

Ukeavisen Ledelse nr. 34 2011

Publisert: 30. september 2011 kl 11.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Saken fortsetter under annonsen

Vår irrasjonelle verden

Hvorfor verdsette Ikea-møbler høyere enn langt dyrere møbler? Hvorfor vil noen jobbe mer selv om de får mindre betalt? Professor i adferdsøkonomi, Dan Ariely, mener han har noen av svarene.

Hekta på jobben

Arbeidsnarkomani kan true både helsen og den gode arbeidsplassen. Heldigvis kan manien kureres, blant annet av gode ledere.

Spør om arbeidsrett:

Rett til utdanningspermisjon

Spørsmål: Vi har en ansatt som ønsker to års permisjon. Dette da vedkommende ønsker å studere. Den ansatte arbeider hos oss som IT-konsulent, men han ønsker å påbegynne en utdannelse som lærer. Er vi forpliktet til å innvilge slik permisjon? Vi vil jo aldri kunne dra nytte av dette, da vi en et IT-selskap.

Saken fortsetter under annonsen

Innhold i en attest

Spørsmål: Vi har en ansatt som akkurat har sagt opp sin stilling hos oss. Vi skriver vanligvis attester til tidligere medarbeidere, men skriver der stort sett ikke noe om hvordan arbeidet har vært utført. Dette krever imidlertid denne arbeidstakeren. Må vi derfor skrive at han har gjort en god jobb osv.?

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Lederspeilet:

Ville ikke skille seg for å berge karrieren

Ikke et øyeblikk var Ragnar Fagereng inne på tanken å ofre sin kone og gå fra henne for å sikre sin egen karriere, selv om både politietterforskere og andre rådet ham til det. Kjærligheten seiret.

Roald Amundsen som leder: En faglig perfeksjonist

Saken fortsetter under annonsen

Ett hundre år etter at han ble førstemann på Sydpolen huskes Roald Amundsen som en leder som evnet å utnytte sin egen og sine medarbeideres kompetanse. Han mangler imidlertid det publikumstekket han ville ha trengt for å bli en nasjonal helt av samme klasse som Fridtjof Nansen.

Lederverktøy:

Å lede med kulturell intelligens

I ledelseslitteraturen kan man få inntrykk av at lederskap krever noen universelle egenskaper som virker overalt. Realiteten er en annen – du må lede med kulturell intelligens, mener dansk ledelsesekspert.

Uortodoks rekrutteringsprosess

Saken fortsetter under annonsen

Det hersker nesten rene auditiontilstander når KPMG skal knytte til seg nye medarbeidere fra studentmiljøene ved høgskolene og universitetene i Norge.

Mer enn jobben:

Kall til å jobbe?

Lærere må være de siste idealistene. Kanskje de er gode til å skape mening i livet? spør Gry Espedal.

Samfunn, etikk & kultur

Norge kan miste grønn lederposisjon

Mye tyder på at Norge er i ferd med å gjøre samme tabbe med hydrogen som vi gjorde med GSM, gi fra oss mulighetene.

Saken fortsetter under annonsen

Lærer å bli ledere

18 nyutdannede realfagshoder har blitt lærere ved tøffe Oslo-skoler. Slik skal de bli gode ledere. Og kanskje få kremjobbene i Statoil.

Kunst på jobb:

Det røde korset

Collagen i Røde Kors kantine formidler både organisasjonenes egen historie og det universelle budskapet om beskyttelse, forteller spesialrådgiver Gisle Kavli.