Ukeavisen Ledelse nr. 34, 2009

Publisert: 8. oktober 2009 kl 15.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Sterke beslutningstakere, svake konfliktløsere

  • Norske, profilerte toppsjefer scorer høyest på beslutnings­dyktighet og evne til å bruke makt om nødvendig. Dårligst skussmål får de på konfliktløsing, viser Ukeavisen Ledelses store Toppsjefen-undersøkelse.
  • Toppsjefene er svært like hverandre. Unntaket er ledere som også er gründere/eiere.
  • - Likheten er sunn for eierne; men usunn for samfunnet, sier Jan Ketil Arnulf psykolog og ledelsesekspert ved Handelshøyskolen BI.

Lederspeilet: Priorinnen

I klosteret tillates ingen å ha sitt eget privatliv. Heller ikke privat økonomi, og ikke installere seg med private arbeidsmidler som ikke er kontrollert av fellesskapet. Det holder kirken øye med.

Lederverktøy: Finn Fremtidslandet

Nye regler må gjelde for endringer i organisasjoner. Lederne må se sine ansatte, og endringer må skje på hver enkelts premisser. Lege og «humorolog» Stein Tyrdal vil føre alle ledere på stien til det han kaller Fremtidslandet.

Spør om arbeidsrett

Saken fortsetter under annonsen

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Oppsigelse og ferieavvikling» - om avvikling av ferie i oppsigelsestiden og «Utvidelse av permisjon» - om utvidelse av permisjonen og oppsigelse.

Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett, hvor du kan sende inn egne spørsmål til spalten.

Mer enn jobben: Lykkelig?

Jeg har tro på at han pusser opp og finner de gode og riktige løsningene. Han har tro på at jeg befinner meg på sidelinjen inntil siste hånd skal legges på verket, skriver Gry Espedal.

Norge må lære seg tjenesteinnovasjon

Barack Obama har gjort tjenesteinnovasjon til den største saken i amerikansk politikk. På BI prøver Peder Inge Furseth og Tor Andreassen å få dette til å bli et tema også i Norge.

Nye høytflyvende ideer

Saken fortsetter under annonsen

De tunge lavprisaktørene, med irske Ryanair i spissen, har snudd opp ned på den internasjonale luftfartsnæringen. En viktig del av endringen er at det som tidligere ble opplevd som en tjeneste - en flytur - nå er splittet opp i mange enheter.

Snart ringer hjertet til legen selv

Kanskje kan hjertet ditt om noen år ringe både sykehus og ambulanse på egen hånd hvis du får problemer. Mange hundre tusen pasienter med pacemaker eller hjertestarter har allerede lagt ut sin hjerterytme online ved hjelp av eget utstyr hjemme i stua.

Må tenke organisatorisk

Internett er vår tids største serviceinnovasjon, men selv om nettet ikke er noen dagsfersk nyhet lenger er det mange virksomheter som ikke har klart å tilpasse sin organisasjon til det nye verktøyet.

Fremragende fagfolk: Pris og verdi

Forstå hvordan kundene dine bedømmer verdi.

Saken fortsetter under annonsen

Mor og datter fant suksessformelen

Da Jannicke (29) kom inn i mors bedrift, nådde omsetningen nye høyder.

Nyttig nytt fra EU: Lisboatraktaten snart i mål: EU puster lettet ut - hva med Norge?

Irlands ja til Lisboatraktaten gir et mer demokratisk beslutningssystem i EU, som samtidig gjør det enklere å fatte beslutninger som gjelder fellesskapet. Det europeiske råd får en egen president, valgt for 2 1/2 år av gangen, EU får en egen «utenriksminister» og Europaparlamentet får større innflytelse. Det er ikke bare den sentrale makten som styrkes, også de nasjonale parlamentene trekkes nå mer eksplisitt inn i beslutningsprosessene. På denne måten ønsker man fra EUs side å skape et større engasjement for fellesskapets saker i medlemslandene.

Børsspeilet: Spennende børsuker

I de kommende ukene får aktørene på børsen svar på om den siste tidens optimisme har vært overdrevet eller berettiget. Nå kommer selskapenes resultater for tredje kvartal. Følg Børsspeilet på grunder.no her.

Spør juristene om forretningsjuss: Ny markedsføringslov

Saken fortsetter under annonsen

- ­Den nye loven inneholder nye spilleregler for den som jobber med markedsføring, salg og kundekontakt. Her følger kommentarer til de viktigste endringene med spørsmål og svar.

Innlegg: Revisjon og forenklinger for småbedrifter

Jeg tillater meg å stille spørsmål ved samfunnsperspektivet i debatten om revisjonsplikt, skriver Per Hanstad.

Kirkens Nødhjelp vil gi næringslivet nøkkelrolle

Norge må bidra med teknologioverføring til fattige land i langt større grad enn i dag. Og norske selskaper bør ikke involvere seg i oljesandprosjekter, som StatoilHydro gjør i Canada og NORAD i Madagaskar.

For mye tillit, for lite sikkerhet?

Stiller det norske samfunnet seg åpent for kriminalitet fordi vi går rundt og har for mye tillit til hverandre? Helge Renå stiller dette spørsmålet i en masteroppgave i statsvitenskap, hvor han tar utgangspunkt i tre høyt profilerte korrupsjonssaker fra de senere årene.

Saken fortsetter under annonsen

Tillitsfull, fryktsom eller bare passiv?

Det kan godt hende at tilliten var stor, men vi må også spørre oss hva slags tillit man har. Man kan ha tillit til andre ting ved et menneske enn vedkommendes moralske integritet, sier filosof og forfatter Einar Øverenget.

Oljeoffensiv på Jan Mayen

Regjeringen vil undersøke mulighetene for oljeutvinning på Jan Mayen. Det har fått miljøbevegelsen til å rase.