Ukeavisen Ledelse nr. 33, 21. september 2007

Publisert: 21. september 2007 kl 09.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Ukens partnerskap

John Fredriksen har gjennom sitt selskap Marine Harvest kjøpt seg opp i Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods.

Navn i uken: Skattesmell

Lie (45).Med skattegjeld opp over ørene håper rederne fortsatt på amnesti.

Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «AFP en tapt sak», «Mobbing på villspor» og «Røkke, ikke Tønne». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:

AFP en tapt sak

LO og fagbevegelsen må ikke late som om de er et overhus med oppgave å overprøve det Stortinget her vedtatt. Stortinget har vedtatt at dagens AFP-ordning i praksis skal svekkes. LES MER

Saken fortsetter under annonsen

Mobbing på villspor

En sjef må ikke bli redd for å skjære igjennom selv om man kan blir møtt med anklager om mobbing og trakassering. Medarbeideres følelser kan ikke sette til side styringsretten. LES MER

Røkke, ikke Tønne

Det var Tore Tønne som hadde flere hatter. Derfor kom saken med rette til å handle mest om ham og ikke Kjell Inge Røkke som hadde regien i bakkant. LES MER

Saken fortsetter under annonsen

Kortfattet sammendrag av sommerens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.

  • Grådighetskultur
  • Mulig fiskerisamarbeid
  • Reinkind må gå
  • Jens møter rederne
  • Mer skatt
  • Døråpner for Røkke
  • Sarkozy med krigserklæring
  • Kvinnefratrekk i lønna
  • Velger bort lokalpolitikk
  • Samme feil som sist

Politisk analyse: SVs dårlige venner

Senterpartiet og Arbeider­partiet har realistiske alternativer til å regjere med SV. De aller fleste i Sp. ser det som en fordel, dersom man kan bytte ut SV med KrF, skriver Aslak Bonde.

-Klarer ikke å «finne sæ sjæl»

Det er fullt brudd i arbeidet med å utvikle en felles, norsk standard for coaching. Coachene blir ikke enig om hva de er.

Ukeforum: Skattepolitikk kan løse mangelen på arbeidskraft

Saken fortsetter under annonsen

Per Morten Hoff skriver at det finnes en betydelig arbeidskraftsreserve dersom arbeidstakerne blir motivert til å yte mer. Han understreker betydningen av lavere skattetrykk og mener det er på tide at skattedebatten trekkes inn i sysselsettingsdebatten.

-Start med deg selv

Livet på jobben påvirkes av livet hjemme, og omvendt. Når problemene kommer, kan imidlertid små grep ofte gjøre store forskjeller på begge arenaer, mener motivator Kate Elin Søyland.

Økte salget etter én samtale

Etter én time hos motivator fant bilselger Hilde Reime igjen salgsformen og livsenergien.

- Ledere elsker makt

Saken fortsetter under annonsen

Sjefen for en av verdens fremste handelsskoler oppfordrer ledere til å komme ut av skapet.

Lederspeilet: Omstillingslederen

Min vurdering er at en leder har en periode i et selskap. For min del så jeg at selskapet nå hadde godt av et skifte, for å opprettholde momentum for videre omstilling.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Oppsigelse under permisjon», «Permitterings­varsel», «Midlertidig ansatt» og «Krav på lønn?». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

Stort arbeidspress for ledere

Over halvparten av bedriftslederne i små og mellomstore norske bedrifter opplever for stort arbeidspress.

Saken fortsetter under annonsen

Velger det vi ikke vil ha

Dårlig nytt for beslutningstakere: Vi tar feil beslutninger, viser forskning.

Innlegg: Astrologi og bedriftsledelse

Stadig flere bedrifter søker svar i stjernene på spørsmål rundt strategiske veivalg, konflikter og rekruttering, skriver Av Espen Skorstad.

Lederverktøy: Lær deg å forebygge

- Det påhviler virksomhetenes toppledelse og styre et spesielt ansvar for til enhver tid å ha operativt et fungerende, helhetlig system for å forhindre økonomisk kriminalitet, sier jurist og forfatter Anders Berg Olsen.

Coaching gir best økonomisk resultat

Ledertrener Alf Inge Stiansen viser til fem atferdstrekk som kjennetegner de beste lederne i Norge og understreker at det er mulig å endre atferd gjennom økt bevisstgjøring.

-Kom med fakta, ikke følelser

- Det er den eventuelle gjerningsmannens handlinger, og ikke offerets følelser, som er avgjørende for hvorvidt en konflikt mellom to mennesker er en mobbesak eller ikke. Særlig gjelder det i arbeidslivet hvor det er sjefens plikt å gi negative meldinger til ansatte som ikke gjør jobben sin skikkelig.

Team erstatter hjerne

- Er man som leder ikke «helhjernet», er det viktig å erkjenne at man mangler noen kvaliteter, og så sette sammen et team som kan dekke opp for ens mangler, sier lege og hjerneforsker Kjeld Fredens.

Mer enn jobben: Se deg selv med de unges øyne

Se deg selv med de unges øyne, ta testen og se om du lever opp til forventningene til yngre medarbeidere, skriver Lisa Wade.

Klimakrisen som konfliktskaper

Det er en klar sammenheng mellom klimakrisen og konflikter i enkelte deler av verden, mener utviklingsminister Erik Solheim.

80 dollar fatet gir miljøgevinst

Men fattige land taper, advarer forsker.

 Fuge skal løfte norsk bioteknologi

Fra 2002 til 2011 skal Norges forskningsråd bruke drøyt en og en halv milliard kroner på et kunnskapsløft innen norsk bioteknologi. Satsingen Fuge - Funksjonell genomforskning i Norge - er nå litt over halvveis i sitt påtenkte tiårige livsløp.

Næringsutvikling vanskelig ved små universiteter

- Skal det gro frem en bred kunnskapsindustri fra et universitet, må skolen ha et betydelig forskningsbudsjett i ryggen. Det er en realitet som forteller at det vil være vanskelig å drive omfattende næringsutvikling fra de små universitetene som det nå blir flere av i Norge.

Lager vaksine mot ukjente virus

Tom Lysemose har utviklet en «vaksine» som beskytter datamaskiner mot ukjente virus. Hans selskap Promon er en av dem Birkeland Innovasjon trekker frem når man vil vise hvilke muligheter som ligger i kunnskapsbasert innovasjon ved universitetene.