Ukeavisen ledelse nr. 32, 14. september 2007

Publisert: 13. september 2007 kl 15.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Ukens lønnsforhandling

RV-ledere er ikke som andre ledere. Partiets aller første ordfører, Knut Henning Thygesen, er nå i ferd med å forhandle lønnen sin nedover.

Navn i uken: «FavoRita»

Rita Ottervik, gjenvalgt ordfører etter tidenes Ap-brakvalg i Trondheim. Er ikke ute etter å klippe snorer.

Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «Maktens pris», «Statsminister Solberg, kanskje» og «Skygger unna Andersen». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:

Krangelen i SV

Det hjelper ikke SV å hogge hodet av statsråder eller at miljøsaken kommer i fokus. Da taper SV. Det følger av politikkens tyngdekraft at små partiet blør når de regjerer med et stort og mektig parti. LES MER

Saken fortsetter under annonsen

Statsminister Solberg, kanskje

Når Siv Jensen får stukket fingeren i jorda, kan det være hun ser fordelene med at Høyre minst blir jevnstore med Frp. Frp kan neppe håpe på noe mer enn at at Erna Solberg blir statsminister og Siv Jensen som finansminister i 2009, hvis Lars Sponheim ombestemmer seg. LES MER

Skygger unna Andersen

Dag Terje Andersen bør forstå at han i går fikk en advarsel fra norske og utenlandske eiermiljøer. Istedenfor å herje videre med Hydro, bør han legge seg lavt og bidra til ro rundt selskapet. LES MER

Saken fortsetter under annonsen

Kortfattet sammendrag av sommerens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.

  • Bare velstand
  • Vil ha større kommuner
  • - Bra de trekker seg
  • Mangler 70 000 toppledere
  • Kald kaffe
  • Innkasserer seieren
  • Få velger 6-timersdag
  • U-land må på banen
  • Vil også ha
  • Erna prises som leder
  • Mer alumni i Norge

Poltisk analyse: SV-leder hevet over kritikk

Det er grunn til å stille spørsmålet om det har vært sunt for SV å ha en så inkluderende og «god» partileder, skriver Aslak Bonde.

- Lokale politikere forstår ikke næringslederes behov

En av to norske bedriftslederne mener lokale politikere ikke forstår det lokale næringslivets behov. Småbedrifter er minst fornøyd.

- Kvinner må bli freidigere

Saken fortsetter under annonsen

Kvinner bør ikke overtales til å bli ledere. De må droppe janteloven og ta initiativet selv, mener lederutvikler.

Ukeforum: Kvinner vil frem ved egen hjelp

Sigrun Vågeng er opptatt av å legge forholdene til rette for at næringsliet oppleves attraktivt for kvinner og skriver at det er en felles oppgave å sikre vekst og verdiskapning fremover.

Nå skal det være fart og spenning

- Vi har sluttet med øksekasting. Nå er det fart og spenning, hurtige båter, mord og mysterier som teller, forteller Eva Brodahl hos Kurs- og Konferansespesialisten.

Oppskriften på et godt seminar

Saken fortsetter under annonsen

Kurssjef Berit Munkebo ved Center for Ledelse i København gir deg her opp­skriften på et vellykket seminar.

- Blitt bortskjemte

Høykonjunktur og stor rift om arbeidstakere fører til stadig mer glamorøse kurs og konferanser. - Vi er blitt mer bortskjemte, sier eventsjef Elin Granstrøm i reklamebyrået MK Bergen.

- For dårlig oppfølging

Altfor ofte får bedriftene for lite igjen for pengene de investerer i kurs og konferanser, mener sjefkonsulent Leif Schriver Karlsen i Pluss Leadership Danmark.

Kompetanseløse kompetanseformidlere

Konsulenter er lite opptatt av egen kompetanseutvikling, viser ny forskning.

Saken fortsetter under annonsen

Bonus ga dobbel feriepengeutbetaling

Trår arbeidsgiver feil når det gjelder bonus og feriepenger, kan det bli ubehagelig dyrt. Arbeidstakeren kan på sin side få en riktig så flott ferie.

Kvinner vil ha, menn får

Kvinner motiveres best av frynsegoder på jobben - men det er menn som stikker av med dem.

Lederspeilet: Gjenoppbyggeren

Hvis «image is everything» var det lite igjen av det Statsbygg han overtok.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Adgang til fortsatt vikariat?» og «Fortrinnsrett?». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

-Sats på seniorene

- Dette interaktive verktøyet kan hjelpe både bedrifter, enkeltpersoner og tillitsvalgte til å tenke gjennom virksomhetens seniorpolitikk og begynne å planlegge for fremtiden, sier NHO-direktør Sigrun Vågeng og konsulent Rolf Utgård.

Lederverktøy: - Litt ego er bare bra

- Drivkraften som ligger i egoet har blitt stemoderlig behandlet innen psykologien i forhold til dets kapasitet til å kunne stå på i motgang, kunne motivere seg til å komme tilbake og forsøke på nytt, sier Richard Wicklund-Hansen og Olav Weyergang-Nielsen.

På rett skattekurs?

  • Forventningene til hva man kan gi og få av goder i jobbsammenheng ser ut til å øke. Trår man feil, kan prisen bli en kraftig skattesmell.
  • Ukeavisen Ledelse gir deg oversikten over noen av de viktigste skattereglene på området.

Lederfokus: Superledelse: Å heie på hverandre!

Før man kan lære å lede andre, må man først lære å lede seg selv. Å lede seg selv innebærer bl.a. å definere og leve i tråd med tydlige mål og verdier, skriver Rune Semundseth som arbeider som team og lederutvikler.

Mer enn jobben: Fordi du er verdt det?

Jeg tror toppledere som blir kritisert for sine belønningsprogrammer ville stå seg på å være åpen på dette elementet av flaks, fremfor å prøve seg på 'fordi jeg er verdt det'- logikken, skriver Morten Müller Nilssen.


Arbeidernes kår som salgsargument

Bare svenskene spiser mer bananer enn oss nordmenn i Europa, og over halvparten av de bananene vi importerer kommer fra Costa Rica. Nå vil det lille landet i Mellom-Amerika selge flere bananer til Norge. Hovedargumentet deres er ikke først og fremst pris og kvalitet, men arbeidernes gode kår på de enorme bananplantasjene.

Diskriminerende EU-skatt

I Norge er det ingen skatt på import av bananer, men landene i Mellom-Amerika som eksporterer til EU må betale. Produsentene i Costa Rica og andre land i regionen må i dag ut med 176 euro i skatt for hvert tonn de selger til land i EU. Nå forhandler de med europeerne for å få den diskriminerende bananskatten ned.Og aller helst - helt bort.

Korrupsjon skader investeringer

Norske selskaper i utlandet kan rustes til å bli positive rollemodeller. Med høy integritet i egen virksomhet, kan de påvirke land med mye korrupsjon, skriver Jan Borgen.

Tapt natur - tapte muligheter

Forurensning, ukontrollert skogshogst og tiltakende global oppvarming er en trussel mot både mennesker, planter og dyr. Tap av arter er i sin tur en trussel mot ikke bare miljøet, men også mot fremtidig teknologiutvikling. Forskere fra mange land arbeider i dag aktivt for å kartlegge virkestoffer som kan ha betydning på en rekke industrielle områder, ikke minst innenfor medisin.

Må bevare for å forske

Flere miljøer i Norge driver med såkalt bioprospektering, det vil si aktiv jakt på livsformer som inneholder virkestoffer som kan være av industriell betydning.

Reker til en milliard per kilo

Tromsø er hovedstaden for bioprospektering i Norge. Universitetet i Tromsø har det ledende fagmiljøet, og det Tromsø-baserte selskapet Biotec Pharmacon er et av våre vårt industrielle flaggskip på området.

Snart får vi helt ren tran

Det vakte stor oppmerksomhet da russiske myndigheter i en periode stanset importen av norsk oppdrettslaks med den begrunnelsen at fisken inneholdt et for høyt nivå av miljøgifter. Nå kan en norsk oppfinnelse sørge for at dette problemet blir vesentlig mindre i fremtiden.