Ukeavisen Ledelse nr. 31, 7. september 2007

Publisert: 7. september 2007 kl 07.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Ukens oppsigelse

Trener Stig Inge Bjørneby har fått fyken i Start. Samtidig har han fått en god million i etterlønn samt sjansen til å dra på kjærlighetsferie med kona.

Navn i uken: Sivs høyre hånd

Geir Almåsvold Mo Generalsekretæren i Fremskrittspartiet forsøker å rydde opp i partiets skatterot.

Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «Ledelse i bedrift og barnehage», «Montgomery mot bedriftsdemokratiet» og «Kanal 24 til salgs». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:

Beste ledere i barnehagen?

De som i dag har levert barna i barnehagen, kan jo tenke at de blir tatt vare på av en ledelse som gjør det bedre enn den man selv må slite med på jobben. Så enkelt er det dog ikke å sammenlikne. LES MER

Saken fortsetter under annonsen

Montgomery-strid mot ansatte

David Montgomerys atferd i Edda Media er en studie i hvordan ansatte mister innflytelse. Dette vil vi se mer av etter hvert som globaliseringen skyter fart og utlendinger tar sterkere styringsgrep. Trist av kvaliteter ved norsk arbeidsliv svekkes. LES MER

Hildrum dropper Kanal 24

TV 2 leverer såpass dårlige driftsresultater for tiden at de ikke har råd til å holde seg med en radiokanal som taper penger, selv om den er aldri så mye en del av en ønskelig langsiktig strategi. LES MER

Kortfattet sammendrag av sommerens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.

  • Ukens røverhistorie
  • Storebrand måtte kjøpe
  • - Marine Harvest skal dobles
  • Varsler mulige oppsigelser
  • Usmaklig lobbymøte
  • Trail Quest
  • «Kryss en kvinne»
  • Skaper politikerforakt
  • - Frp-koden «avslørt»
  • Får snoke
  • Arbeider gratis - får ikke jobb
  • Takker for hjelpen
Saken fortsetter under annonsen

Politisk analyse: Valgkamp uten trend og merkelapp

Før sommeren trodde mange det skulle bli en klimavalgkamp, i midten av august ble det snakket om 'eldrevalgkampen', skriver Aslak Bonde.

Best i Norge

- De har større fokus på menneskelige ressurser, de defi nerer kritiske lederkompetanser og de arbeider aktivt med toppledertalenter, sa Hey Groups Atle Trodal før han kunne overrekke plakettene som bevis til vinnerselskapene Aker ASA, Hydro ASA og Statoil ASA.

Ukeforum: Urimelig press i oppsigelsessaker

Lars Haukaas skriver at det må innføres lovpålagt forhandlingsplikt forut for søksmål i oppsigelsessaker, slik at partene tvinges til dialog på et tidlig tidspunkt.

Kurtiserer kunder - og de ansatte

Saken fortsetter under annonsen

Det er ikke nok å fri til kundene. For å få en sterk merkevare, må du i tillegg drive merkevarebygging blant egne ansatte.

Ingen tradisjon for merkevarebygging

I Norge har det vært «politisk ukorrekt» å betale for symbolske, emosjonelle verdier. Det viktige har vært at ting virker.

Skrev thriller på hoteller og flyplasser

- Jeg kan ikke si opp jobben for å skrive på heltid, fastslår bedriftsleder og nybakt forfatter Erik Grønner. - Det er på jobbreisene jeg opplever de menneskene og de miljøene som inspirerer meg, og det er på hotellene og fl yplassene jeg har tid til å skrive. Jeg tviler på om jeg ville klare å gjøre dette like bra hvis jeg sluttet for å skrive på full tid.

Lederutfordringen: Stoler på svensker og pensjonister

Da NSBs lokomotivfører mangel ble en offentlig sak, var konsernsjef Einar Enger raskt ute med å innrømme at problemene skyldtes egen planlegging. Selskapet hadde ikke forutsett hva en sterk trafikkvekst i de norske jernbanene, kombinert med svært lav arbeidsledighet, ville medføre.

Saken fortsetter under annonsen

Lederspeilet: Tøff idrettsleder med englevakt

Morgan Andersen, en rød klut for noen, en redningsmann for andre. Den tøffe idrettslederen føler han har englevakt og tar trussel om fengselsstraff i Mikel-saken med stor ro.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Tilbake etter permisjon» og «Muntlig avtale». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

Lederverktøy: De små må også omstille seg

- Det er ikke de store konsernene, men de mindre, til dels ennå ufødte bedriftene som også i fremtiden vil være fundamentet i norsk næringsliv, sier førsteamanuensis Lene Foss ved Norges Fiskerihøgskole ved Universitetet i Tromsø.

Lederfokus: Hva er galt med å lykkes?

Saken fortsetter under annonsen

Kjell Inge Røkke er ikke den eneste som har vist at verdiskapning for samfunnet, arbeidsplasser og personlig rikdom går hånd i hånd, skriver administrerende direktør Per S. Thoresen i Nycomed Norge. Han mener det er galt å straffe de som lykkes.

Slik takler du risikofellene

Risikovurdering og risikostyring blir stadig viktigere i bedriftsledelse.

Innlegg: Kan kompetanse måles?

«Vi har i dag et kunnskapsbasert arbeidsliv der viktigste ressurs, maktbase og konkurransefortrinn finnes i den enkelte og den kollektive kompetansen en virksomhet besitter, skriver Jon Fredrik Alfsen.

Mer enn jobben: Fortellingens fortrylling

Gry Espedal minnes godnatthistoriene med farfar og skriver; Det var noe ved historiene som festet seg, som stakk dypere enn lønninger ville gjøre.

Arbeidernes kår som salgsargument

Bare svenskene spiser mer bananer enn oss nordmenn i Europa, og over halvparten av de bananene vi importerer kommer fra Costa Rica. Nå vil det lille landet i Mellom-Amerika selge flere bananer til Norge. Hovedargumentet deres er ikke først og fremst pris og kvalitet, men arbeidernes gode kår på de enorme bananplantasjene.

Diskriminerende EU-skatt

I Norge er det ingen skatt på import av bananer, men landene i Mellom-Amerika som eksporterer til EU må betale. Produsentene i Costa Rica og andre land i regionen må i dag ut med 176 euro i skatt for hvert tonn de selger til land i EU. Nå forhandler de med europeerne for å få den diskriminerende bananskatten ned.Og aller helst - helt bort.

Korrupsjon skader investeringer

Norske selskaper i utlandet kan rustes til å bli positive rollemodeller. Med høy integritet i egen virksomhet, kan de påvirke land med mye korrupsjon, skriver Jan Borgen.

Sulten løvinne

Mira Craig skulle gå Gründerskolen - men kom ikke inn. Da begynte hun
å selge seg selv.

Gründertrend i musikkbransjen

Tar en Mira: Stadig flere norske artister velger å starte egne plateselskap.

Den lille gründerkommunen

Bykle kommune i Aust-Agder har flest ny­etable­ringer per innbygger i landet hittil i år. Reiselivs­næringen i kommunen har fått et oppsving. Ordføreren mener at den politiske viljen til nyetableringer er årsaken til de hyggelige tallene.

Gründerkommunene

Gründere er ikke som andre bedriftsledere. Det må de som vil lokke til seg andre bedrifter forstå.

Bodø trenger flere gründere

Bodø kommune har hatt færre nyetableringer enn vanlig hittil i år. Nå satser kommunen friskt på å rette opp situasjonen.