1203_brettet_va.jpg

Ukeavisen Ledelse nr. 3, 2012

Publisert: 20. januar 2012 kl 09.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

 

 

Saken fortsetter under annonsen

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Bygger kraft i de organisasjonene de har

Ukeavisen Ledelse har samlet et HR-panel bestående av HR-direktørene Wenche Agerup fra Hydro, Per-Steinar Aasebø fra Oslo kommune og Trine Rønningen fra Microsoft for å snakke om HR-utfordringer og trender i 2012.

Spør om arbeidsrett:

Ansatt i vikariat

Spørsmål: Jeg leste nylig enartikkel på ukeavisenledelse.no om vikarers rett til å fortsette, http://tinyurl.com/7ssln45, og er i en liknende situasjon selv: Jeg er ansatt i staten, og for 5 måneder siden søkte jeg stilling som konsulent. Stillingen var utlyst med oppstart 6 måneder senere. Kort tid etter at jeg hadde vært til intervju fikk jeg et tilbud om å begynne i et 6 måneders vikariat. Jeg ble forklart at de ønsket noen som kunne tiltre raskest mulig, og ved å tilby meg et vikariat kunne de ansette meg «administrativt» og dermed slippe å behandle saken i ansettelsesrådet. Jeg fikk ikke noe løfte om at vikariatet ville bli forlenget, men det ble sagt om det var usikkert om personen jeg vikarierte for kom tilbake, og det var dessuten snakk om at det muligens skulle opprettes en ny stilling med de samme arbeidsoppgavene.
For kort tid siden ble det klart at personen jeg vikarierte for skulle tilbake. Samtidig ble jeg oppfordret til å søke på en 2. gangs utlysning av stillingen jeg har vikariert i da det var bestemt at det skulle opprettes en ny stilling.

Har arbeidsgiver lov til å omgå prinsippet om at man skal tilbys fast ansettelse på denne måten? I praksis har jeg hatt et vikariat for en stilling som jeg burde fått fast, men i løpet av tiden jeg har vikariert har de funnet kandidater som de anser som bedre kvalifisert.
Har man krav på lik lønn som den man vikarierer for til tross for at man ikke har den samme erfaringen?

Saken fortsetter under annonsen

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Tar for lett på mobilsikkerheten

Tre av fire norske bedrifter tar lett på sikkerheten når ansatte jobber på mobiltelefon og nettbrett, viser en ny undersøkelse. Risikoen for å tape viktig informasjon er stor.

Lederspeilet:

– En ære å ha oppdretterne som fiender

Kurt Oddekalv avfeier at han ligger nede for telling. Men han er overbevist om at oppdretterne, med fiskeriministeren i spissen, nå ser en sjanse til å slå ham konkurs.

Med livet på spill

Saken fortsetter under annonsen

En ekspedisjon er i prinsippet prosjektledelse hvor det er ens eget liv som ofte står på spill. Man blir derfor tvunget til å gjøre en god jobb, sier polfarer Børge Ousland. Han forteller her om utfordrende ledelse i ekstreme omgivelserer.

Lederverktøy:

Hvordan drive etisk handel i praksis?

Hvordan er det mulig å vite at du leder butikken etisk forsvarlig? Når varene kommer fra stadig fjernere himmelstrøk, er det ikke lett å ha oversikt.

– Provoserer ikke bevisst

Riksrevisjonen utfører stadig strengere kontroller av statlig eierskap i nøkkelbedrifter. Ekspedisjonssjef Therese Johnsen mener Stortinget og media er årsaken til tettere kontroll og mer oppmerksomhet.

Lederfokus:

Saken fortsetter under annonsen

Hans Nielsen Hauge: Norges første moderne konsernleder

Hans Nielsen Hauge var en åndshøvding, men også en av Norges første «konsernsjefer». Han hadde i det minste en ting felles med Jesus, han satset på «management by walking around». Ikke bare gikk han fra landsdel til landsdel. Han strikket også mens han gikk!

Når nesa er den ledende

Når Pia stikker nesa ned i kjøkkenkummen, er det ikke for å ta oppvasken. Hun er mer interessert i om den lille gummiflisen hun er på jakt etter ligger mellom de skitne tallerkene. For finner hun den, vil hun snart få oppleve Den Største Lykken, noen sekunders jakt etter lekeballen som sjefen hennes har i uniformslommen.

Samfunn, etikk & kultur

– Kunnskap uten etikk er en voldskilde

– Økonomer tar svært ofte sine avgjørelser uten å møte dem som skal leve med konsekvensene av disse beslutningene, og derfor er det ubehagelig å vite hvor liten plass etikk har i et så viktig fagfelt, sier Knut Ims.

Saken fortsetter under annonsen

Innvandrere vil bli ledere

Innvandrere med topputdannelse står i kø for å bli ledere. Nessim Ghouas har en doktorgrad og to mastergrader, Ion Vitalia er sivilingeniør. De to sendte inn over 350 jobbsøknader uten resultat, nå har de toppjobber.

Innlegg:

Samfunnsansvar anno 2012

Næringslivet er et viktig tannhjul i maskineriet som skal drive verden fremover i riktig retning. Uansett hvilket tema man tar for seg, om det så er finanskrisen, klimaspørsmål, fattigdomsreduksjon, ungdomsledighet eller migrasjon, er det vanskelig å se for seg gode løsninger uten aktiv medvirkning fra næringslivet.

Kunst på jobb:

En moderne etat

Da Oljedirektoratet i 2011 flyttet inn i nye kontorlokaler, ønsket de at utsmykkingen av bygget skulle fortelle noe om hvem de var og hva de gjorde.