1229_brettet_va.jpg

Ukeavisen Ledelse nr. 29, 2012

Publisert: 10. august 2012 kl 11.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

 

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Saken fortsetter under annonsen

Liv & ledelse

Den magiske grensen for jobbytte

Fire av ti ledere var i sin forrige jobb i to til fem år, viser en undersøkelse Ukeavisen Ledelse har gjort blant 978 ledere på ulike nivå. Hodejeger Jens Petter Heyerdahl i ISCO Group mener det går en magisk grense ved fire-fem år. Det er gjerne da ledere begynner å flytte på seg.

Spør om arbeidsrett:

Redusert arbeidstid?

Spørsmål: En ansatt i vår virksomhet som for tiden er i foreldrepermisjon har bedt om at hun under fars foreldrepermisjon får jobbe i redusert stilling, 60 %. Hun har i tillegg bedt om utvidet permisjon i 10 måneder etter fars foreldrepermisjon.
Er vi forpliktet til å imøtekomme hennes ønsker?

Fortrinnsrett

Saken fortsetter under annonsen

Spørsmål: Vi har et par ansatte på midlertidig kontrakt. Den ene har vært hos oss i halvannet år, og den andre har vært hos oss i snart fire måneder. Begge avtalene går ut samtidig nå ved utgangen av november.
Vi ser nå at vi vil ha behov for å ansette noen flere i bedriften etter nyttår. Kan vi fritt lyse ut stillingene, eller må vi tilby disse til de som har vært midlertidig ansatte?

Oppsigelse av sykemeldt arbeidstaker

Spørsmål: Vi ønsker å si opp en ansatt hos oss da det nå har kommet frem at vedkommende har ført oss bak lyset ved å føre langt flere overtidstimer enn hva som er reelt. Problemet er imidlertid at personen nå er sykmeldt, og vi antar at dette vil vare en stund. Må vi da vente til personen er friskmeldt med å innkalle til drøftelsesmøte og eventuelt gi oppsigelsen?

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Lederspeilet:

Oslos nye vaktbikkje

Da Hans Sverre Sjøvold ble ekspedisjonssjef i Politiavdelingen i Justisdepartementet, innførte han en regel om at hver enkelt burde le minst ti minutter i arbeidstiden, hver dag. 1. september blir han Oslos nye politimester. – Min mest krevende lederoppgave, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Hærlig ledelse:

Når kriselederen rammes av en personlig krise

Noen ganger opplever de som håndterer kriser på jobb også personlige kriser. Da er det viktig at både lederen, familien og medarbeidere er beredt.

Ny som leder:

Ville ikke bli leder

Stig Gøran Nordahl leder studioproduksjonsavdelingen i TV2. Han opplever at de administrative oppgavene tar mye tid, og er mer utfordrende enn han forutså før han ble leder.

Lærer fabrikkarbeidere å tenke som ledere

Saken fortsetter under annonsen

Nycomed Asker gir kurs i selvledelse til alle, også de på gulvet. Der lærer de seg selv bedre på kjenne, og å tenke som ledere. Lønnsomt, mener supply chain director Annelise Olsen.

Lederverktøy:

Bli en bedre hjelper

Hjelp er ikke alltid til hjelp. Her er noen tips for å bli en bedre hjelper.

Nyskaping & næringsliv

Seriegründeren

Han var tidligere ute enn Windows på 80-tallet. Nå jobber han med p-pillen for menn. Eirik Næss Ulseth har flere gründerhistorier enn de fleste, og de er verdt å lytte til.

Saken fortsetter under annonsen

Nytt fra EU:

– Ingen kjem te fjells på ein flat veg

Da jeg skulle skrive mitt første innlegg her i Ukeavisen Ledelse var jeg så heldig å sitte på en hytte i et av Norges vakre naturlandskap.

Av Niels B. Bekkhus, påtroppende daglig leder.

Innlegg:

Ta godt vare på analytikeren din

Bedrifter har overflod av data, men det er knapphet på ressurser til å analysere dataene.

Samfunn, etikk & kultur

Peer Gynt-stemnet: Tradisjon og fornyelse i Gubrandsdalen

Nyslått administrerende direktør for Peer Gynt AS, Marit Lien, ønsker at stemnet fortsatt skal inspirere besøkende med natur og kultur i Gudbrandsdalen. Samtidig satser hun på å fornye tilbudet for å lokke de noe yngre aldersgruppene til forestillingene.

Spillerom:

Utvidelse av designsonen

Når de store motehusene og stadig flere restauranter oftere og heftigere ser ut som overhypede gallerier på randen av virkeligheten, er det ikke nødvendigvis bare fordi alle deres ansatte er så kunstinteresserte. Det har en uimotståelig dragning på plastkortet også.

Kunst på jobb:

Vandrerne

Kunstneren Eldar Parr har latt seg inspirere av menneskene som ble rammet av 9/11, men som allikevel reiste seg og gikk støtt videre. Denne mennesketypen har han kalt «Vandrerne». Dette begrepet lever også sterkt hos Euro Business School AS der kunstnerens bror, Per Kjetil Parr er administrerende direktør.