Ukeavisen Ledelse nr. 28, 17. august 2007
Ukens flørt
Denne uken har pikenes Jens holdt seg travel med fl ørting på gamlehjemmet.
Navn i uken: Leter etter svar
Direktøren ved Ullevål universitetssykehus, Tove Strand (60), må svare for anklager om rasisme og tjenesteforsømmelse etter at ambulansepersonell unnlot ta med seg alvorlig skadde Ali Haji Mohamed Farah til sykehuset.
Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «Prinsessen som omstridt gründer», «Stoltenbergs kutt i sjefslønningene» og «Ullevåls ulykke». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:
Mannfolkene mot prinsessen
Igjen har en gjeng middelaldrende menn gått løs på en kvinne med alle sin bedrevitenhet og nedlatenhet. Men en oppegående prinsesse trenger ikke bry seg med heksespesialist Jan Guillou, omdømmeprofet Hans Geelmuyden eller Per Edgar Kokkvold, Kjell Arne Totland eller Carl Erik Grimstad, skriver redaktør Magne Lerø. LES MER
Stoltenbergs kutt i sjefslønningene
Det er greit å legge opp til at toppsjefene i statsdominerte selskaper skal tjene mindre enn i private. Men det kan føre til at en del private eiere sier takk for seg, skriver redaktør Magne Lerø. LES MER
Ullevåls ulykke
Hvis det er riktig at ambulansefolkene ikke vil ta selvkritikk, kan Tove Strand måtte ta tøffe grep for å gjøre det tindrende klart at man på Ullevål skal ha nulltoleranse for forskjellsbehandling. LES MER
Kortfattet sammendrag av sommerens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.
- Tidenes redningsaksjon
- Sjeik Røkke
- LO freder Reiten
- Børsen kritiserer staten
- Har ikke makten
- Tillitsmanden
- - Ut med rådmannsveldet
- - Martha er sprø
- - Sosialisme har blitt moralisme
- Ville etter frynsegoder
- Må ta sjølkritikk
- - Spekulerer i lav valgdeltakelse
- Ap-kommuner bruker minst på eldre
Politisk analyse: Næringslivet vant
Striden om lederlønnsutbetalingene i Hydro var også en kamp mellom perspektiver, og det er næringslivsperspektivet som er på offensiven, skriver Aslak Bonde.
Kineserne kommer
- Regjeringens analyse av hva som er riktige satsingsområder i forhold til Kina er svært god. Vi støtter de tiltakene de vil sette i gang for å sikre næringslivet ytterligere tilgang til dette markedet, sier direktør for avdeling internasjonalisering og samfunnsøkonomi i NHO, Espen Søilen.
Ukeforum: Å sette pris på forskning
Det er mitt klare inntrykk at hele miljøet løftes når en av deres egne trekkes fram på podiet. Vi trenger både topp og bredde i forskningen også, skriver Arvid Hallén.
De skjulte beslutningsfellene
Hjernen tar snarveier når den tar beslutninger. Sånt kan det bli dårlige lederbeslutninger av. LES MER
Pensum hos politiet
Politiet bruker teknikker fra beslutningspsykologien for å bedre kvaliteten på beslutningene i etterforskningen av tunge drapssaker.
Utfordrer de ansatte
I Telenor Broadcast utfordres økonomer og ingeniører til å tenke nytt om rasjonalitet.
«De fire store» i ledelse
De fire store revisjonsselskapene har mye å lære bort når det gjelder ledelse av talentfulle medarbeidere, fastslår The Economist. Like fullt kjemper selskapene for å få tak i og beholde mange nok revisorer. Både internasjonalt og i Norge.
Milliardavtalen
Åtte toppledere av statsbedrifter har nå hentet ut nærmere 200 millioner kroner i gevinster fra opsjonsavtaler, og alle lederne i slike programmer over en halv milliard. Når status gjøres opp om hva norske ledere av statsbedrifter kan ha fått i opsjonsgevinster gjennom de 13 år ordningen nå er beregnet å vare, kan det bli snakk om et milliardbeløp.
Lederspeilet: Tapas i toppen av Orkla
Dag J. Opedal håndplukker sine ledere. Ledergruppa skal være diversifi sert som Orklasystemet selv. Som tapas - med sterke innslag av chili. Han har sans for spisskompetanse og ekstreme ferdigheter.
Spør om arbeidsrett
Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Sykepenger», «Feriedager til gode», «Sykefravær» og «Ingen kontrakt». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)
Lederverktøy: Slik får du god PR
- Den viktigste forutsetningen for å nå frem i mediene, er kunnskap om hva slags saker de er interessert i, og hva de ikke er interessert i, sier kommunikasjonsekspert Anders Cappelen. LES MER
Innlegg: Ledelse i museumsreformenes tid
«Nasjonalmuseet er ikke representativt for flertallet av norske museer, men vi kan alle lære av prosessen de har gått gjennom, skriver Vibeke Mohr.
Mer enn jobben: Redd for å lykkes
Sett fra en manns perspektiv kan det virkelig se ut som det ligger en buksestørrelse mellom gjennomsnittskvinnen og drømmene hennes, skriver Berit Cappelen.
Stort selvbilde og brukbart omdømme
Oljeindustrien har et relativt godt omdømme i Norge. Men det mangler vilje til å erkjenne at man driver i en bransje som har en negativ innvirkning på verdens klima, sier ekspert.
Verdiforum: Når kommunen handler
Korrupsjon og kompetansesvikt når kommunen handler.
Frykter for kvaliteten på de små universitetene
Norge har fått sitt syvende universitet, og Grimstad blir vår minste universitetsby. For mange og for små universitetsmiljøer kan gå ut over både undervisning og forskning, frykter kritikerne.
Frittalende ildsjel og gründer
Hans filosofi er å hjelpe andre til å lykkes, og han har flere suksesser på merittlisten. Men Bjørn Bergh er også svært så ærlig, direkte og til og med kontroversiell.