Ukeavisen Ledelse nr. 25, 29. juni 2007

Publisert: 29. juni 2007 kl 12.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Ukens mest omstridte

Biskop Ole Chr. Kvarme, som er blitt kritisert på det sterkeste for sine holdninger til homofili, opplevde denne uken noe så sjeldent som å få ros i mediene.

Navn i uken: Rørleggergrepet

Atle Tranøy, konserntillitsvalgt i Aker ASA. Får æren for å være hovedarkitekten bak det nye Aker Holding.

Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «Røkke framfor russere», «Hagen handler Frp-støtte» og «Brusende fossekraft». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:

Saken fortsetter under annonsen

Røkke eller russere

Truet med å selge til russere? Er de å regne for spedalske ? Det var russere som den gang skulle redde Kværner fra Røkke. Nå mener Røkke det er mer å hente på å binde seg til masten med Andersen og Wallenberg i ti år. LES MER

Hagen handler Frp-støtte

Stein Erik Hagen gir to millioner i støtte til FrP fordi partiets politikk vil gjøre ham 151 millioner rikere. Det er ytterst sjelden rikingene opptrer så nærsynt og smalsport i full offentlighet som Hagen. LES MER

Politikk som brusende fossekraft

Saken fortsetter under annonsen

Selv om Sp nå har rykket ut med kanonene, er det langt fra sikkert at de vil skyte i filler regjeringssamarbeidet. Diplomaten Stoltenberg finner vel en løsning på hjemfallsretten også som Sp svelger unna. LES MER

Kortfattet sammendrag av ukens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.

  • Arvesølv på utlån
  • Har fortsatt makten
  • Telenor banker gigantene
  • Større kakebit til ansatte
  • Protesterer mot negativ kontroll
  • Norge i ferd med å få ny jordadel
  • Paradise lost
  • Siv vil nasjonalisere
  • Invitert til Os
  • Truer med regjeringskrise
  • Ikke forpliktet på kvinner i styret
  • Statsdamer på lønnstoppen
  • - Løgn, sier Siv
  • Nytt energieventyr i vinden

Politisk analyse: Rød-grønt milliardsluk

Saken fortsetter under annonsen

Rød-grønn politikk har den siste uken dreid seg om å bruke mye penger for å kompensere for manglende politisk vilje. Det er fellesskapets penger de bruker, skriver Aslak Bonde.

Støre og Bjørnøy

  • Store forskjeller mellom velgernes og avisenes dom

Støre og Giske får topp­karakter - Bekkemellem og Bjørnøy nærmest dumper. Klassens kaptein Jens Stoltenberg klorer seg til sjetteplass i sommerens karakteroppgjør.

Ukeforum: Jeg undrer meg!

Kanskje burde vi heller bruke skattepengene våre på selskaper som ennå ikke er skapt, enn på dem som kan gå tapt, skriver Per Morten Hoff.

Toppsjefen: Tenker store tanker

Saken fortsetter under annonsen

Som toppsjef i Adresseavisen asa og styreleder i Sparebank1 Midt‑Norge har Per Axel Koch med sin tallknusende, rasjonelle strategi og lederstil opparbeidet seg en betydelig makt­posisjon i Trøndelag. Flere hodejegere og ledelses­eksperter mener Koch har større lederoppgaver i vente. LES MER

Flinkhetens bakside

Det er ikke mye av sørlendingens lune, slentrende omtrentlighet som preger ham, skriver redaktør Magne Lerø.

Konge eller klovn?

Er du en klovn eller konge som leder? Eller kanskje en hulder eller en vismann? Vanskelige ledertyper og helsefarlige lederstiler omgir oss til daglig, kan professor Paul Moxnes fortelle. LES MER

Å lede er å lunsje

- I Norge blir det ingen business uten kontrakt. I Italia blir det ingen business med kontrakt.

Saken fortsetter under annonsen

Mannen er sjefen

- Hvis kona mi er uenig med meg, er det likevel helt klart hvem som er sjefen, sier Roberto Donà. LES MER

Kaller på meritokratiet

Italias ledere etterlyser et land som bryter med fortiden og styres av talent, heller enn vane og privilegier.

- Gode ledere nyter livet

  • Italienske MBA-studenter lærer ledelse ved teater, golfing og seiling.

- Man må nyte livet for å bli gode ledere, sier rektor for Italias fremste lederskole og italiensk livsnyter, Alberto Grando.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Fødselsperm ved oppsigelse», «Krav på samme lønn?», «Sykepenger» og «Hvordan hjelpe». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

Varslere vil være anonyme

Mange avstår fra å bli varslere fordi de ikke vil stå fram. Nå kommer varslingstjeneste på nettet som skal garantere anonymitet.

Europamester i talekunst

Nå har norske Anne Sofie Løkkevik (34) snakket seg til finalen som verdens beste, unge taler. LES MER

Måtte snu et ødelagt omdømme

En misfornøyd boligkjøper i Asker ga i 2001 støtet til en massiv, negativ medieomtale av eiendomsmegler­firmaet Krogsveen. Midt inne i en støvsky av erstatningskrav, injurie­påstander og regulære draps­trusler overtok Geir Gustav Hantveit jobben som firmaets administrerende direktør. Hans første oppgave ble å redde bedriften ut av dens verste omdømme­krise noensinne. LES MER

Lederfokus: Oppskriften på en prestasjonskultur

I teamet kan dette bygge seg opp til «Groupthink» - stereotypiske gruppeholdninger som virkelig kan hindre måloppnåelse men også «produsere» uetisk adferd (med doping, korrupsjon og så videre), skriver Jørn Bue Olsen med utgangspunkt i boken « Fra ord til handling. Om prestasjonsutvikling i praksis».

Mer enn jobben:Revir hjå måse og menneske

Når menneske ikkje velgjer dialog og fornuft, kjem dei i selskap med måsen, skriv Jan Spurkeland.

Verktøy for god etikk

- Hensikten har vært å lage verktøy for å kunne stille de rette spørsmålene om hva godt lederskap og godt medarbeiderskap er, ikke å gi svarene eller ta fra bedriften ansvaret, sier admin. dir. i HSH, Vibeke H. Madsen, og fagsjef for etikk i HSH, Morten Sandberg.

Brukervennlighet

- Vi har brukt om lag ett år av arbeidet med HSH etikkprogram bare på å sikre at det ville ha maksimal brukervennlighet når det ble åpnet på nettet for våre medlemmer, sier prosjektleder Morten Sandberg.

Med rett til å endre

En entreprenør er en person som innfører en nyhet i økonomien, og som henter ut en gevinst som følge av dette. Entreprenøren behøver imidlertid ikke ha etablert en bedrift. En person som skaper en ikke-kommersiell, sosial tjeneste er også en entreprenør i samfunnsmessig sammenheng.

Dette er en sosial entreprenør

Ikke enhver «organisasjons­gründer» kan kalle seg sosial entreprenør.

Flyktningen som vendte hjem

Gerd Fleischer sammenligner sitt eget liv med tilværelsen til de innvandrerne og flyktningene hun arbeider for å hjelpe, men det er ikke fordi hun har flyktet til Norge. Hun har imidlertid flyktet fra Norge, da hun som 18-åring reiste utenlands for å komme unna en livssituasjon hun opplevde som umulig.

Bagel-dama bryter ut

For første gang i livet har ikke Rebecca Mahboubi noen konkret plan. Etter ti år i restaurantbransjen ønsker hun nå å takke for seg. Hvor går ferden videre?