Ukeavisen Ledelse nr. 24, 22 juni 2007
Ukens pensjonister
Ole Kopreitan (70) og Aril Edvardsen (69) er enige: Skal det bli fred på jord, må gamlingene slå sine pjalter sammen.
Navn i uken: Støres utvalgte
Bjørn T. Grydeland (58) er ny utenriksråd for et departement med sterke interne utfordringer.
Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «Sarkozy - struttende handlekraft», «Makt mot afghanerne» og «Oppgjøret i Opera». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:
Sarkozy - struttende handlekraft
Nicolas Sarkosy har overtatt som administrerende direktør i Frankrike. Her går det unna. Resultater skal produseres på rekordtid. Kaftige omstillinger blir det bråk av. Sarkozy er klar for å gå i krigen for å lykkes. LES MER
Makt mot afghanerne
Å sende noen ut av landet som protesterer heftig og frykter for sin skjebne, virker brutalt. Denne form for maktbruk kan ikke gjøres på en ydmyk måte, hvis det er det SV ønsker seg. LES MER
Oppgjøret i Opera
Styret i Opera ville fjerne gründeren Jon S. von Tetzchner som sjef. Han svarer med å sparke styret. Eier en gründer 15 prosent av aksjene i er børsnoter selskap, er han tydeligvis mektig nok til å få det som han vil. LES MER
Kortfattet sammendrag av ukens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.
- Gründerne tar ledelsen
- Dette er eliteserien av bedrifter
- Best i Europa
- Dekk på nett
- Satser på fond
- I kø for å bli grønne
- Krangel om prisen på landstrøm til sokkelen
- Kjendisbønder håver inn
- Fredes - til etter valget
- Sp-topper i Quisling-hets
- Mer penger til byråkrati
- Dynamitt-duo for fred
- Krangler om klimakutt
- Vil opprette klimaråd
- Valla vurderer sak - kan vinne
- Vil ha slutt på bråket
Politisk analyse: Regjeringens Janus-ansikt
Regjeringen opererer med et janusansikt i innvandrings- og integreringspolitikk, skriver Aslak Bonde.
Spillet i Brussel
Helgens EU-toppmøte i Brussel kan bli et av de viktigste noensinne. På spill står hvordan EU skal styres i fremtiden.
Her er møtets nøkkelpersoner. Under de beinharde forhandlingene spiller de ulike lederroller.
Tre stemmer i Brussel
Det norske miljøet i Brussel følger denne helgens toppmøte tett. Men hvordan vil toppmøtet påvirke EUs nye lederstil? Hvordan forhandler de ulike landene? Hvem er de mest ansette lederne?
Ukeforum: Rehabiliteringstilbudet skvises
Etter HSHs vurdering haster det for regjeringen å avklare hva den vil med rehabiliteringstilbudet, skriver Vibeke H. Madsen.
Lederutfordringen: Forretningsmannen går om bord
At Olav Fjell er født og oppvokst på Setermoen i Indre-Troms - og tilbrakte noen sommerferier på hurtigruten - er ikke årsaken til at han nå har blitt håndplukket som konsernsjef i Hurtigruten Group. Det har derimot alle årene i DnB og Statoil.
-På rett vei
- Skoler som skal være effektive i det globale kunnskapsmarkedet, trenger effektiv ledelse. Slike erkjennelser tar tid her i landet, men det går i hvert fall rett vei, sier professor Arild Tjeldvoll i forskningsprogrammet HEAD.
Mange slags lederskap
- Det er mange slags lederskap, med fokuset rettet mot ulike områder av skolen. Det viktige er å kunne spille på hele spekteret, sier professor Tony Bush ved University of Warwick.
Verdikjeden i utdanning
- Det går an å tenke seg at for fremtiden kan undervisningssystemet bli som et nettverk, og ikke som et eget område slik det er i dag, sier professor Øystein Fjeldstad på Handelshøyskolen BI.
Lederne avgjørende
- Lederne påvirker atmosfæren på skolen, omgangstonen, fokuset, holdninger og verdier, sier dr. Noeline Wright ved University of Waikato, New Zealand.
Bruker konsulenter i kjerne virksomhet
- Ny, norsk forskning viser at 33 prosent av IKT-bedriftene slipper eksterne konsulenter løs på kjerneområdene sine.
- Konsulentbruken er størst i bedrifter som har innovasjon som strategi.
- Funnene utfordrer «sannheten» om at man skal bygge opp og kontrollere bedriftens unike kjernekompetanse med egne ansatte.
- Ikke overraskende
Strategiprofessor Torger Reve er ikke overrasket over at IKT-bransjen bruker eksterne konsulenter på strategisk viktige områder.
-Avhenger av varighet
Bruk av eksterne konsulenter er mest hensiktsmessig i tidsbegrensede prosjekter, mener Ingvild Myhre, konsernsjef i telefoniselskapet Network Norway.
Lederspeilet: Lyttende sjef for verftsgutta
Røffe mannfolk med kjeledress og hjelm på rusler til lunsj, tonen er barsk og småfrekk, dette er dyktige og stolte arbeidsfolk. Det er tradisjon og kultur i veggene på verftet Aker Kværner Egersund. Så har ei ung kvinne fra Ålesund feiet inn døra og blitt sjef for hele bunten.
Spør om arbeidsrett
Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Sluttavtale», «Tilkallingshjelp - fast ansettelse?» og «Nedbemanning». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)
Lederverktøy: Lytt deg fram til den rette
I et jobbintervju er det viktigere å lytte, lytte, lytte - enn å spørre.
Mer enn jobben: Ansikt til ansikt!
Verktøy som e-post, sms og Facebook, kan bidra til at avgrunnen mellom bekjentskap og venner blir mindre, skriver Ellen Kjos-Kendall.
Presse og politikere for ukritiske til idealistene
- Det kan gå veldig galt i et samfunn hvor en ideell organisasjon har større troverdighet enn fagekspertisen, sier professor Knut Bjørlykke ved Universitetet i Oslo.
- Idealister har høy troverdighet, men også de kan gjøre feil. De utsettes i altfor liten grad for kritisk journalistikk, mener folk som selv har bred erfaring fra pressen.
- Svært ubehagelig å krige mot Bellona
- Pressen gjør en altfor dårlig jobb når det gjelder å sette et kritisk søkelys på ideelle organisasjoner. Det er kanskje ikke rart, for det var en ubehagelig opplevelse å komme i konflikt med miljøorganisasjonen Bellona.
- Næringslivet nederst på troverdighetsstigen
Pressen opererer med et ubevisst troverdighetshierarki, mener rådgiver Øyvind Johnsen. De ideelle organisasjonene har mer troverdighet enn myndighetene, men samtidig har myndighetene mer troverdighet enn næringslivet.
Utvikler norsk hydrogenteknologi
Den nye konstellasjonen Statoil/Hydro ønsker å levere både teknologi og drivstoff til det selskapet håper skal bli en voksende flåte av hydrogenbiler i og utenfor Norge. Gjennom Hydrogenveiprosjektet, til daglig kalt HyNor, er tre prosent av verdens hydrogenbiler nå registrert her i landet.
15 biler er på plass i Norge
I bakgården til en bilforhandler i Porsgrunn står en samling Toyota Prius og glinser i sola. 15 biler er importert til Norge for å være en del av starten på det praktiske arbeidet med HyNor-prosjektet. Ulike bedrifter og institusjoner har betalt en million kroner per bil for å være med på moroa.
Dette er HyNor
HyNor er et nasjonalt utviklingsprosjekt som er ment å fremme bruk av hydrogen i norsk transportsektor ved å bygge ut en infrastruktur mellom Oslo og Stavanger. Det er allerede planer om å utvide veien gjennom Sverige og Danmark til Tyskland.
Stadig flere kjøper splitter ny bil
- Salget av nye personbiler har økt med 26 prosent.
- Nivået på CO2-utslippet fra nye biler er lavere.
- Flere kjøper dieselbiler.
- Færre velger firehjulstrekk.
- Et politisk valg
- Hybride biler har alle muligheter for å bli førstevalget som firmabil for tusenvis av nordmenn, men det kreves politisk vilje - for ikke å si mot, sier direktør Kåre Filseth i Honda Norge AS.
Hybrid for regjeringen
Ut med BMW, Audi og en og annen sliten Volvo og Saab, og inn med hybride luksus-Lexus-varianter. Det kan bli resultatet om flåten av offisielle kjøretøy for regjeringen blir skiftet ut.
Firmabilavgiftene
Regjeringen begynte arbeidet med å legge om beskatningen av motorkjøretøy i år, og fortsetter - med årsavgiften - i 2008. Nye regler for firmabiler kan det også bli da.
Vil filtrere hydrogen fra naturgass
Forskere fra SINTEF, UiO og NTNU har lyktes i å fremstille filtre av edelmetallene palladium og sølv som bare er noen få mikrometer tynne, men som kan skille ut hydrogen fra naturgass under relativt høyt trykk. Dette kan bli en viktige måte å fremstille hydrogen på i fremtiden.
Digitale Norge jumbo i samhandling
Den offentlige elektroniske forvaltningen i Norge inntar sjetteplass i verden, viser global kåring. Men samhandlingen mellom etatene er så dårlig at vi får bunnplass.
Nytt og nyskapt:
- Raskere utskifting
- Gjennombrudd for trådløs elektrisitet
- Bioteknisk forskning gir resultater
- Erstatter offshoreansatte
- Solen går opp over operaen
- Miljøbiler er mindre sikre
- Dårlig nytt for Rec
- Norsk barnepornofilter ut i verden
- Regjeringen lanserer nye ekspertsentre