Ukeavisen Ledelse nr. 22, 8. juni 2007

Publisert: 8. juni 2007 kl 10.50
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Ukens sjokoladekonge

Stein Erik Hagen er i sitt ess om dagen. Som største eier i Orkla får han være med på mye moro.

Ukens avslag

Landets frisørdronning Inger Ellen Nicolaisen har kommet langt fra sin første salong på Tverrlandet utenfor Bodø.

Navn i uken: Naturverneren

Lars Haltbrekken (36) ble gjenvalgt som leder av Norges Naturvernforbund.

Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «De Stoltenbergske klimakavler», «Like fattig med Halvorsen» og «Mot Schibsted». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:

Saken fortsetter under annonsen

Stoltenbergs klimakamp

Jens Stoltenberg har fra vunnet første runde om klimapolitikken i opinionen. Han kan bli revet ned fra miljøtronen hvis han ikke innfrir de forventninger han har skapt i klimameldingen. LES MER

Like fattig med Halvorsen

Problemet for de fattige er ikke at Stein Erik Hagen blir rikere, men at Kristin Halvorsen mangler verktøy og at hun prioriterer andere grupper. LES MER

Mot Schibsted

Hvis både Schibsted og Edda Media kjører maksimalt for å utnytte sin markedsmakt, kan og bør Trond Giske se nærmere på rammebetingelsene for avisene. Politikerne vil ha mangfold, ikke mer lønnsomt og effektivt enfold. LES MER

Saken fortsetter under annonsen

Kortfattet sammendrag av ukens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.

  • Knusende styrekritikk
  • Vil ha nye SMS-regler
  • Trosset juristenes råd
  • -En eksepsjonell evne
  • EU kan stoppe selfangst
  • Grønn glede
  • Vil ta CO2-kutt i rike land
  • Vil lukke lønnsgapet
  • EU kan stoppe månelandingen
  • Grønt utspill fra de blå
  • Hysj-hysj om Frp
  • KrF på kvinnetoppen
  • Frykter flukt
  • Må tjene 200 000
  • Lommebok foran samvittighet
  • Dropper aldersgrense
  • Langt unna å være bærekratig

Politisk analyse: Norge og Russland

Russlands nye selvbevissthet fører til at det tar lengre tid å utvikle samarbeidet i nord, men fordelen er at det blir mer forutsigbarhet i forbindelsene mellom Norge og Russland, skriver Aslak Bonde.

Sjefen har det best av alle på jobben

Ingen er så motivert på jobben som sjefen.

Saken fortsetter under annonsen
  • Faglig og personlig utvikling viktigst for ansatte. LES MER

Skattekutt for alene-sjefer

150 000 nordmenn er selvstendig næringsdrivende. Nå kan de spare 14 000 kroner i skatt, dersom de også får «minstefradrag.» LES MER

Ukeforum: Å sikre nok arbeidskraft blir jobb nummer én

Arbeidsgiverne står overfor et paradigmeskifte hvor det å skaffe arbeidskraft blir en av de viktigste oppgavene fremover, skriver Lars Haukaas.

Saken fortsetter under annonsen

-Tenk utradisjonelt

- Skal næringslivet kunne rekruttere fra alle gode hoder, må kvinnene få delta. Det må legges opp til en mer transparente karrieremuligheter, slik at kvinnenens meritter blir bedre synliggjort, sier Katherine Støvring.

Åtte av ti er menn

Det er menn som fronter norsk næringsliv i utlandet. Kvinnene er fortsatt unntakene. Norske kvinner i utlandet er fremdeles hovedsakelig hjemmeværende og følger sine partnere dit de har sine utenlandsoppdrag.

-Oppdater dere

- Bedriftene må oppdatere familieperspektivet om de vil motivere og rekruttere kvinner til stillinger som ledere i utlandet, sier Vibeke Horn i konsulentselskapet Vipe og Hanne Skogen i Innovasjon Norge.

Skal ledes etter samme lest

Saken fortsetter under annonsen

Kommunenes Sentralforbund har meislet ut én policy for hva som er god ledelse. Policyen vil berøre flere titusener ledere i kommunene og fylkeskommunene.

Tar det ordinære på alvor

Samtlige i Norsk Arbeidsmandsforbund måtte legge fram for andre ansatte hva de faktisk gjør. Det skapte gunstige forandringer.

Lederspeilet: Kvinne og brannsjef

Det er ensomt på toppen, hevder mange ledere. Brannsjef Anne Hjort har erfart det stikk motsatte.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «TRett til ferie i oppsigelsestid?», «Ferie», «Arbeidstid» og «Utvidet permisjon». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

De fleste ASA-ene er i mål

For første gang oppfyller flertallet av allmennaksjeselskapene kvotekravet på 40 prosent kvinner i styrene. LES MER

Lederverktøy: Jakten på mestring og motivasjon

Inspirasjon. Refleksjon. Motivasjon. 1600 kvinner, og noen ytterst få menn, fylte Oslo konserthus til randen for å få med seg et av sommerens mest kjendisspekkede motivasjonsseminarer.

Lederfokus: Intuitiv kontra egostyrt ledelse

Marianne Scheel gir her innsikt i hvordan du kan bli en intuitiv heller enn en egostyrt leder ved å lære degforskjellene mellom de to typene.

Mer enn jobben: Roy, Rita og et rop om hjelp

Hva skal til for at mennesker presterer bra under press-situasjoner, spør Lisa Wade.

Innovasjon viktig for omdømmet

Nokia er målt til å være verdens mest innovative selskap, noe som hjelper den finske telefon­fabrikanten til en svært hederlig 44. plass på ­Reputation Institutes liste over verdens mest respekterte selskaper. Forrige helg holdt instituttet sin årlige verdens­konferanse under mottoet «Omdømme og innovasjon».

-Rekkefølgen er ikke så viktig

Ifølge Reputation Institutes omdømmemåling er Lego det mest respekterte selskapet i verden i 2007, med Ikea som nummer to og Statoil som nummer 95.

Ikeas tydelige verdier

Svenske Ikea er ifølge Reputation Institute det nest mest respekterte selskapet i verden.

Et omdømme er en kollisjonspute

Et godt omdømme er som en kollisjonspute. Den tar av for støtet og reduserer skaden dersom bedriften går på en smell. Da er det også mulig å bygge seg opp igjen etterpå.

-Prøver seg hele tiden

- Det er et konstant press fra svindlere som forsøker å kopiere oss i navn, farger og logoer, som forsøker å misbruke våre databaser - eller rett ut rundstjele oss, sier portalsjef for Gule Sider, Tore André Godager i Eniro Norge AS.

Fortsatt på papir

- Papirkataloger er ikke første­valget for kataloghaier, men noen har funnet det interessant å selge såkalte plastomslag til dem, sier markedsdirektør for kataloger i Eniro, Birgitte Horve.

Går rettens vei

- I noen tilfeller er det nødvendig å gå rettens vei for å sikre våre rettigheter, sier kommunikasjonsdirektør Torild Lid Uribarri i Eniro.

Mediekontrollen

- Det typiske for seriøse aktører innenfor informasjons- og søkebransjen er at de har uavhengige aktører til å overvåke bruken av tjenestene, sier senior rådgiver i Eniro, Inger Løvaas.

Innlegg: Yrkeshemmede: Hold trykket oppe!

Gode arbeids­markeds­tiltak og arbeid er den beste form for fattigdomsbekjempelse, skriver direktør Johan-Martin Leikvoll i Attførings­bedriftene i NHO.

- Det merkes hvis de store flytter

- Hvis bare en eller to av de største norske forskningsbedriftene valgte å innstille sitt FoU-arbeid i Norge vil det med en gang merkes på den nasjonale forskningsinnsatsen. Det sier John Vigrestad, fagsjef for FoU og innovasjon i Norsk Industri.

Forsker mye i forhold til sysselsettingen

De store norske selskapene investerer mer i FoU enn hva deres andel av sysselsettingen skulle tilsi. De 20 største FoU-brukerne har dessuten økt
sin forskningsinnsats, målt i forhold til sin totale omsetning, fra 2001 til 2005.

God design kan redde liv

I mars i år fikk klesprodusenten Regatta og Sintef Helse utmerkelsen «Merket for god Design» for et sett arbeidsklær for fiskere som ble lansert for et drøyt år siden. Men viktigere enn diplomet fra Norsk Designråd var det at arbeidsdressen hadde bestått den prøven den ble satt på utenfor Sørvær i Finnmark en junidag året før.