1120_brettet_va.jpg

Ukeavisen Ledelse nr. 20 2011

Publisert: 27. mai 2011 kl 08.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Saken fortsetter under annonsen

Praksisfellesskapet

Noen spiller inn et problem som samarbeidspartnere eller nettverket skal løse. Slikt samarbeid på tvers av arbeidsplasser, foreninger og andre plasser for aktivitet er blitt vanlig. Men å lede slike fellesskap krever spesielle egenskaper.

– Gode ledere av praksisfellesskap er sosiale artister som selv deltar aktivt i nettverket, sier den sveitsiske forskeren Etienne Wenger.

Spør om arbeidsrett:

Spørsmål om attest og midlertidig ansettelse

– Må man gi ut attest når ansatte slutter? Hva må i så fall stå i slike?

– Hvor lenge kan man gå som vikar før man kan kreve fast ansettelse?

Saken fortsetter under annonsen

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Betatt av makt

Gangsynet kan forsvinne med for mye makt.

– De ser på seg selv som guddommelige, hevder psykiater og klinisk sexolog Haakon Aars.

Lederspeilet:

Ny takt, samme ledertone

Odd S. Gullberg har hatt flere toppjobber i næringslivet, og sa først tvert nei til å være administrerende direktør i Oslo Filharmoniske Orkester.

Saken fortsetter under annonsen

Salgsledelse:

Også selgere trenger et arbeidsmiljø

Selgere jobber mye alene, og blir i mindre grad enn mange andre yrkesgrupper satt til å samarbeide med kolleger. Nettopp derfor er det viktig å legge til rette for at også de får et arbeidsmiljø og en opplevelse av samhørighet.

Svindyrt å feilansette

Hver tredje bedriftsleder mener det koster rundt 500 000 kroner å foreta en feilansettelse. Proffice-sjef Per Bergerud mener det koster mellom 750 000 og en million kroner.

Lederverktøy:

Ikkevold-kommunikasjon for ledere

Saken fortsetter under annonsen

Lektor Jannicke Heyerdahl-Larsen ved Høyskolen i Oslo gir kurs i det hun kaller anerkjennende kommunikasjon, ved bruk av modellen for ikkevold-kommunikasjon. Metoder for ikkevold i ulike deler av samfunnet har gitt måter å snakke og lytte på som ledere kan lære av.

Lederfokus:

I møte med helsefarlige ledere

Per-Egill Frostmann gir tips om hvordan man skjelner mellom psykopati og narsissisme – to personlighetsforstyrrelser som ofte blandes sammen. De er begge selvopptatte, arrogante og ufølsomme, noe som gjør det vanskelig å skille dem, skriver han.

Nyskaping & næringsliv

Til topps med super-do

Skal du på cruise i sommer, kommer du kanskje til å bruke klosettet de har designet. En ny skipsdo sendte Espen Jørgensen og Ingvill Hoffart til topps i Technoport Awards og ga dem Designprisen 2011.

Saken fortsetter under annonsen

Spør om forretningsjuss:

Endringsoppsigelse – når kreves det?

Arbeidsgiver har en vid adgang til å organisere og tilrettelegge arbeidet. Men når er det fare for at du som arbeidsgiver foretar endringer i arbeidsoppgaver, som går utover ansettelsesforholdet? Når er endringen i realiteten en oppsigelse av arbeidstakeren fra den stillingen vedkommende egentlig er ansatt i?

Advokatene i Føyen Advokatfirma DA svarer.

Nytt fra EU:

Felles skattegrunnlag for bedrifter i EU?

EU har i mange år arbeidet med å få til et felles skattegrunnlag for bedrifter. Nå foreligger det et forslag som vil gi bedriftene ett regelverk å forholde seg til og ett land å rapportere til, skriver Espen Søilen i NHO.

Kampen om polakkene

1. mai åpnet Tyskland og Østerrike som siste EU-land grensene for fri arbeidsinnvandring fra EU-landene i Øst-Europa. Det betyr at kampen om polakkene blir hardere.

Samfunn, etikk & kultur

For lite digital innovasjon i det offentlige

Bare ett av tre statlige skjemaer kan leveres elektronisk. Store deler av statsforvaltningen og de fleste kommunene fremstilles som "lite digitalt modne" i en ny analyse.

Spillerom:

Å være med på ferden, protestere for all verden

Aldri har det vært så stor aktivitet på den norske kulturhusscenen. Aldri før har det forsvunnet så mange ledere ut av døra. En ting er selve bygget, noe annet er innholdet, skriver Kultmag-redaktør Esben Hoff.

Det blir for mange eldrestemmer

Befolkningen eldes i Norge og andre land. De betyr at unge vil komme i stort mindretall og risikerer å bli enda mindre hørt enn i dag. Det kan bli et demokratiproblem og et styringsproblem for myndighetene.

Kunst på jobb:

Portrett av en verdensmann

I Norges veterinærhøgskoles portrettsamling er det ett maleri som skiller seg ut, synes informasjonssjef Birgitte Bye: Portrettet av Halvor Horne, som var direktør for Det civile veterinærvesen i perioden 1917–1926.