Ukeavisen Ledelse nr. 2, 16. januar 2009

Publisert: 15. januar 2009 kl 13.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

En høyt elsket psykopat

Tenk deg en toppsjef som trekker deg opp på scenen foran 180 kolleger for å fortelle deg at du har gjort en elendig jobb.
En sjef som selv folk i ledergruppa går i bue rundt, og som gjør frykten for å få sparken til en integrert del av bedriftens kultur.
Kan en slik sjef klare å skape et nyskapende selskap som er så fremtidsrettet at det legger premissene for en hel industri?

Ikke pensum på skolen

Steve Jobs' lederstil strider mot alt du noen gang vil få som pensum på skolen, men den fungerer åpenbart i Apple. Norske eksperter er imidlertid uenige hvorfor. Er det fordi amerikanske IT-innovatører er like gale som sjefen, eller er sjefens eventuelle galskap rett og slett overdrevet?

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Foreldrepenger» og «Yrkesskade». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

Innlegg: Lederlæring på dugnad

Saken fortsetter under annonsen

Vårt økonomiske fundament er i ­ubalanse og vi har ikke oversikt over prosjekter. Dette gir det beste fundamentet for læring og forbedring, skriver Ingar Brauti.

Innlegg: Kompetanse - ikke lenger etterspurt?

Hvor der det blitt av bedriftene som før sto i kø og kjempet om de nyutdannede kloke hodene, spør Kristian Bogen.

Alle vet jo det

De fleste godtar dem. Noen stiller spørsmål ved dem, og et bittelite fåtall nekter å godta dem, med de konsekvensene det får. De kollektive sannhetene oppstår når mennesker møtes og samhandler. De er limet som gjør gruppen til en gruppe, ikke bare en samling løse individer. Men kollektive sannheter kan også gjøre at de brillene vi ser verden gjennom, blir så tilsmusset at vi ikke ser klart lenger.

Lederspeilet: Blikk for rettferdighet

Afrikas sultne barn. Krigsofre og voldstruede kvinner. Det er for dem Anne Kristin Sydnes stiller til intervju. Seg selv vil hun helst ikke snakke noe særlig om.

Saken fortsetter under annonsen

Veiledere, ikke voktere

Ved Leira fengsel er porter og piggtråd erstattet av pedagogiske metoder som skaper en helt spesiell hverdag for ansatte og innsatte.

Lederverktøy: Kom i gang

Småbedriftslederne må komme i gang og få orden på strategiene og budsjettene for 2009 nå, om de skal ha en mulighet til å overleve krisen.

Livet etterpå: Kampen for å overleve

- En leder bør ha opplevd en nedtur. Slik får man den ydmykheten som er så viktig for ledere å ha. Etter åtte måneder i fengsel for økonomisk utroskap, er NetCom-gründeren og tidligere statssekretær Trygve Tamburstuen klar til å fortsette sitt allsidige yrkesliv. - Jeg har vært i det dypeste mørket og følt på det. Håpet var enkelt, klarte jeg å klamre meg fast til troen på at jeg ville oppleve bedre tider, ville jeg overleve.

Mer enn jobben: En moderne leder i isødet

Saken fortsetter under annonsen

Historien om den ukonvensjonelle polfareren Ernest Shackleton var et høydepunkt i arbeidet med Lisa Wade og Katherine Johnstons nye bok om ledelse.

Medieoppgjøret

Er pressen flokkdyr som angriper kvinner i maktposisjon, og vil papiravisene forsvinne? Ny Tids mediepanel gjør opp status.

Person = profitt

Ansatte eksproprieres i stadig sterkere grad med kropp og sjel, for å øke bedriftens profitt. - Etisk forkastelig, mener professor Odd Nordhaug ved NHH.

Innlegg: Grådighet uten ende

De rike blir bedre av å få mer og må belønnes og lokkes med mye penger, de fattige blir flinkere av pisk og utrygghet, skriver Karin Andersen.

Saken fortsetter under annonsen

Industrien åpner for Israel-nekt

Kan man unngå at norskproduserte deler havner i israelske kampfly? Nei, mener ledende forsvarspolitikere. Jo da, sier industrien selv.