Ukeavisen Ledelse nr. 19, 18. mai 2007

Publisert: 18. mai 2007 kl 02.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Ukens kulthelt

Med rufsete hår og med en halslenke like solid som hos de gjengmedlemmene han arresterer, har politioverbetjent Eirik Jensen tatt steget inn i stuene våre via TV-skjermen.

Navn i uken: Dream team

Etter 146 år med mannlige presidenter, slapp en kvinne til i Norges Idrettsforbund sist helg.

Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «Tomme eller styrende verdiord», «Frp på statsrådskole» og «Søfteland i tunnelen». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:

Tomme verdiord

God ledelsen kjennetegnes av realisme og samsvar mellom ord og handling. Man kan lede en bedrift aldeles utmerket uten å ha formulert en visjon i en setning eller satt fire verdier ned på et papir. Men det kan være lurt å gjøre det, i alle fall hvis man er stor. LES MER

Saken fortsetter under annonsen

Sivs nye statsrådskole

Frps politiske retorikk ligger milevis fra det som eventuelt kan bli praktisk politikk, men det er neppe tvil om at Siv Jensen utøver et godt og jordnært lederskap og at Frp mener alvor med sin nye statsrådsskole. LES MER

Søfteland i tunnelen

Når Olav Søfteland først skal uttale seg om den ramsalte kritikken han er blitt utsatt for, burde han kommet opp med noe mer substans enn at han synes ting «virker veldig rart». Kommer han ikke raskt opp med gode forklaringer, er hans dager som veidirektør talte. LES MER

Kortfattet sammendrag av ukens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.
  • Friske penger
  • Storstreik i tysk telegigant
  • Arbeidsplasser i fare
  • Svikter kvinnene
  • Milliarder i tapt skatt
  • Monkey business
  • Tar kontrollen selv
  • Langt fram til lønnstoppen for kvinner
  • Redd lav ledighet fører til økt ledighet
  • Fisker etter studenter
  • Lite å ta seg til på tinget
  • Hemmeligholdte rapport
  • - Frp har ikke greie på kommunal lønnspolitikk
  • Automatsplitt
  • -Vil gi makten til foreldrene

Politisk analyse: Prosess-regjeringen

Saken fortsetter under annonsen

Den rødgrønne regjeringen er tydelig på noen områder, men aller mest bærer den preg av at den er i prosess, skriver Aslak Bonde.

Bedre arbeidsmiljø øker lønnsomheten

Bedriftsledere i de små og mellomstore bedriftene vil kunne øke lønnsomheten og spare samfunnet for milliardbeløp på å dreie fokus fra omsetning og salgsmål til bedriftskultur og arbeidsmiljø.

Ukeforum: Klimapolitikk gir teknologiske muligheter

Vi står overfor store, menneskeskapte klimaendringer dersom det ikke settes inn en massiv innsats globalt for å hindre klimagass utslipp, skriver Arvid Hallén.

Vær åpen- eller steng hele sjappa

Fremtidens bedrifter overlever bare ved kronisk fornyelse og med ledere som kan kunsten å operere i det globale farvannet. Det mener ekspertene, som maner fram idealet om den åpne bedriften - åpen mot fremtiden, nye ideer og verden.

Saken fortsetter under annonsen

Sarmis teknologiske tentakler

Toppsjefen i Poste Italiane og hans 150 000 fotsoldater vil revolusjonere posttjenesten. Han tjener milliarder på mobil, hjemmeservice og støvsugere - alt utenom å levere posten.

Fiat: fra fi asko til fantastico

Fiat-sjefen og har klart det ingen trodde var mulig: å få Fiat til å gå med overskudd. - Det er ledelse som snudde Fiat - ikke magi sier han.

-'The next big thing' kommer ikke

En æra av innovasjon endte med slutten av det 20. århundre, mener en av verdens ypperste eksperter på innovasjon.

Lite systematisk lederevaluering

Saken fortsetter under annonsen

Relativt få mellomstore og store bedrifter kjører systematiske evalueringer av lederne sine, avdekker ny undersøkelse.

Bortkastede kurs?

Det er ikke måte på hva konsulenter får seg til å si for å mele sin egen kake, skriver Frode Dale, Ukeavisen Ledelses faste blogger.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Dekning av kursavgift» og «Virksomhetsoverdragelse». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

Memos død

Det var for mye verdensmestertenkning som ødela for Memo.

Saken fortsetter under annonsen

Lederspeilet: Utfordreren

Tidligere justisminister Grete Faremo er én av de kvinnene som utfordrer menn i posisjon. Som leder vil hun helst bli utfordret.

Lederverktøy: Hjelp, vi er fusjonert

Først forsøker de ansatte gjerne å være positive, men så kommer hverdagen og frustrasjonene. Her er noen nyttige tips for ledere som skal takle sammenslåing.

Å lede fra midten av flokken…

John Kjetil Wang-Hansen, sammenligner ledelse med et kompass, der kompasset viser en leders ulike lederskapskonstellasjoner.

Mer enn jobben: Forandring - er det mulig?

Når du blir 50 år, er det vanskeligere enn før å løpe fra realitetene, skriver Ellen Kjos-Kendall.

Kan være mer etisk å droppe regionene

- Skal regionene bli en blåkopi av fylkeskommunene, kan politikerne like gjerne hoppe helt over dette administrasjonsnivået og heller satse på kvalitativt bedre kommuner, sier Lars Christian Monkerud ved Handelshøyskolen BI.

Kommunen og folket

Sist helg avgjorde landsmøtet i Fremskrittspartiet at spørsmål om kommunesammenslåinger skal avgjøres av kommunene selv - ikke Stortinget, som partiledelsen i Frp gikk inn for.

Kommunen og staten

I årene etter krigen har fl ereoffentlige utvalg vurdert spørsmål omkring effektene av og - ikke minst - behovene for kommunesammenslåinger.

Verdiforum: «Etikk er viktig, men timingen er ikke god nå!»

Ledelsen ved BI sier etikk er viktig. Men fortsatt blir dette hovedsakelig retoriske ritualer uten etisk handling, skriver Jørn Bue Olsen.

Mobiltelefonen styrer arbeidsdagen

Ved hjelp av mobilteknologi skal ISS styre sine mange tusen servicearbeidere på en bedre måte, samtidig som de håper å kunne gi de ulike yrkene litt mer status. Teknologien skal bidra til at oppdragene skal kunne fordeles, utføres og registreres på en mer effektiv måte enn tidligere.

Velferdsoffi serer for utenlandsk arbeidskraft

Begrepet velferdsoffi ser er kanskje best kjent fra handelsfl åten, fra den gangen det fortsatt fantes norske sjøfolk i utenriks fart. Manpower har tatt ordet i bruk igjen når de nå satser på lokale «støttekontakter» for nyinnflyttet, utenlandsk arbeidskraft en rekke steder i Norge.

Et forsømt område

Norge er et av de landene hvor den største andelen av privat forsknings- og utviklingsarbeid utføres i tjenestesektoren. Det viser tall som er gjengitt i en rapport fra NIFU STEP. Men samtidig er tjenestesektoren i sin alminnelighet et forsømt område når det gjelder innovasjon i en lang rekke land. Det hevder professor Tor W. Andreassen, leder for Institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI.

Gründeren og de gode hjelperne

- Det hender jeg blir kalt gründer, men ifølge min egen definisjon er jeg strengt tatt ikke det, sier Agnes Bergo. Hun driver eget selskap under navnet Pengedoktoren, og kom nylig ut med en bok som er ment å være en veileder for «ordentlige» gründere i deres daglige kamp for pengene, produktet og tilværelsen.

  • Norges mest siterte forsker
  • Gjør Vollviks ord til skamme
  • Ti millioner til kvinnelige gründere
  • Born to run
  • Nyskapingspris med fokus på klima og miljø
  • Får gründerkvinner statshjelp?