Ukeavisen Ledelse nr. 18, 15. mai 2009

Publisert: 14. mai 2009 kl 13.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Obamas Lederkvaliteter

Velgerne vurderer politiske ledere etter ni lederkvaliteter, hevder den erfarne politiske strategen Robert Creamer. Barack Obama innfrir på alle ni.

Slik vurderer ekspertene de norske partilederne

Kommunikasjonsrådgiver Elizabeth Hartmann og retorikkekspert Hans-Ivar Kristiansen vurderer norske politiske ledere etter fire av de egenskapene Robert Creamer mener gode politiske ledere må ha.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Dagpenger» - om rett på dagpenger når daglig leder i eget selskap blir permittert, «Innleie av arbeidskraft» - om rettigheter i et arbeidsforhold der man er innleid og ikke annsatt «Midlertidig ansettelse» - om rettighetene når vikariat går over til fast annsettelse.

Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett, hvor du kan sende inn egne spørsmål til spalten.

Saken fortsetter under annonsen

Innlegg: Mobilitet blant ledere

Industrielt er det en gedigen verdidriver at toppsjefer skiftes ut hver tredje til femte år, skriver hodejeger Lars Esholdt.

Lederspeilet: Slanker Aftenposten

Da Kristin Skogen Lund nedbemannet i nettselskapet SOL på slutten av nittitallet, tok hun til tårene. Det gjør hun ikke lenger.

Innlegg: Når du kaller inn til jobbintervju - ikke forvent deg at noen kommer!

Satt på spissen vil ingen lenger komme på et jobbintervju, skriver John-Erik Hassel.

Lederverktøy: Skift leder med stil

Saken fortsetter under annonsen

En av styrets viktigste oppgaver er å velge toppsjef. Professor Guido Stein og forsker San Martin fra den spanske handels­høyskolen IESE gir råd på veien.

Stinn brakke på lokal jobbmesse

Håpefulle jobbsøkere fylte lokalet til godt over plimsollermerket, men også arbeidsgiverne møtte mannsterkt fram da det ble arrangert jobbmesse i Asker Kulturhus forleden.

Innlegg: Personlighetstesting for mangfold

Vår uformelle vurderingsevne - magefølelsen - begrenser seg stort sett til å avgjøre om mennesker er ærlige og hyggelige på kort sikt, skriver Rolf Lindgren.

Ansatt nå, tiltrer neste år

Finanskrisen tvinger amerikanske bedrifter til å rekruttere på nye måter. Ett grep er å ansette nå, men utsette tiltredelsesdatoen. Avgangsstudenter ved Norges Handelshøyskole ser så langt ingen lignende trend her hjemme.

Saken fortsetter under annonsen

Lederfokus: Rekruttering i et kvalitetsperspektiv

Rekruttering er en sammensatt og komplisert prosess. Den er så ressurskrevende og dens utfall så viktig for virksomheten at den med fordel kunne vært underlagt et kvalitetsregime, og det burdet vært utarbeidet prosessbeskrivelser med tilhørende prosedyrer som de rekrutteringsansvarlige skulle blitt pålagt å følge, skriver Kolbjørn Grønner.

Fra solsiden til skygge på et år

Alle piler pekte rett opp, for bare et drøyt år siden. Nå er omsetningen nesten halvert og flere tusen ansatte sagt opp. Konsernsjef i Kongsberg Automotive Olav Volldal driver kriseledelse i praksis.

Mer enn jobben: Smittet

Like etter er skeptikeren på plass igjen og sier at det får da være grenser for å være naiv og lettlurt, skriver Ellen Kjos-Kendall.

Skal ikke være veldig hemmelige

Saken fortsetter under annonsen

Ikke alle agenter er ment å være hemmelige. Statkraft er i ferd med å fylle organisasjonen med innovasjonsagenter, og deres oppgaver er å være mest mulig synlige. De skal plukke opp ideer ute i linjene i konsernets mange kroker, sørge for at de beste av dem blir satt ut i livet.

Forelsket i alpakka

Siviløkonomen Vibeke Stølen Andrup hadde en uro i seg. Det fikk henne til å starte for seg selv. Nå er hun en av Norges mest talentfulle motedesignere og har sin eget design, Alpaca Society.

Børsspeilet: Irrasjonell begeistring

Siden 9. mars og fram til midten av denne uken har aksje­markedene verden over steget med mellom 25 og 35 prosent. Det har trolig gått for langt, for fort, og mange venter nå et nytt kraftig børsfall.

Baltikum på billigsalg - for norske bedrifter

Bråbrems i den baltiske økonomien skremmer ikke norske selskaper hjem. Minst 850 norske bedrifter er etablert i Baltikum, og lukrative støtteordninger og billig og kompetent arbeidskraft gjør at flere øker aktivitetene.

Saken fortsetter under annonsen

Etisk kapitalisme

- Jeg har tro på det gode i næringslivet, sier finansmannen Per L. Saxegaard. Han er initiativtakeren til konferansen «Peace through Trade» i Oslo.

Fjernsynets sterkeste reklamefigur

Kulturminister Trond Giske har gjentatte ganger markert seg som kommersielt tvs sterkeste reklamefigur i sine krumspring på å unngå politisk tv-reklame.

Mediene må prioritere vekk

Finanskrisen har avdekket at altfor mange mediebedrifter har gjort for mye av alt. Nå konsoliderer mediene, også i form av å prioritere vekk. Dersom det bidrar til mer kvalitetsjournalistikk og mindre repeterende og resirkulert journalistikk kan finanskrisen ha noe for seg.

Goliat lager store bølger

Miljøbevegelsen brant globuser og ba politikerne skamme seg da regjeringen sist fredag ga klarsignal til å bygge ut oljefeltet Goliat utenfor Finnmarkskysten.