Ukeavisen Ledelse nr. 18, 11. mai 2007

Publisert: 11. mai 2007 kl 13.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Ukens comeback

Tidligere Frp-formann Carl I Hagen er tilbake i den partipolitiske manesjen, og har engasjert seg tungt både i eldrepolitikk og i strafferettspleie.

Navn i uken: Slagferdig miljøutsending

Gro Harlem Brundtland (68) er utnevnt til FNs klimautsending. Feirer 20 års jubileum for Brundtland-­rapporten i New York.

Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «PFU dømt i høyesterett», «Aasheim og strutsemetodene» og «'Leppa-Hagen' igjen». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:

PFU dømt i høyesterett

Ved å dømme Se og Hør til å betale Big Brother kjendisene, Rodney Omdahl Karlsen og Anette Young, en million i erstatning, har høyesterett i realiteten fradømt Pressen Faglig Utvalg etisk dømmekraft. PFU mente nemlig Se og Hørs overgrep var ok. Pinlig. LES MER

Saken fortsetter under annonsen

Aasheim og strutsemetodene

Journalistene i Dagbladet har en egen evne til å stikke hodet i sanden når det gjelder de utfordringer deres egen avis står overfor. Det gjør det særdeles vanskelig for Anne Aasheim å være sjef.
LES MER

Jens får ikke sitte rolig på miljøtronene. I dag dukker Aslaug Haga opp og sier at kommunene får ta ansvar for halvparten av Stoltenbergs store klimakuttmål. Mange vil tydeligvis være i front i miljøpolitikken. LES MER

"Leppa-Hagen" igjen

Når Carl I. Hagen blander seg inn i straffesaker, opptrer han særdeles uklokt og usedvanlig slumsete. I overgrepssaker bør politikere ikke opptre provoserende. LES MER

Kortfattet sammendrag av ukens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.
Saken fortsetter under annonsen
  • Suksessen H&M
  • Erfarne eldre er mest kreative
  • Lidl dropper Fauske
  • Statoil kutter oljeutsiktene
  • Vil forby styre-engelsk
  • Raser mot Røys
  • Inn for å jobbe
  • Splittet på CO2-utslipp
  • SV krever 20 prosent hjemmekutt
  • SFO = barnepass
  • Vil ha tarifflønn, og bonus
  • Vil ha høyt utdannede til Norge
  • Valla ville påvirke granskingen
  • En av ti seniorer i jobb

Politisk analyse: Politikkfrie soner

Fagstyre er vel og bra, men det bør alltid passes på - og tidvis korrigeres - i et demokratisk samfunn. Det er mye av det politikk dreier seg om, skriver Aslak Bonde.

Lær språk - få mer å gjøre!

Hvert år mister europeiske småbedrifter lukrative oppdrag, fordi de ikke kan nok språk. Det indre marked er likt for 27 medlemsland og EØS-landet Norge, men hemmes av mer enn 20 språk. Problemet er størst for tjenester.

- Kroneksempel på elitesirkulering

Valget av Jan Egeland som sjef for NUPI er et kroneksempel på elitesirkuleringen i det norske bistandsmiljøet, raser professor.

Saken fortsetter under annonsen

Ukeforum: 500 horer, og et digitalt bakkenett

Per Morten Hoff skriver om hvordan prostitusjon har blitt hovedsak på det ene landsmøtet etter det andre.

Feighetens motstykke

- Hverdagsmotet er det viktigste, sier Mount Everest-ekspedisjonsleder Jon Gangdal. Han innrømmer at det krever mer mot av ham å ta en ubehagelig telefon enn å planlegge en ny ekspedisjon.

Kvalifisert til å være modig

Det modige mennesket er gjerne robust, gir seg ikke, påvirker andre og liker utfordringer. Men mot kan også komme som en overraskelse.

Kvinner for fremtiden

Saken fortsetter under annonsen

- Flere kvinner inn i ledende posisjoner i bedriftene og bedriftenes styrer, det er fortsatt målet for lederutviklingsprogrammet Female Future.

- Verktøy for bevisstgjøring

- Målet er å gjøre kvinner som velger en lederkarriere bevisst på krav og muligheter i en slik rolle, og å finne nyttige virkemidler for bedriftsledere som vil anspore kvinner til å bli ledere, sier forskere Nina Amble ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

Lederutfordringen: Fornyelse med mykere verdier

Røykfri, med laseropererte øyne og ny frisyre møter Høyreleder Erna Solberg sine velgere som en ny leder med en ny politikk. For i høst står mye på spill for både henne og partiet.

Lederspeilet: Leder i alle k@n@ler

Unge Høyre-lederen bedriver moderne politisk ledelse i unge kanaler. Han blogger aktivt, og er inne hos både youtube og facebook.

Saken fortsetter under annonsen

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Oppsigelsestid», «Diskriminert?» og «Avvikling av ferie i oppsigelsestid». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

Juss og ledels: Arbeidsgivers reaksjon etter uholdbar varsling

Ledere blir utsatt for ubehagelige beskyldninger. Er de gjennom reglene om varsling, jamfør aml §§ 2-4 flg, fratatt retten til å reagere? Advokat Arve Due Lund mener det er grunn til stille spørsmålet.

Lederverktøy: Trum(p)f deg inn i milliardærens psyke

Tenk som en milliardær - og bli en, lyder budskapet fra Donald Trump. Her kommer suksesstriks fra dollargeniet som hyller narsissistiske ledere og til og med vil gjøre forretninger med Gud.

Lederfokus: Kan coaching hjelpe ved kriser i livet?

Mange av oss vil før eller senere oppleve en krise som er så vanskelig å takle at det er nødvendig med hjelp fra profesjonelle, skriver Trond Johan Andersen, som selv jobber som coach.

Mer enn jobben: Empati

Det er lettere å gå forbi en som sitter med pappkoppen foran seg, enn det er å spørre seg selv om det som skjedde med ham kunne hendt med deg, skriver Berit
Bertling Cappelen.

Kina kan kullkaste klimamål

Utslippsmengden fra kinesiske kullkraftverk kan velte alle planer om å begrense klodens temperaturøkning.

Kullalderen

Det er bare én energikilde som det både er nok av for overskuelig fremtid, og enkelt å få energien ut av, og det er kull.

Prostitusjon splitter partiene

Et samlet politisk Norge ønsker å bedre livssituasjonen tryggheten til de prostituerte og bekjempe all form for menneskehandel og utnyttelse. Men til tross for at alle partene er det stor uenighet om metodene.

Fisk ingen forsknings tung næring

Dersom det er riktig at det skjer lite forskningsbasert utviklingsarbeid i fiskerinæringene i Norge, så kan det jo hende at det skyldes at det er et begrenset behov. En næring som i hovedsak høster ressurser er jo ikke så veldig forskningsintensiv i utgangspunktet.

De fire siste SFF-sentrene godkjent

Fire sentre for fremragende forskning (SFF), som etter en evaluering før nyttår risikerte å miste sin status, har fått beskjed om at faren er over. Alle de 13 SFF-sentrene som ble utpekt i 2002 blir dermed videreført frem til den opprinnelige perioden utløper i 2012.

Store private gaver til forskning

NTNU i Trondheim er det universitetet i landet som produserer flest forskningsbaserte gründerbedrifter, men på ett punkt kommer trønderne dårligst ut. Mens universitetene i Oslo og i Bergen forvalter en fondskapital på omkring 1,2 milliarder kroner, blir NTNU for en lilleputt å regne i dette selskapet med sine 77 millioner.