Ukeavisen Ledelse nr. 17, 4. mai 2007

Publisert: 4. mai 2007 kl 12.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Ukens nyvalgte

25 år gamle Inger Lise Hansen ble valg til KrFs yngste nestleder noensinne.

Navn i uken: Bukken ut av LO-sekken

Yngve Hågensen (68) Kom endelig med sitt syn på Valla-saken. På selveste 1. mai.

Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «Ung risiko i KrF», «LO-Bjørndalen som Reitens mann» og «Klimastress for Jens». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:

Håp for KrF

Valget av Inger Lise Hansen til ny nestleder er et tap for museumsvokterne i partiet. KrF har fått en ny Valgerd med en mer radikal og kontroversiell profil enn det Dagfinn Høybråten representerer- og trenger.
LES MER

Saken fortsetter under annonsen

LO-Bjørndalen som Reitens mann

Kjell Bjørndalen er rødgrønn så det holder og i StatoilHydro kommer han til å bli en god mann for at Helge Lund og Eivind Reiten får styre selskapet slik de ønsker. Han blir det Ynge Haagensen ble for Kjell Inge Røkke.
LES MER

Jens får ikke sitte rolig på miljøtronene. I dag dukker Aslaug Haga opp og sier at kommunene får ta ansvar for halvparten av Stoltenbergs store klimakuttmål. Mange vil tydeligvis være i front i miljøpolitikken.
LES MER

Kortfattet sammendrag av ukens viktigste saker innen næringsliv og samfunn.
  • Jakter danske styrekvinner
  • Jobbsøkerrekord under rekordlav ledighet
  • Penger å hente
  • Ingen bondeflørt
  • Ferrari best å jobbe for
  • Vi trenger alternativer til alternativene
  • Valla-granskerne møtes igjen
  • Montgomery under angrep
  • Vi synes vi tjener for mye
  • Fornøyde og misfornøyde
  • - Sterk duell av Royal
Saken fortsetter under annonsen

Politisk analyse: Distriktene og politikken

I flere partier er det et sterkt misforhold mellom ledelsens og landsmøtenes vektlegging av distriktspolitikk.

EU søker oppskriften på lykke

Tillit til myndighetene, suksess på jobben og fred i privatlivet. Det er lykken for EUs innbyggere. Men lykken finnes ikke alltid der man venter den, viser EUs nye lykkestudier.

- Jens burde ha dårlig smak i munnen

Høyre-leder Erna Solberg mener Jens Stoltenberg har gitt størst skattelette til de rikeste i Norge. - Jens bløffet seg til valgseier, sier hun.

Ukeforum: Universitetene må ledes

Saken fortsetter under annonsen

Uklare ansvarsforhold, utydelig rammeverk og større kompleksitet gjør at det ofte er mer krevende å lede offentlige virksomheter enn bedrifter, skriver Kristin Clemet.

-Mange feilkilder i 360º-evalueringer

Forsker innen personlighets­psykologi, Øyvind Martinsen, frykter at mange 360-graders leder­evalueringer ikke holder mål.

-Målet må være utvikling

- Skal 360-graders evaluering fungere, er det avgjørende at den følges opp og jobbes med i ettertid, sier Bjørn Brennesvik i Fokus Bank.

-Viktige tilbakemeldinger

- Jeg tror de fleste toppledere ønsker å få vite mer om hvordan de oppfattes, sier Knut Arild Hareide. Som minister savnet han de ærlige tilbakemeldingene.

Saken fortsetter under annonsen

Some like it HOT

- Organisasjonen fikk oppleve en helt annet kommunikasjonsdirektør de månedene E. coli-saken varte, enn de hadde opplevd før. Da var det ikke mye snakk om prosess, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura BA.

Nortura på nett

Skulle Nortura i fremtiden komme ut for nye kriser som kan true deres omdømme, vil de håndtere informasjonen til offentligheten gjennom egne krisesider på sitt eget nettsted.

Mer innsats enn talent bak unike prestasjoner

-Bak unike prestasjoner ligger 75 prosent innsats, og 25 prosent talent, ikke motsatt!

Lederspeilet: Om egg, Raymond, skatt og ledelse

Saken fortsetter under annonsen

Fredrikstad, 17. mars 2005: Fyordene hagler, fakler brenner og knyttnever truer. Fredrikstad kommune er «konkurs,» og ordfører Ole Haabeth skrur opp eiendomsskatten. 15 000 sinte demonstranter buer «Gå av! Gå av!» Et egg treffer blink i bakhodet. - Det var en lærerik opplevelse, synes Haabeth. Han ville ikke vært foruten.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Bristende forutsetninger?», «Ansette vikar» og «Rett til ferie?». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

Innlegg: Evidensbasert coaching. Hva og Hvorfor?

Gjennom evidensbasert coaching vil vi kunne bringe coaching ett hakk videre mot en virkelig profesjon, og samtidig gi den enkelte coach et faglig løft, skriver Ellen Ribe.

Innlegg: Sertifisering av Coaching

Når man nå skal sette en standard på sertifiseringen som Coach er det interessant å merke seg at av totalt 27 representanter, herav tre fra Standard Norge, så er det kun to som representerer et Høyskolemiljø, skriver Frank Jensen.

Lederverktøy: Lojalitet og eierforhold til bedriften

I 17 år har Thor Berger gitt nyttig informasjon og råd til bedrifter om hvordan de skal utvikle og beholde dyktige kunder og ikke minst, medarbeidere.

Lederfokus: Vanskelige liv og vanskelige ansatte

Rolf Lindgren, psykolog, skriver om personlighetsforstyrrelsen av borderline type. Mennesker som er vanskelige å lese fordi de skifter oppfattelse av andre uten at det er mulig å forstå hvorfor.

Bruk kroppsspråket

Det er ikke lett å tenke på seg selv som en merkevare når man skal selge inn sine argumenter, for eksempel i forhandlinger. Ta med deg seks tips om hvordan kroppsspråket kan hjelpe deg.

Mer enn jobben: Where is the love, lissom?

Det er lov å lete etter kjærligheten. Vi må bare bestemme oss for det, skriver Lisa Wade.

- Hindrer videreutvikling

- Når regjeringen skal legge det endelige forslaget til kvotehandelssystem, må nystartete bedrifter og nybygde eller utvidete industrianlegg komme med, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk.

De kvotepliktige

I Norge skal disse typene av virksomhet være kvotepliktige fra 2008.

50 millioner tonn CO2

De utslippsbegrensningene Norge har sluttet seg til gjennom Kyoto-protokollen tilsvarer i overkant av 50 millioner tonn CO2 i året fram til 2012.

Mer opptatt av image enn av u -hjelp

Pengemangel og ideologi gjør at mange FN-organisasjoner toppfinansierer utviklingsprosjekter gjennom samarbeid med næringslivet. Verdien av slikt samarbeid er imidlertid begrenset, for de involverte bedriftene prioriterer i liten grad hjelpearbeid fremfor egen forretningsdrift.

Innlegg: Ledelse i et konglomerat av kulturer

Norges største organisasjon samler et konglomerat av delkulturer: 55 særforbund og 12 500 idrettslag organisert via kretser - det vil si en matrise­organisasjon, skriver Jørn Bue Olsen.

Sats stort på vindmøller til havs

NTNU har sammen med Noriss foreslått å bruke ett hundre millioner kroner over to år for å utrede mulighetene for en storstilet vindkraftutbygging til havs. Dette er en teknologi som står foran et storstilt internasjonalt gjennombrudd, og Norge må benytte muligheten til å legge seg i front, mener de to institusjonene.

Store parker langt til havs

To norske miljøer, Hydro og Sway, arbeider med konsepter for flytende vindmøller som kan stå langt til havs. Her er vinden er sterk og jevn, og miljøkonsekvensene er for-håpentligvis mindre enn på land.

Innlegg: Offentlig innovasjon

I følge den etablerte sannhet er ikke offentlige organisasjoner gode på innovasjon, skriver Rasmus Falck.

Foreslår mer satsing på miljøteknologi

Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og Statens forurensningstilsyn ber om at det må brukes ytterligere 200 millioner kroner i året på å utvikle ny norsk miljøteknologi. Det kan kanskje trenges, for tall fra FN viser at forskningen verden over på alternativ energi er halvert siden 1980.

  • Ny norsk elektromotor
  • Ny brenselcelle
  • Økning i budsjettene til medisinsk forskning
  • Storebror ser deg enda bedre
  • - Hold fast på tre prosent sier NHO
  • Ny nettportal om forsknings- og innovasjonspolitikk