Ukeavisen Ledelse nr. 17, 2. mai 2008

Publisert: 2. mai 2008 kl 23.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Redaktør Magne Lerø har denne uken tatt for seg «Borgerlige statsministertyper» og «Andersens og Hagas uvettige konsulentbruk». Lederartiklene som legges på nettet er ikke like de som står i papirutgaven, men deler av innholdet kan du kjenne igjen. De som ligger på nettet er:

Statsminister Solberg?

Den som vil drømme om en borgerlig regjering, får ta Erna Solberg som statsminister med på kjøpet. Den kursendringen Høyre foretar, viser at Solberg ikke er uten strategiske evner - men så langt mangler hun Stoltenbergs og Bondeviks teambyggeregenskaper. LES MER

Andersens uvettige konsulentbruk

At statsråder gang på gang bryter sine egne regler for innkjøp av konsulenttjenester, er skandaløst. Endre reglene eller spark neste statsråd som forbryter seg. Den dyreste og mest meningsløse konsulentbruken står Dag Terje Andersen for.
Saken fortsetter under annonsen
LES MER

Navn i uken: Snikende tiger, skjult drage

Anne-Grete Strøm-Erichsen (58). Høyt flyr de, og dyre er de, men hun kan vanskelig kjøpe jagerfly andre steder enn i USA.

Ukens romanse

Saken fortsetter under annonsen

Ingrid Schulerud har ved flere anledninger slått fast at hvis det er en ting hun ikke vil fremstå som, så er det en nusselig politikerkone.

Oppsumering av siste ukes viktigste saker:

  • Kravstor sjef søkes
  • Dramatiske kutt i SAS
  • Milliardsmell for sykehusene
  • Lofoten blir valgkamp-tema
  • Pelsjegerne
  • Ber Norge om penger
  • KrF vil ikke støtte de rødgrønne i 2009
  • Jens i konsulenttrøbbel
  • Usikker Huitfeldt om barn og samlivsbrudd
  • Forfall i norsk skole
  • Per Østvold trekker seg
  • Fare for storstreik i offentlig sektor
  • Bush slutter opp om Kai Eide
  • Enova-topp glad for Hagas tillit
  • Haga legger seg flat for kontraktsrot
  • LO og Unio i strid om AFP
  • Sommerfeldt blir sittende
  • Refser Norsk Tipping
  • Tause om nettinntektene
  • BI «Top Business School»

Politisk analyse: Høyrepartiene og fellesskapet

«Den store forskjellen mellom høyre- og venstresiden i politikken er derfor ikke omfanget på fellesskapstjenester, men hvem som skal utføre dem, skriver Aslak Bonde.

- Fremskynd nybygget

En forsering av Nasjonalmuseets nye, symboltunge museumsbygg kan virke konfliktdempende, mener tidligere BI-rektor Torger Reve.

Saken fortsetter under annonsen

Ukeforum: Regjeringens pensjonssvik

Regjeringen og Stortinget har ansvaret for at vi får et rettferdig pensjonssystem som ivaretar alle, skriver Tom Bolstad.

Team i flat struktur

De sentrale elementene i ledelse av kommunale organisasjoner er struktur og kultur, helhetstenkning og spesialisering. Arendal har kommet et stykke på vei med hensyn til hvordan man kan jobbe seg inn i riktige spor.

En flat struktur

Med flat struktur menes at kommunen har to administrative nivåer. I praksis har mange kommuner likevel både to-og-et-halvt og tre, men kaller likevel strukturen flat.

Saken fortsetter under annonsen

En trend i tiden

Det var på slutten av 1990-tallet norske kommuner så lyset fra New Public Management og vedtok å omstille seg - men ikke alle kommunene valgte å legge seg like flate.

Passet perfekt

Det er teoriene bak divisjoneringen av amerikanske selskaper på 60-tallet som idémessig ligger bak modellene for den fl ate ledelsesstrukturen nesten annenhver norske kommune har innført de siste ti årene.

Ulike modeller - likt resultat

Asker fikk 480 poeng av 800 mulige, mens Bærum endte opp med 462 poeng på kommuneundersøkelsen «Kommunekompasset». Begge resultatene ble betegnet som gode.

Coaching eller manipulasjon?

Saken fortsetter under annonsen

Den som coaches skal selv finne svar på spørsmålene, men coaching kan være både styrende for forræderisk, mener dansk filosof.

Internasjonale lederskikkelser: Carlos Slim

En meksikaner har overtatt rollen som kapitalismens store helt. Carlos Slim har skjøvet Bill Gates ett hakk ned på listen og regnes nå som verdens nest rikeste, etter Warren Buffett. I mediene framstår han som nøktern, arbeidsom og altruistisk. Men hva er den egentlig hemmeligheten bak mannen som eier halve Mexico?

Lederspeilet: En personlig sak

- Man kan ikke bli god leder med mindre man gir av seg selv, sier Trygve G. Nordby.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Avslutte et arbeidsforhold», «Feriefritid og feriepenger», «Mangelfull arbeidsavtale» og «Bonusordning». (Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett.)

Sjekkliste for privatlivet

Jobber du mye? Her er 8 råd for å redde privatlivet ditt.

Lederverktøy:Tenk energi isteden for tid

Noen praktiske grep, og du kan øke din egen, gruppens og hele organisasjonens arbeidskapasitet.

Læring til å lære av

Når du leverer barna i barnehagen er det til en organisasjon som er mer opptatt av kvalitetsutvikling enn de fleste - og som ligger ti skritt foran når det gjelder metoder og teknikker for å oppnå det.

Læring som rød tråd

I Bærums verk barnehagedistrikt driver assistentene aksjonsforskning. Dermed er fl ere år med styrerplaner og utvikling nådd helt ut til assistentnivå. Og forskningen er populær.

Lederfokus: Rådmannen som kaospilot eller keiser

Jørn Bue Olsen skriver i denne kronikken at innførimgen av flat ledelsestruktur i kommunene har skapt eneveldige rådmenn, og etterlyser politikere med fagkompetanse som kan «se rådmennene i kortene».

Mer enn jobben: Breakdown i bakrommet

Når Enga spiller er det en trener både på banen og på sidelinjen. Dette er interessant fordi det muligens signaliserer en endring i en eldgammel ledelsestradisjon i fotballen, skriver Morten Müller-Nilssen.

Forskning må vise vei

Før det kan dokumenteres at norsk bistand gir bedre resultater nå enn det har gjort de siste femti årene, er ikke svaret å bevilge flere penger til bistand, men mer til forskning. Deretter må man profesjonalisere bistandsledelsen med ledere fra næringslivet.

Hva er på moten i Norge for tiden?

Norske bistandsmidler har alltid hatt følge av ett eller annet motepregete tillegg som skal være til beste for mottakerlandet, som menneskerettigheter, likestilling, utdanning eller miljø.

Bizz & buzz

Det er sterke krefter blant både private og offentlige aktører som kan ha interesse av at bistandspolitikken bli liggende, slik den er.

Ingen har «kapret» miljøbevegelsens språk

- Miljøbevegelsen tar feil når den hevder at næringslivet «stjeler» deres ord og begreper, for deretter å endre meningsinnholdet slik at betydningen vannes ut. Det er helt legalt av næringslivet å gi gamle ord nytt innhold, for ingen eier ordenes betydning.