Ukeavisen Ledelse nr. 15, 2012
Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.
Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!
Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:
Liv & ledelse
Trener viljen på Krigsskolen
Trening og utvikling av viljestyrke gjennomsyrer lederopplæringen i Forsvaret, forteller sjefen ved Krigsskolen, Arne Opperud.
Spør om arbeidsrett:
Ferie og feriepenger
Spørsmål: Jeg innledet et forhold til en av mine kollegaer for et år siden. Min arbeidsgiver ble informert om dette veldig tidlig. Jeg spurte da om dette ville få konsekvenser for min jobb, noe som ble benektet. Et knapt år etter ble jeg anbefalt av min arbeidsgiver å bytte jobb. De ønsket ikke lenger mine tjenester, men hadde ingen grunn til å si meg opp siden jeg har gjort en god jobb og er pliktoppfyllende. Dette var rett før jul. Jeg hadde 6 måneder oppsigelsestid, men arbeidsgiveren min ville ikke betale meg ut. Heller ikke hadde de jobb til meg. Jeg ble fryst ut, og ble sykemeldt til jeg fikk ny jobb. Jeg vet jeg hadde krav på noe, men var nedbrutt og synes situasjonen var så uholdbar at jeg lot det ligge.
Jeg har nå fått utbetalt feriepenger, årets og fjorårets. Mitt spørsmål er, har jeg krav på å få utbetalt feriedagene også? På min siste lønnsslipp stod det at jeg har 25 feriedager til gode. Det er 1 mnd. siden jeg sluttet der.
Presentasjoner under forventning
Spørsmål: Vi har en ansatt selger som ikke har levert i henhold til de forventninger vi har til ham. Han har vært ansatt i omtrent ett år. I ansettelsesavtalen hans står det ingenting konkret om hvilke mål vi mener han bør nå, men det ble fortalt ham i intervju at vi opererer med månedlige budsjett. Likeledes har vi månedlige møter hvor budsjettene gjennomgås. De andre ansatte selgerne vi har presterer langt bedre enn ham. Vi lurer derfor på om manglende måloppnåelse kan være grunnlag for at vi gir ham en advarsel? I utgangspunktet ønsker vi å beholde ham, men det er grenser for hvor lenge det faktisk vil være lønnsomt for bedriften å ha ham ansatt.
Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.
Lederspeilet:
Havari på jobben
Når fly styrter, tog sporer av, båter havarerer og vogntog krasjer, må William J. Bertheussens folk rykke ut for å finne ut hvordan ulykken kunne skje. Et arbeidsliv med ulykker krever sitt av organisasjonen.
Lederfokus:
Gode resultater - dårlig ledelse
Det er ikke slik at de som oppnår forbløffende gode resultater nødvendigvis er de beste lederne.
Lederverktøy:
Slik preger du bedriftskulturen
Det er lederens og de ansattes handlinger som bidrar til at en organisasjonskultur vokser frem og får fotfeste, ikke festtaler og vedtak. Kulturen blir som regel formet uten at vi vet om det.
Sykefravær går i arv
Barn av langtidssykmeldte foreldre blir oftere langtidssykmeldte selv når de selv blir voksne.
Samfunn, etikk & kultur
Bedrifter vil ha strengere krav om samfunnsansvar
Rekrutteringen av statssekretærer er et demokratisk problem mener professor og valgforsker Frank Aarebrot og en rekke fremtredende stortingsrepresentanter. Han vil ta fra dem makt og gjøre dem til rådgivere, mens stortingsrepresentantene vil hindre folkevalgte i å få denne posisjonen.
Kulturarven som app på mobilen
Arkiver, biblioteker og museer står foran et tidsskille - og kan levere viktig bidrag til vekst og innovasjon i Europa. Åpne data kan skape nye virksomheter av gammel kulturarv.
Kunst på jobb:
Mulighetsbildet
Bildet Veien videre" av kunstneren Eva Harr symboliserer de uendelige mulighetene for Karen Lene Tjoland ved HR-avdelingen til Statoil i Hammerfest.