Ukeavisen Ledelse nr. 14, 17. april 2009

Publisert: 16. april 2009 kl 14.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

-Rått parti

- Styremedlem Berit Kjøll er både aktør og offer for et håpløst eierskap. Det mener styreekspert Arne Selvik. Han mener statens sameie med Røkke er rått parti.

Innlegg:Gal løsning?

Man kan spørre seg om hva saken om Aker Solutions og Staten egentlig handler om. Kanskje handler den om løgn, bedrag og milliarder, men aller mest handler den om kompetanse og dårlig «matching», skriver hodejeger Lars Esholdt i dette innlegget.

Lederspeilet: Rettferdighetsjegeren

Få næringslivsledere har så store, hårete mål som Mali Steiro Tronsmoen (25). Lederen av Sosialistisk Ungdom vil forandre et helt samfunn.

Spør om arbeidsrett

Saken fortsetter under annonsen

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Sykepenger eller arbeidsledig?» - om hHvilke regler som gjelder når man blir ­sykmeldt etter man har fått oppsigelse og «Advarsel» - om regler ved bruk av advarsler.

Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett, hvor du kan sende inn egne spørsmål til spalten.

Lederverktøy: Stjel det beste, forbedre resten

Lederoppgave nummer én er å skape rom for kreativitet i den virksomheten du leder.

Innlegg: Slik kan du sikre suksess ved innføring av Lean

Hvis man tenker seg en avdeling med 35 administrative medarbeidere, der alle gjør den samme prosessen på hver sin måte, så kan vi ikke kontrollere eller styre prosessen, skriver Per Maahr og Torbjørn Joys Guthe i Vacon.

Fremragende fagfolk: Multikulturelt lagarbeid

Saken fortsetter under annonsen

Forskjellige kulturer angriper problemer på ulike måter. Mer enn noen gang tidligere er ledere avhengig av lagarbeid sammen med mennesker fra forskjellige land og kulturer. For å være effektiv i et lag med personer med ulik bakgrunn, kreves det en viss forståelse av de forskjellige kulturene og hvordan de ser på lederskap.

Innlegg: Skal vi danse? En tango for to

«Når orkesteret spiller opp til dans, paret entrer parketten og bare den ene har lært seg trinnene, blir det ikke vakkert. Det blir vondt å se på, skriver Sigurd Eltvik.

Lederfokus: Karakterbygging for kriselederskap

Djervhet, rettferdighet, besinnelse og situasjonsbedømmelse: det klassiske lederprogrammet er aktuelt i militært så vel som sivilt lederskap, skriver Janne Haaland Matlary.

Mer enn jobben: Noen andre

I 1996 etterlyste Gro Harlem Brundtland den gode gamle nabokjerringa. Det er blitt stående som en av de få ordmessige bautaene etter Gro, skriver Morten Müller-Nilssen.

Saken fortsetter under annonsen

Fattigdom ga oljegull

Det er 40 år siden den første oljen sprutet innover Norge. Stavanger tok gullpotten, og fortsatt velter siddisene seg i rikdom. Men hadde byen klart det uten seig norsk fattigdom?

Født i smerte

Dette er et produkt født i smerte, sier Christer Kitdal. Da sønnen hans kom til verden for halvannet år siden, mistet mor kanylen med bedøvelse som satt i ryggen. Resultatet ble mye stress og skrik, for i farten var det ingen som forsto hva som var galt.

Merker for god helsedesign

Orio er et av flere nye helserelaterte produkter som har fått Norsk Designråds merke for god design de senere årene. Senere i år vil produktet også få tildelt Red Dot, en internasjonal utmerkelse som henger svært høyt.

Spennende uker på børsen

Saken fortsetter under annonsen

Denne uken har norske børsselskaper startet rapporteringen av resultatene for første kvartal. Usikkerheten er stor, og bedriftenes fremtidsutsikter kan avgjøre utviklingen på børsen.

Innlegg: Skrekkhistorier, løgn og miljøbløff?

«NHO Grafisk mener at Hoff, som leder for IKT Norge, skyter seg selv i foten ved ensidig å fremheve elektroniske produkter, skriver Robert Wright.

Miljøvennlig fartsfantom

- Nå er det perfekt timing for å utvikle miljøvennlige biler. Men det nytter ikke å satse på de etablerte bilprodusentene som GM, Ford eller Chrysler, de bør kanskje parkeres og la nye slippe til.

Fri kildekode betyr mer enn IT

Uttrykket fri kildekode brukes mest om programvare som er utviklet i full åpenhet og gjort gratis tilgjengelig for alle. Denne innovasjonsformen kan imidlertid brukes av langt flere, og formålet kan være å arbeide fram så ulike produkter som malariamedisin og seilbåter.

Saken fortsetter under annonsen

Ikke la banken snyte deg

Mange opplever i dag at bankene trenerer utbetalingen av bankgarantier, ofte med argumenter som ikke er juridisk holdbare eller, i beste fall, uklare.

Jakten på designeffekten

Poenget med design er at den som tar den i bruk skal tjene på det. Derfor vil Norsk Designråd dele ut priser til virksomheter som påviselig har fått noe igjen for å ta design i bruk.

Etisk rensing

Finansnæringen har pulverisert egen risiko med tung matematikk og tilbudt sine kunder spareprodukter som er som giftig avfall. Bedriftene i bransjen trenger etisk rensing. Det mener Atle Midttun, som er professor i økonomisk organisering på Handelshøyskolen BI.

Solkokeren vant

Norske Jon Bøhmer, bosatt i Nairobi, gikk til topps i global klimakonkurranse.

Mer Wall Street - ikke bare Angola

En organisasjon som Transparency International bør se mer mot Wall Street i fremtiden - og ikke bare til Kina, Brasil eller Angola, mener økonomiprofessor Atle Midttun.

Hvordan Sverige frigjør seg fra oljen

Sverige har tatt innover seg at det vil bli stadig større knapphet på fossile energikilder. Derfor har vårt naboland allerede begynt arbeidet med å erstatte dem med alternative energikilder. Målet er å redusere oljeavhengigheten betydelig i de mest avhengige sektorene innen 2020. Sveriges investering i fornybare energikilder kan gi landet en foregangsposisjon innen grønn teknologi.