ul1110_brettet_.jpg

Ukeavisen Ledelse nr. 10 2011

Publisert: 11. mars 2011 kl 10.26
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Saken fortsetter under annonsen

En ny type konflikt rammer partienes toppledelse

Veien til den politiske toppen er blitt kortere, og ledelsen i partiene befolkes i økende grad av unge mennesker som ser en politisk posisjon som en plattform for seg selv snarere enn en mulighet til å tjene partiet. Derfor rammes partiene av en ny type konflikt, som vi vil få flere av.

Prototypisk ledelse

Steve Jobs er det. Google-gutta er det. Facebook-gründerne er det. De er prototypiske ledere og får lettere gjennomslag for sine strategier og visjoner enn andre ledere.

Spør om arbeidsrett: Avvikling av ferie i oppsigelsestid

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål: Kan jeg kreve å ta ut all opptjent ferie i oppsigelsestiden?

Lederspeilet: Sunnmøring med lav Grandiosa-faktor

Saken fortsetter under annonsen

– Vi driver mye med «fine dining», men slett ikke bare. Vi serverer pizza også. Men da skal det være ordentlig pizza selvfølgelig, og ikke Grandiosa, sier konsernsjef Bjørn Tore Furset.

Forutsetning for opprykk: Bevis at du har gjort deg selv overflødig

Den indiske bedriftslederen Vineet Nayars mener at ledere ikke skal kunne forfremmes uten at de kan vise til at de har gjort seg overflødige i sin nåværende stilling.

Lederverktøy: Hva vil du med jobblivet ditt?

– Er du lykkelig? Hva vil du med livet ditt? Disse spørsmålene stiller jeg alltid i medarbeidersamtaler, sier Hallstein Mørk, tidligere HR-sjef i Nokia.

Litteratur og ledelse: Ekstremsjefene

Carl Hamilton i lydbok og Jens Chr Hauge i en murstein av en biografi. Begge er de reisende i hemmeligheter, eksperter i å dekke til, besjelet av saken, hensynsløse i handling, ekstremsjefer med heltestatus, i den fiktive og den virkelige verden, skriver redaktør Magne Lerø.

Saken fortsetter under annonsen

Næringsliv & nyskaping

Statkraft ut av landet

Statkraft er på full fart ut av landet. Inntil 80 milliarder kroner skal satses de nærmeste fire årene - minst 60 milliarder satses ute – mens strømprisene stiger her hjemme.

Økende interesse for Tyrkia

Tyrkia er i sterk økonomisk vekst. Norsk næringsliv etablerer seg i det muslimske landet på grensen mellom Europa og Asia. Men Statkraft er i front.

Gunn Ovesen vil forskjellsbehandle bedriftene

Sterkere satsing på de mest innovative gründerne og bedriftene, er Innovasjon Norges-sjef Gunn Ovesens oppskrift på mer innovasjon i kongeriket.

Saken fortsetter under annonsen

Spør om forretningsjuss: Styreleders strafferettslige ansvar

Hva må en aktsom styreleder ha kjennskap til?

Nytt fra EU: Et veikart mot lavutslippssamfunnet

Klimakommissær Connie Hedegaard la 8. mars frem et veikart for hvordan EU skal slippe ut mindre klimagasser i årene frem til 2050. Det er mange i europeisk næringsliv som er urolige for hva som kommer.

Økonomi: BDOs Forenklingsskole – del 2

Denne uken gir BDO eksempler på transaksjoner mellom aksjeselskap og dets eiere, og regelverket de må forholde seg til.

Samfunn, etikk & kultur

Saken fortsetter under annonsen

Politiske skandaler tredoblet

Antall politiske skandalesaker i Norden er tredoblet siden 1980-tallet, viser nytt forskningsprosjekt. Politikerne gjør flere klanderverdige ting enn før, men mediene er blitt mer personfokusert, og dermed dukker skandalene opp. 

Den femte statsmakt

Den voksende tilgangen til data- og hjernekraft gjør nyhetsbildet enda vanskeligere å styre for dem som tar beslutninger. Maktmennesker i politikk og næringsliv må forholde seg til stadig nye undersøkende nettverk – der "nettsvermer" av uavhengige eksperter graver frem nyheter eller korrigerer vedtatte sannheter i rekordfart.

Miljøproblemer skyldes dårlig design

Dårlig design har mye av skylda for at jordkloden har kommet i den begredelige tilstanden den er i. Bedre design er noe som kan hjelpe tilmed å få rettet tingenes tilstand litt opp igjen. 

Spillerom: Bravo Ketil Bjørnstad!

Engasjementet og deltakelsen i debatten i kjølvannet av Ketil Bjørnstads kronikk ”Hva er det med Bergen”, viser at han har truffet et sårt punkt i en by full av snobbete litterater og meninger. Det skal han ha takk for, skriver Kultmag-redaktør Esben Hoff.

Kunst på jobb: Tøft i betong

Detaljer fra selskapets virksomhet preger både motiv og trykkemateriale i AF Gruppens fotokunst.