Ukeavisen Ledelse nr. 10, 2010

Publisert: 11. mars 2010 kl 21.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Stadig færre gode arenaer for læring på arbeidsplassen: -Bare kaffemaskinen igjen

Før lærte folk det meste gjennom samarbeid på arbeidsplassene. Moderne organisasjoner har rasjonalisert bort de fleste av disse arenaene - i selvrealiseringens navn.

Ta utfordringen

Gjøre karrière? Evnen til å takle utfordringer er nøkkelen.

I sentrum av en intens maktkamp

Toppsjef Hanne Refsholt i Tine deltar i en intens maktkamp mellom nivåene i matvarekjeden. Kolonialmajor Odd Reitan vil knuse samvirkebedriftene. Det tar hun med knusende ro. - Helt fair, sier hun.

Lederspeilet: Ville leve farlig og dø ung, men ble: Marita-stiftelsens leder

Saken fortsetter under annonsen

Leiv O. Holstad mener at en leders viktigste oppgave er å kartlegge medarbeiderens potensial. Som leder for Marita-stiftelsen finner han inspirasjon i Bibelen.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Ferieavvikling i oppsigelsestiden», «Omorganisering» og «Trekk i lønn».

Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett, hvor du kan sende inn egne spørsmål til spalten.

Innlegg: Vokt ditt personlige varemerke

Branding-ekspert Brenda Bence gir råd om hvordan ledere kan bygge sitt eget varemerke og trekker fram fem feil som kan være ødeleggende for ens personlige varemerke.

Fremragende fagfolk: Slik får du benchmarking til å fungere

Saken fortsetter under annonsen

Med benchmarking kan ethvert firma komme i verdensklasse.

Lederfokus: Ledelse og 'marerittet'

Ledelse er for mange et diffust og lite forstått begrep. Spesielt vanskelig kan det være å forstå at ledelse kan føre til så dramatisk forskjellige resultater., skriver John-Erik Stenberg.

Lederverktøy: Man får ikke en posisjon - man tar den

Lær av mennenes riktige tanker og atferd for å sikre seg posisjoner. Vær taktisk. Legg planer for hvordan dere skal jobbe deg fram mot en høyere stilling. Skjerp dere! Det er råd fra en av nestorene i norsk headhunting, Steinar A. Hopland.

Innlegg: Rom for nye tanker

Hvis du som leder virkelig mener at dine ansatte er virksomhetens viktigste ressurs, burde vel lederatferd dreie seg mer om nettopp dette - å lede mennesker, skriver Av Rune Semundseth.

Saken fortsetter under annonsen

Syr ute, tegner hjemme

Tekstilvarer eller kopimaskiner? Det er ikke så viktig. Det som teller er å vite hvordan et internasjonalt marked fungerer, sier John Bror Skoglund.

Mer enn jobben: Protestmarsj

Her om dagen slo det meg at jeg faktisk har rett til å bruke veien, jeg også, skriver Berit Cappelen.

Forskningsgull for småbedrifter

Norge er det landet som har den høyeste deltakelsen i EUs forskningsprogram for små og mellomstore bedrifter, og norske SMB-er som deltar er svært fornøyde med utbyttet. Norge som nasjon er derimot ikke flink nok til å skaffe seg fullt utbytte av de milliardene vi betaler i kontingent til EUs rammeprogrammer.

Godt utbytte fra bratt lærekurve

Saken fortsetter under annonsen

Plast-Sveis As i Sømna i Nordland har 23 ansatte, og leverer utstyr til landbasert fiskeoppdrett. Bedriften har vært med på ikke mindre enn fem prosjekter innenfor EUs rammeprogrammer.

Spør juristene om forretniingsjuss: GPS-verktøy for flåtestyring: For kontrollfreakende sjefer?

Datatilsynet gjennomførte høsten 2009 tilsyn ved budbil- og transport­virksomheters bruk av GPS-flåtestyrings­verktøy. Funnene var etter tilsynets mening nedslående. ­Datatilsynet varsler nå skjerpede krav, og utelukker ikke flere kontroller.

Nytt fra EU: László Andor - EUs nye kommissær for sosiale saker

EU-kommisjonen har nylig fått ny sammensetning. President Barrosos nye mannskap består av en del gamle ringrever, men også flere førstereisgutter. En av dem er ungareren László Andor (bildet t.h.) som har fått ansvar for det sosiale området. Han er ikke av dem som har fått mest omtale, men med de utfordringene EU står overfor på sosialfeltet vil han definitivt bli en viktig mann for Europa. Hva slags mann er det som nå har fått dette ansvaret?

Ikke-vestlige bedrifter vokser gjennom: Smarte oppkjøp

Store selskaper fra India, Kina og Malaysia kjøper opp og fusjonerer av helt andre grunner enn sine vestlige konkurrenter.

Saken fortsetter under annonsen

Utviklingen kan endre seg

Det er ikke sikkert de ikke-vestlige landenes oppkjøpsstrategi vil overleve på sikt, mener NHH-professor Sven Haugland.

På jakt etter vann på Zanzibar

Norske bistandsmidler gjør at nesten alle innbyggerne i det lutfattige ferieparadiset Zanzibar kan koble seg til el-nettet og skaffe seg rent vann. Men øysamfunnet er svært sårbart for strømbrudd.

Korrupsjonens hjemland

- Selv om vi anser korrupsjonen som et alvorlig problem, er ikke Tanzania verre enn de andre bistandslandene Norge er engasjert i i Øst-Afrika.