Ukeavisen Ledelse nr. 10, 13. mars 2009

Publisert: 12. mars 2009 kl 13.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

De nye nettverks­byggerne

En ny type organisasjoner, såkalte klyngeorganisasjoner, skal fremme lokale næringsklyngers ve og vel. Lederne har ingen formell makt, men skal likevel levere konkurransedyktighet og vekst.

Spør om arbeidsrett

Denne uken svarer advokatene på spørsmål om «Fast eller midlertidig ansatt?» - om rettigheter i en konstituert stilling, «Bruk av midlertidig ansatte» - om hva som er tillat ved tilkallingshjelp «Innleide konsulenter» - om hvor lenge man kan ha en konsulent.

Se også «Spør om arbeidsrett»-seksjonen vår på nett, hvor du kan sende inn egne spørsmål til spalten.

Dra nytte av uenighet

Barack Obamas valg av rivalen Hillary Clinton som nær medarbeider harmonerer med forskningsresultater om hva som får en gruppe til å virke godt. Lærdommen kan gjøre virksomheten din dyktigere i forhandlinger.

Saken fortsetter under annonsen

Dyrker sine kvinner

Kreves det noe spesielt av daglig leder når staben består av kvinner? Trond Rannestad og Glenn Olsen sier ja! De har notert seg noen kjøreregler de også mener er en suksessformel.

Lederspeilet: Vil skape gode minner

- Vi skal sette kunden i høysetet. Det samme gjør vi med våre ansatte, og motiverer dem til positivitet og god kundebehandling kombinert med solid fagkompetanse, sier Hilde Lystad, sjefen for Folketeatret Oslo AS, som huser et nytt teater og andre kulturopplevelser.

Innlegg: Medisin mot krise og pessimisme

Det er nødvendig å satse for å vinne. Vi som jobber med forsknings- og utviklings­kontrakter i Innovasjon Norge sitter på virkemidler som av­hjelper risiko, skriver Oddbjørn Clausen.

Lederverktøy: Hvorfor noen bedrifter gjør feil

Saken fortsetter under annonsen

Hvor godt håndteres den globale finanskrisen av toppsjefer? Er samarbeidet mellom ledelsen i bedrifter og myndighetene godt nok til å helle olje på et opprørt finansvann? Hvilke selskaper vil komme styrket ut av krisen? Hvilke grep bør bedrifter ta?

Lederfokus: Kastrerte ledere i finanskrise

De siste årenes markedsliberalisme har vist seg endimensjonal og mangelfull.
Frihet og selvregulering har ikke vært gode mekanismer på egen hånd. Står vi overfor den samme erkjennelsen innenfor organisasjon- og lederutvikling? spør Morten Broch.

Mer enn jobben: Ansiktsløs?

Anonymitet er skummelt, skriver Berit Bertling Cappelen.

Regnestykket som ikke går opp

Modellen «Grønn utviklingsrett» viser at Norge må ta 0,4 prosent av den globale klimaregningen, tilsvarende kutt på 180 prosent fra 1990-nivå. Det finnes ikke nok klimakvoter til at rike land kan unngå vesentlige kutt på hjemmebane.

Saken fortsetter under annonsen

Verdiforum: Finans og økonomi bygger på et etisk grunnlag

Den av samfunnsinstitusjonene som kan bidra til å sikre etikk og samfunnsansvar i yrkesutøvelsen er høyskolene og universitetene, skriver Jørn Bue Olsen, som har undersøkt i hvilken grad disse har etikk i pensumet.

Innlegg: Regissert krenkelse

Og det kan være fristende å spørre som huldretussene i Ronja Røverdatter: Varför gör dom på det här viset?, skriver Carl-Erik Grimstad.

Innlegg: Samfunnsøkonomene, svaksynte speidere?

Det ble en vekker for meg at de norske sosial- og samfunns­økonomer, som vi støtter oss til for å få hjelp til å predikere den videre utvikling av økonomien, feilet, skriver Steinar A. Hopland.