1319_brettet_va.jpg

Robotene kommer – med nye jobber

Publisert: 16. mai 2013 kl 09.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

 

 

 

 

 

Saken fortsetter under annonsen

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Ledelse

De vanskelige omstillingene

  • Ukeavisen Ledelse har gjennom 11 år fått vurdert 54 toppsjefer etter ti faste kriterier. I denne artikkelserien ser vi nærmere på hvert av kriteriene. Denne uken: Omstilling
  • I SAS fikk utvalgte ledere raust betalt for å bli i bedriften i en vanskelig omstilling, mens andre ble sparket. Slikt skaper negative reaksjoner og gjør noe med bedriftskulturen, mener Stein Tennebø, styreleder i Tennebø & Partners.
  • Tre av hans omstillingsråd er: Vær forsiktig med rause utbetalinger til nøkkelpersonell, bedriv kontinuerlig utvikling og sett av penger i omstillingsfond.

Å være eller ikke være – konsulent

Konsulent og PR-ekspert Trond Albert Skjedbred beskriver i ny bok egenskaper han mener kjennetegner en god konsulent.

Lederspeilet:

Saken fortsetter under annonsen

Gründertiden er over

Snuoperasjonen er gjennomført. Nå kan rektor ved Ullern videregående skole, Pål Riis, forberede seg på å bli toppleder for 125 ansatte.

Ibsen var aktiv bruker av 1800-tallets Facebook

Ibsen brukte fotografi som visittkort og bevisst markedsføring for sitt forfatterskap. Ved å dele ut bilder av seg selv, drev han nettverksbygging og merkevarebygging.

Lederverktøy:

Lær av rockebandene:
Ledelse er rock'n'roll

Norske og svenske ledelsesbøker peker på behovet for å skape en innovativ bedriftskultur. Begge skuler mot rockeband, og hvordan disse er organisert.

Saken fortsetter under annonsen

Spør om forretningsjuss:

Endringer i arbeidsforholdet

Arbeidslivet er dynamisk og et arbeidsforhold endrer seg over tid. Mange endringer kan arbeidsgiveren ensidig pålegge arbeidstakeren i kraft av arbeidsgiverens styringsrett. Blir endringene for omfattende kreves det enten samtykke fra arbeidstakeren eller en endringsoppsigelse. Men hvor går grensen for arbeidsgivers styringsrett, slik at endringsoppsigelse må benyttes?

Advokatene i Føyen Advokatfirma DA svarer.

Spør om arbeidsrett:

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer på innsendte spørsmål:

Saken fortsetter under annonsen
  • Lønnstrekk: Trekk i lønn når man kommer for sent
  • Lojalitetsplikt: Konkurrerende virksomhet utført på fritiden
  • Deltidsstilling: Ønske om økt stillingsprosent

Agenda

Gen-laks truer norsk glad-laks 


Genmodifisert laks vokser dobbelt så raskt, tåler bedre kulde og spiser mindre enn sin naturlige fetter, vår atlantiske laks. Og nå blir den straks spiselig for amerikanere. Norsk oppdrettsbransje har valgt å ta avstand for GM-laksen, og støttes av naturvernere. Men både enkeltaktører i bransjen og økonomer mener at GM-fisk kan tvinge seg frem også til norske middagsbord, dersom amerikanske og kinesiske oppdrettere velger å satse.

Norske kjønnsroller truer velferden

Saken fortsetter under annonsen

Gjennomsnittlig arbeidstid i Norge er blant de korteste i OECD-området. Det skyldes i stor grad norske kvinner i deltidsstillinger. Flere må jobbe mer, dersom vi skal makte å opprettholde velferdsnivået i fremtiden. Men kjønnsrollemønsteret i det norske arbeidsmarkedet bremser utviklingen.

Roboter skaper nye arbeidsplasser

Datamaskiner og roboter vil i de kommende årene gjøre en lang rekke arbeidsplasser innen industrien og servicenæringene overflødige. Sveisere, lagerarbeidere og kassabetjening er snart historie. Men samtidig tyder mye på at automatisering og ny teknologi vil skape minst like mange nye arbeidsplasser som de som blir nedlagt. 


Synspunkt

Ukeforum:

Streik for antidemokratiske rettigheter

LO-forbundet EL&IT har tatt ut 69 medlemmer i streik i Atea, og fra 14. mai er 466 fagorganiserte tatt ut i sympatistreik. Streiken viser på en slående måte hvordan nytt og gammelt arbeidsliv er på kollisjonskurs. Det er det gamle industrisamfunnet mot kunnskapssamfunnet, skriver generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.