1 av 3 bonusordninger virker ikke
Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.
Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!
Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:
Liv & ledelse
– 1 av 3 bonusordninger koster mer enn de smaker
Stadig flere norske arbeidsgivere tilbyr de ansatte bonusordninger. – Rundt en tredjedel opplever at kostnadene er høyere enn gevinstene, anslår Iver Bragelien, førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole.
Spør om arbeidsrett:
Lønnstrekk
Spørsmål: Jeg jobber i en virksomhet hvor arbeidsgiver inviterte de ansatte med følge på firmatur til utlandet fra og med fredag til og med søndag. Når vi ankom utlandet måtte de ansatte delta på en arbeidsrelatert samling. Egenandelen for firmaturen var kr 2000,- per person. Dette var den eneste kostnaden som ble opplyst i forkant av turen. Etter hjemkomst blir alle informert om at vi blir trukket i lønn for fredagen under firmaturen fordi det var noen som ikke deltok og var på arbeid. Er det lov å komme i etterkant av turen og informere om at vi blir trukket?
Skattefri oppreisningserstatning i sluttavtale
Spørsmål: Jeg har tidligere vært ansatt i en virksomhet der det ble begått grov urett mot meg av min arbeidsgiver. Jeg ble trakassert i en så alvorlig grad at jeg ble sykmeldt. Som følge av at jeg ikke maktet å gå på jobb, tok jeg kontakt med en advokat som i 2010 fremforhandlet en sluttavtale med min tidligere arbeidsgiver. I sluttavtalen ble jeg tilkjent etterlønn i tre måneder. I tillegg ble jeg tilkjent erstatning for ikke-økonomisk tap med kr. 113.461,-. Jeg fikk opplyst at dette beløpet var skattefri inntekt, arbeidsgiver innrapporterte beløpet som skattefri inntekt, og dette ble lagt til grunn i min selvangivelse. I ettertid har jeg blitt gjort kjent med at det kan reises spørsmål ved om oppreisningen er skattefri. Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre.
Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.
Lederspeilet:
Skaper jobber for autister
Christian Wig har startet et selskap som passer hundre prosent som arbeidsplass for hans egen sønn og for andre i samme situasjon – høyt fungerende autister og aspergere.
Lederfokus:
Hvis du skal rapportere på bærekraft – gjør det smart
Eva Grinde skriver i Dagens Næringsliv 2. januar om floskelbruken i næringslivets rapporter og strategier. Vår erfaring med bærekraft i næringslivet i over ti år viser at svadaen når nye høyder i bedriftenes bærekraftrapporter: «Vi har en integrert tilnærming til vår påvirkning på mennesker og miljø og arbeider for å redusere fotavtrykket i tett dialog med våre interessenter». Denne setningen er konstruert, men du vil finne alle disse ordene på side én i de fleste bærekraftrapporter. Her er våre triks for å ikke gå i fella selv.
Lederverktøyet:
Organiser deg til oversikt og kreativitet
«Get Things Done-metodikken» kan redusere stress og frigjøre rom til kreativitet og produktivitet.
Nyskaping & næringsliv
Fra flate møbelpakker til Porsche
Jostein Hatlebrekke er blitt headhunted til Auto 23 for å få det tradisjonsrike Bergensselskapet til å gå i svart. Tidligere var Hatlebrekke toppsjef for Ikea i Bergen og leder for utbyggingen av hele Ikea i Norge.
Slik skal vi slå svenskene
Norsk næringsliv ligger langt etter sine nordiske kolleger når det gjelder forskning og utvikling. Nå vil regjeringen satse tungt på næringslivsforskning, men det skal mer til enn ekstra bevilgninger for å sette fart i norsk næringslivs forskningsinnsats.
Spør om forretningsjuss:
Selger holdt ansvarlig for bolig på «gul liste»
Står boligen din på Byantikvarens «gule liste»? I så fall kan du bli holdt ansvarlig dersom du ikke opplyser om dette ved salg av boligen.
Av advokater i Føyen Advokatfirma DA.
Samfunn, etikk & kultur
Det viktigste er ikke å delta
Idrettens idealer forteller oss at det er viktigere å delta enn å vinne, men når penger og prestisje står på spill hender det at idealene får skrinne livsvilkår.
Kulinariske krigere booster kreative næringer
Med sine 12 Michelin-restauranter troner København suverent på den nordiske kjøkkenpallen. Det begynner å merkes i et land hvor gastronomi har en selvfølgelig plass blant kreative næringer.
Spillerom:
Litteraturhus VS bibliotekene
Norges andre og tredje litteraturhus kommer i henholdsvis Bergen og Fredrikstad i løpet av våren. Tromsø og Trondheim har også bestemt seg. Samtidig blir det stadig færre folkebiblioteker, skriver Kultmag-redaktør Esben Hoff.
Kunst på jobb:
En god start på dagen
Entra eiendommer eier bygget i Akersgaten som huser flere leietagere i tillegg til dem selv. Selv fra utsiden kan man se at her er det brukt penger på utsmykking.